PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1204}
6,6 48 tys. ocen
6,6 10 1 47599
6,5 21 krytyków
Krzyżacy
powrót do forum filmu Krzyżacy

Lubię ten film,ale jak to w filmie sporo tu bzdur. Np. ci nieszczęśni Litwini z których zrobiono dosłownie bandę leśnych obdartusów,albo wygląd państwa krzyżackiego-ponury krajobraz z szubienicami w tle.Przecież Krzyżacy stworzyli potężne (nie tylko militarnie) państwo.Kogo trzeba było podbić to podbili,ale oczywiście w filmie trzeba było pokazać jacy też ci Niemcy od wieków byli źli i okrutni i bez przerwy mordowali.Nie wszyscy wiedzą również że zakonnicy w pełnych zbrojach płytowych,z pelerynami ze znakiem krzyża byli bardzo nieliczni i takie stroje nosiła tylko garstka najwyższych rangą braci.Krzyżacy posiadali dużo wojsk świeckich,które za znak miały coś w rodzaju czarnej litery T z wydłużonymi ramionami.Ale w filmie oczywiście wciąż tylko białe peleryny i czarne krzyże.Ten film to chyba ulubiona pozycja patrioto-oszołomów.
Mimo wszystko film zrobiony z rozmachem,bardzo podoba mi się scena szarży pod Grunwaldem,z polskimi końmi zimnokrwistymi w roli średniowiecznych koni bojowych(podobno "grubasy" nieźle radziły sobie na planie filmowym).

ocenił(a) film na 8
tomek4495

Nie tylko to :3 zwróć jeszcze uwagę na byk historyczny z bronią dla Żmudzi... Broń nie dość że faktycznie była wysłana to jeszcze o wiele później bo jak mnie pamięć nie myli to w 1409 a w filmie mamy pokazane że Konrad von Jungingen <który gwoli ścisłości powinien już dawno nie żyć> jeszcze żyje. No i samo powstanie na żmudzki, które również było po śmierci starszego von Jungingena. W filmie jest kupę niedociągnięć historycznych no ale... dla mnie on ma wartość czysto sentymentalną :D.

ocenił(a) film na 8
Marien

Ciężko nakręcić ekranizację książki która sama ma kupę błędów historycznych.
Niestety u nas nadal pokutuje znajomość historii wg. Sienkiewicza.

".Krzyżacy posiadali dużo wojsk świeckich,które za znak miały coś w rodzaju czarnej litery T z wydłużonymi ramionami"
To były tak zwane półkrzyże.
Wydaje mi się , że w filmie taki półkrzyż widziałem.
Ale nie wykluczam , że górę zwyczajnie zakrył płaszcz.
Co do tych zbroi i płaszczy masz oczywiście rację.

ocenił(a) film na 8
nightgale

Oh to ja dodam jeszcze że płaszcze, które nosili półbracia czyli ludzie, którzy nie byli na stałe w Zakonie powinny być nie białe ale popielate :3

ocenił(a) film na 8
Marien

Zgadza się.
Zresztą wzięli to od Templariuszy , u których szaty służących w zakonie czasowo , były podobnie jak serwientów czarne lub brązowe.

ocenił(a) film na 10
nightgale

tak, w filmie są takie krzyże "Rzymskie"

użytkownik usunięty
nightgale

Warto zwrócić uwagę kiedy po co i dla kogo Sienkiewicz pisał takie wyidealizowano-romantyczno-patriotyczne powieści o honorowych polakach, okrutnych krzyżakach i moskalach. I bardzo dobrze że pisał swoją drogą, bo ktoś musiał, a on to zrobił naprawdę sprawnie zgrabnie i elegancko :)

ocenił(a) film na 8

Ja nie mam nic przeciwko "Trylogii" czy "Krzyżakom".
Lubię i czytałem wielokrotnie.
I rozumiem , w jakich realiach i pod jakiego odbiorcę pisał Sienkiewicz.
Co nie zmienia faktu , że na jego powieściach historii raczej nie należy uczyć . ;-):-)

ocenił(a) film na 10
tomek4495

Jeśli chodzi o sprawy militarne, to w filmie rycerze w zbrojach płytowych, poruszają się swobodnie, czyli z prawdą historyczną. Niestety, ale w Polsce, nadal panuje opinia, że rycerz zakuty w zbroję, był tak ciężki, że trzeba go było wciągać na konia przy pomocy specjalnej machiny. Nawet na współczesnych pokazach rycerskich, coś takiego się praktykuje. No, cóż Holiłud, dla Polaków, jest bardziej wiarygodny.

ocenił(a) film na 9
tomek4495

Ad 1.; Zakładam że chodzi Ci o "uratowanie Danusi". Otóż to nie byli Litwini tylko (wtedy) Żmudzini. Przeczytaj powieść; to byli powstańcy. I słowa Zbyszka; "ludzi i broń ma kniaź Witold". Litwa była wtedy potężna ale nie zawsze miała siły na popieranie walk na pograniczu. I nie zawsze tego chciała. Szczególnie kniaź Witold. Raz Żmudź oddawał Krzyżakom i pomagał ją ujarzmić, a za chwilę pomagał powstańcom. "Uczynił Żmudź wiecznie ropiejącym wrzodem w ciele krzyżackim". Ilu ludzi przez niego zginęło a ilu uratował i co osiągnął tego nie wiemy. Wiadomo tylko że takie świństwa to POLITYKA.

ocenił(a) film na 10
Witek_9

daj psu kość to w nogę cię nie ugryzie :)