mozecie polecic naprawde dobre horrory, ale NIE o EGZORCYZMACH, ani nie takie typu "piła" czy "piatek 13-go", w których krew leje sie litrami , chodzi mi o takie filmy typu lśnienie własnie. piszcie ;)
"Nie Oglądaj się Teraz" z 1973r, skromniejszy od "Lśnienia", ale również dobry, klasyczny dreszczowiec z klimatem. Finał wymiata!
Oglądnij sobie Martwa Cisza ale z lalką na okładce fajny film twórców piły gdzie więcej krwi jest w ciałach aktorów aniżeli w domu
Jeśli interesują Cię filmy z pogranicza snu i jawy - miasteczko twin peaks, dziecko rosmery, blue velvet, lost highway, wild at heart, mulholland drive, z nowszych - drabina jakubowa, pokój 1408, shutter island.
Polecam wszystkie.
hej zapraszam na mojego bloga gdzie znajdziecie recenzje horrorów ! może coś was przestraszy :D znajdziecie także linki do miejsc gdzie mozna szukać horrorów oraz obejrzeć
http://recenzjehorrorow.blog.onet.pl/
tu znajdziesz to czego potrzebujesz !
Widze że też lubisz Lyncha:) Ale to przecież nie są horrory a o taki gatunek padło pytanie.
duch :)
bardzo fajny horror, stary, trzyma w napięciu, NIE MA żadnych opętań ani wariatów mordujących kogo popadnie :)
bardzo ciekawa historia, choć trochę prosta fabuła (nawiedzony dom i cmentarz), ale w porównaniu z tymi świństwami które są teraz na TOPie, bardzo fajny ;)
późno odpisuję ale cóż... obejrzałam "ducha" i przyznam że nie podobal mi się, za nudny, czegoś lepszego poszukuje i bardziej realistycznego ;]
Bo duch to film familijny;)
A tak to:
Drabina Jakubowa
Shutter, Ringu, Klątwa, Chakushin Ari (azjatyckie wersje, chyba, ze nie lubisz takiego kina)
Dziecko Rosemary
Suspiria
Klimat, muzyka, fabuła, dialogi, gra aktorska (rola życia u De Niro). Zwykle ludzie narzekają bo gubią sie w fabule filmu.
Życiowa rola to może nie - mając na uwadze, że w Taksówkarzu Robert pozamiatał wszystko i wszystkich ever, ale za to można określić jego grę w Harrym jako "najlepsza drugoplanowa rola w historii" :D
No można i tak, choć szczerze mówiąc mimo fantastycznej roli w Taksówkarzu, dla mnie w Angel Heart zagrał nawet lepiej (choć też nie dostał za dużo czasu ekranowego).
Praktycznie liczbę scen można policzyć na rękach ale są fantastyczne, ale przyznasz Dealric a przynajmniej ja tak sadzę, że Rourke w tym filmie nie odstaje nic a nic od Roberta, a jest przecież często na ekranie - szkoda, że nie miał wielu ról w poważnych filmach (teraz gra ale lata zrobił swoje...)bo talent miał bardzo duży.
Zagrał świetnie, tylko w filmie cieżko to dostrzec bo aktorsko wszystkie laury zbiera De Niro :)
Gdyby wyciąć role De Nira to bym stwierdził, że Rourke zagrał fantastycznie, ale tak można tylko powiedzieć, że mógł zagrać lepiej.
W sumie z postacią graną przez De Niro w tym filmie nikt nie miałby szans - jest ona bardzo wyrazista i mocna tak jak gra samego Roberta:D
No to wygląda tak, że wyczekujesz każdego gestu, każdej zmiany w mimice bądź tonie głosu, bo wszystkie mają znaczenie, bo każda może coś symbolizować. Wszystko wydaje sie powiązane, żadnego przypadkowego choćby mrugniecia:)
To co napisał Dealric oraz także kapitalna rola Rourke, klimat jest niezwykły w tym filmie - powoduje uczucie tajemniczości i mroku , rewelacyjne zdjęcia dzięki którym sceny zapadają w pamięci na długo, ale to trzeba zobaczyć jak pisałem :)
ringu mi się podobał i to bardzo a shutter wlasnie mialam obejrzec , dziecko rosemary tez moze byc ale jednak troche za mało straszne ;]
Na początku napisałaś dobre horrory. Rzadko horror jest straszny, a każdego przestraszy inny, wiec jakości horroru nie mierzy sie strasznością.
Akurat tego bym nie polecał. Pomysł jest świetny, ale wykonanie kuleje na całej linii.