Nie wiem czy zauważyliście ale w momencie kiedy ksiądz wypada przez okno w telewizorze przełącza się kanał i leci scena z rodzina, w której żona krzyczy "tu jest pies pogrzebany" a scena ma miejsce pod koniec filmu. Jak to wyjaśnić?
Oraz kiedy ksiądz rozbija szybę i wpada do pokoju gdzie leży zamordowana kobieta beirze zapalniczkę i rozgląda się po pokoju, na początku widzi obraz ze swojego pokoju ale kiedy wpada policja tego obrazu już nie ma! Niezły mindfu.ck ,
Teraz jak to wyjaśnić? :D
Możliwe, że "tu jest pies pogrzebany" ma być tzw. dokończeniem filmu. Pod koniec filmu widzimy zużytą prezerwatywę i trochę spermy. Policja może przez to wykryć prawdziwego Sprawcę i uniewinnić Księdza. Ewentualnie może chodzić o rozdwojenie jaźni Sprawcy. Jest nim jednocześnie Ksiądz i Sprawca. Ja to tak odbieram. Jest też trzecia opcja, to wszystko się dzieje tak naprawdę w podświadomości Sprawcy. Przy czym Ksiądz, jego rodzina oraz całe to zdarzenie może być tylko wyobrażeniem. Podoba mi się osobiście ta nutka niepewności w tym filmie pod koniec.
dokładnie, tego co sie zdarzyło naprawde sie nie dowiemy, chyba, ze bedzie druga czesc ksiedza. Jest wiele mozliwych zakonczeń