PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1020}

Lśnienie

The Shining
1980
7,8 430 tys. ocen
7,8 10 1 429863
8,6 91 krytyków
Lśnienie
powrót do forum filmu Lśnienie

właśnie obejrzałam lśnienie,świetny film,pełen specyficznego klimatu,oczywiście Jack Nicholson-fenomenalny, jednak chciałam sie wypowiedzieć na temat muzyki. Oczywiście to ona buduje atmosferę grozy, jednak moim zdaniem w pewnych momentach,które są całkowicie zwykłymi wydarzeniami, muzyka jest taka jakby za chwile miało zdarzyć się nie wiadomo co,no rozumiem budowa nastroju, jednak nie do końca mi się to podoba. Druga rzecz,ta muzyka doprowadzała mnie do obłędu!!!przez nią momentami czułam się jak główny bohater i miałam ochotę rozwalić komputer i wszystko dookoła...Jakie były wasze odczucia?

ocenił(a) film na 10
powergirl

Muzyka stanowi intergralną częśc filmu i jest głównym ogniwem budującym ten psychodeliczny klimat. Znakomite kompozycje Paderewskiego i Bartoka tworzą to niesamowite napięcie i faktycznie potrafią doprowadzac do obłędu (fantastyczna "Utrenja" Paderewskiego). Jednak mi najbardziej przypadły do gustu kompozycje Wendy Carlos i Rachel Elkind ("Rocky Mountains", "The Shining - theme"). Ogólnie cały soundtrack jest niesamowity i znakomicie podkreśla przytłaczający klimat "Lśnienia".

ocenił(a) film na 8
Dimensh

Nie Paderewskiego, tylko Pendereckiego!

ocenił(a) film na 10
powergirl

A mi sie wydaje ze to chyba dobrze ze muzyka doprowadzała cie do obłędu bo wlasnie taka miala byc...według mnie muzyka była świetna,najabrdziej podobało mi sie to klimatyczne walenie jakby pięścią :P