PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1020}

Lśnienie

The Shining
1980
7,8 430 tys. ocen
7,8 10 1 429863
8,6 91 krytyków
Lśnienie
powrót do forum filmu Lśnienie

mozecie polecic naprawde dobre horrory, ale NIE o EGZORCYZMACH, ani nie takie typu "piła" czy "piatek 13-go", w których krew leje sie litrami , chodzi mi o takie filmy typu lśnienie własnie. piszcie ;)

ocenił(a) film na 9
monia12311231

"Nie Oglądaj się Teraz" z 1973r, skromniejszy od "Lśnienia", ale również dobry, klasyczny dreszczowiec z klimatem. Finał wymiata!

użytkownik usunięty
monia12311231

Oglądnij sobie Martwa Cisza ale z lalką na okładce fajny film twórców piły gdzie więcej krwi jest w ciałach aktorów aniżeli w domu

ocenił(a) film na 10
monia12311231

Amityville

ocenił(a) film na 9
monia12311231

Jeśli interesują Cię filmy z pogranicza snu i jawy - miasteczko twin peaks, dziecko rosmery, blue velvet, lost highway, wild at heart, mulholland drive, z nowszych - drabina jakubowa, pokój 1408, shutter island.
Polecam wszystkie.

karolinapleszewska

hej zapraszam na mojego bloga gdzie znajdziecie recenzje horrorów ! może coś was przestraszy :D znajdziecie także linki do miejsc gdzie mozna szukać horrorów oraz obejrzeć
http://recenzjehorrorow.blog.onet.pl/
tu znajdziesz to czego potrzebujesz !

ocenił(a) film na 10
karolinapleszewska

Widze że też lubisz Lyncha:) Ale to przecież nie są horrory a o taki gatunek padło pytanie.

ocenił(a) film na 6
monia12311231

duch :)
bardzo fajny horror, stary, trzyma w napięciu, NIE MA żadnych opętań ani wariatów mordujących kogo popadnie :)
bardzo ciekawa historia, choć trochę prosta fabuła (nawiedzony dom i cmentarz), ale w porównaniu z tymi świństwami które są teraz na TOPie, bardzo fajny ;)

popkowata

późno odpisuję ale cóż... obejrzałam "ducha" i przyznam że nie podobal mi się, za nudny, czegoś lepszego poszukuje i bardziej realistycznego ;]

ocenił(a) film na 9
monia12311231

Bo duch to film familijny;)

A tak to:
Drabina Jakubowa
Shutter, Ringu, Klątwa, Chakushin Ari (azjatyckie wersje, chyba, ze nie lubisz takiego kina)
Dziecko Rosemary
Suspiria

ocenił(a) film na 10
Dealric

Harry Angel - klimat w tym filmie poraża, ale to trzeba zobaczyć.

ocenił(a) film na 9
Kamileki

Też też;)

Kamileki

hmm, zobaczylam komenatrze i połowa pozytywnych i negatywnych ... co w nim jest godne uwagi ; p ?

ocenił(a) film na 9
monia12311231

Klimat, muzyka, fabuła, dialogi, gra aktorska (rola życia u De Niro). Zwykle ludzie narzekają bo gubią sie w fabule filmu.

ocenił(a) film na 10
Dealric

Życiowa rola to może nie - mając na uwadze, że w Taksówkarzu Robert pozamiatał wszystko i wszystkich ever, ale za to można określić jego grę w Harrym jako "najlepsza drugoplanowa rola w historii" :D

ocenił(a) film na 9
Kamileki

No można i tak, choć szczerze mówiąc mimo fantastycznej roli w Taksówkarzu, dla mnie w Angel Heart zagrał nawet lepiej (choć też nie dostał za dużo czasu ekranowego).

ocenił(a) film na 10
Dealric

Praktycznie liczbę scen można policzyć na rękach ale są fantastyczne, ale przyznasz Dealric a przynajmniej ja tak sadzę, że Rourke w tym filmie nie odstaje nic a nic od Roberta, a jest przecież często na ekranie - szkoda, że nie miał wielu ról w poważnych filmach (teraz gra ale lata zrobił swoje...)bo talent miał bardzo duży.

ocenił(a) film na 9
Kamileki

Zagrał świetnie, tylko w filmie cieżko to dostrzec bo aktorsko wszystkie laury zbiera De Niro :)
Gdyby wyciąć role De Nira to bym stwierdził, że Rourke zagrał fantastycznie, ale tak można tylko powiedzieć, że mógł zagrać lepiej.

ocenił(a) film na 10
Dealric

W sumie z postacią graną przez De Niro w tym filmie nikt nie miałby szans - jest ona bardzo wyrazista i mocna tak jak gra samego Roberta:D

ocenił(a) film na 9
Kamileki

No to wygląda tak, że wyczekujesz każdego gestu, każdej zmiany w mimice bądź tonie głosu, bo wszystkie mają znaczenie, bo każda może coś symbolizować. Wszystko wydaje sie powiązane, żadnego przypadkowego choćby mrugniecia:)

ocenił(a) film na 10
monia12311231

To co napisał Dealric oraz także kapitalna rola Rourke, klimat jest niezwykły w tym filmie - powoduje uczucie tajemniczości i mroku , rewelacyjne zdjęcia dzięki którym sceny zapadają w pamięci na długo, ale to trzeba zobaczyć jak pisałem :)

Kamileki

postaram sie obejrzec go w najblizszym czasie

Dealric

ringu mi się podobał i to bardzo a shutter wlasnie mialam obejrzec , dziecko rosemary tez moze byc ale jednak troche za mało straszne ;]

ocenił(a) film na 9
monia12311231

Na początku napisałaś dobre horrory. Rzadko horror jest straszny, a każdego przestraszy inny, wiec jakości horroru nie mierzy sie strasznością.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Polecam thriller z J. Lopez "Cela" naprawdę trzyma w napięciu.

ocenił(a) film na 9
j23janusz

Akurat tego bym nie polecał. Pomysł jest świetny, ale wykonanie kuleje na całej linii.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Kwestia gustu, świat psychopaty moim zdaniem jest pokazany bardzo dobrze w tym filmie i to naprawdę jest przerażające.