Pomijam już całą kwestię filmu, bo można go interpretować na wiele sposobów. Ale nie rozumiem jakim cudem Jack znalazł się na zdjęciu z 1921 roku skoro nie było go jeszcze wtedy na świecie, a wyglądał tam identycznie. Czytałem informację na temat filmu na tej stronie http://www.film.org.pl/prace/lsnienie.html i znalazłem taką notkę:
"Ciekawostką jest fakt, że Grady którego Jack spotyka na balu z okazji święta 4 Lipca w roku 1921, ma na imię Delbert, a Grady który był opiekunem hotelu w roku 1970 będzie miał na imię Charles - ta różnica imion pokazuje, że Grady podobnie jak Jack, był w Hotelu "Overlook"... dwukrotnie, raz jako pracownik (młody Jack na zdjęciu które jest ujęciem zamykającym "Lśnienie" stoi przecież wśród uczestników balu AD 1921 !!!), drugi raz jako opiekun dopuszczający się zbrodni na małżonce i dziecku / dzieciach."
Zatem czy Jack był prawdziwy, czy już kiedyś żył i umarł czy w ogóle o co chodzi. Tej jednej rzeczy nie mogę pojąć. Z góry dzięki a info :)
też jestem ciekaw, jak to dokładnie było. Mi wydaję się, iż Grady jak i Jack byli po prostu dwa razy w hotelu, tylko dziwna sprawa dlaczego Jack tego nie pamiętał.. chociaż jak rozmawia przez telefon z żoną to mówi coś w stylu "to miejsce tak mi się podoba, że wydaje mi się że już tu byłem, takie małe "De Ja Vu". A może chodzi po prostu o to że Hotel (czyli duchy) wcześniej sobie to wszystko zaplanował, no i faktem jest iż go wchłoną dlatego Jack znalazł się na zdjęciu, pytanie właśnie dlaczego akurat na balu 1921 roku..
mnie chodzi wlasnie o to ze przeciez Jacka nie bylo wtedy na swiecie, wuec jak mogl byc na tym balu? Tak sobie mysle, ze moze wtedy kiedyt 1 raz rozmawial z Gradym to wlasnie na tym balu, moze przeniosl sie w czasie akurat na ten bal. Nie wiem ten film jest strasznie pokrecony :D
W książce jest zupełnie inne zakończenie.
Natomiast myślę, że reżyser specjalnie zafundował nam taki koniec po to, żeby teraz wszyscy rozmyślali nad tym, co Jack robi na zdjęciu z 1921 roku.
Według mnie Jack po prostu stał się jednym z duchów, tak jak Grady. Jest też kilka innych hipotez. Wystarczy poszukać tutaj na forum.