Kocham ten film, ma świetny mroczno/nocny klimat :D wymieniajcie podobne filmy z takim
klimatem
Kevin sam w Domu
Harry Potter - Wiezień Azkabanu
Władca Pierścieni - Dwie Wieże
Madagaskar 2
no i w ostateczności American Pie I
Użytkownik powyżej najwyraźniej z onetu się urwał...
REPO! The Genetic Opera
Dracula z 1979
Gotyk z 1986
Straceni chłopcy
Spawn - animowany - baardzo polecam.
Spawn - aktorski - niestety nieudana ekranizacja komiksu.
Trochę czasu widzę minęło, ale dopiszę film, który tutaj powinien się obowiązkowo znaleźć:
http://www.filmweb.pl/film/Dziwne+dni-1995-648
No się zgadzam tutaj.
Nie jestem przekonany do australijskich produkcji, ale film zrobił na mnie wrażenie.
A do Kruka podobny motyw, to "piątek 13-go". podkreślam słowo motyw: gościu powraca do świata żywych i zabija wszystkich za śmierć kogoś bliskiego.
Na trzeźwo, nigdy się nie upiłem i nie brałem do ust alkoholu.
A czy tak z motywem nie było? Jason zabijał za śmierć swojej matki, a w "Kruku" zabijał za śmierć dziewczyny (i raz za syna).
Ty w ogóle wiesz co to znaczy słowo "motyw"?
Ty nie wiesz. A własciwie nie masz pojęcia co oglądałes. Jaki "Jason powraca do świata żywych"?
Juz ci pisalem- obejrzyj jeszcze raz (choć w twoim wypadku chyba będzie potrzeba kilka razy) i się wypowiadaj.
Po 1 - do części 4 czy 5 , nie ma zadnego powrotu zza grobu.
Po 2 - Jason nie mści się za żadną śmierc na konkretnych osobach więc to porownanie jest idiotyczne.
Nie musisz obrażać jeśli nie zrozumiałaś czegoś co napisałem...
Jason w pewnym sensie mści się za śmierć matki, ale zawsze pod koniec ostatnią ocalałą identyfikuje jako jego matkę.
A ten powrót zza grobu to wiem że go nie było, ale chodziło o to, że nikt nic nie wiedział o nim dopóki nie naruszono jego spokoju. A o tym motywie, podkreślam słowo podobny, a nie taki sam. I koniec dyskusji bo mi się pierwszy lepszy film skojarzył z Krukiem i go od razu napisałem. Piątek 13-go oglądałem 3 lata temu więc wiesz...
A ja napisałem coś o tym, że on ją zabił...?Nie, napisałem, że w ostatniej ocalałej widzi swoją matkę (w każdej części z innej przyczyny). Coś jeszcze...? Masz nadal zamiar truć?
nie, po prostu nie zamierzam oglądac filmów poleconych przez kogoś, kto uważa "Kruka" za słaby film : )
zdjęcia, dobre, muzyka, dobra, lokacje dobre, teksty dobre, ale parę rozwiązań rzutuje na obraz całości stąd słaba ocena musi być.
Gdy oglądasz Rambo, to uważasz, że główny bohater może umrzeć, bo fabuła mówi, że jest śmiertelny? Większość widzów się na to nabrać nie daje i rozumie, że przeżycie bohatera, pokonanie wrogów, są już pewne od pierwszej minuty.
Się wtrącę... Dla ścisłości nie był do końca nieśmiertelny. Dało się go wykończyć jeśli ukatrupiło się kruka. :)
Opcja była od początku. To tak jak powiedzieć, że Achilles był nieśmiertelny tylko zawsze bezpiecznie trzymał pięty głęboko w piachu.
A wezmę i wpierniczę się po ponad dekadzie... Bohater tracił nieśmiertelność, gdy pomagał obecnie żyjącym. Nie wspomnę już o kruku, który był pośrednikiem i gdy on "kaput" to i Eric "kaput".
Napisałeś, że " Kruk " to słaby film, a dałeś ocenę 7 przy której na filmwebie widnieje nazwa " dobry " . Gdzie tu sens i logika ? Nawet gdyby nie nazwa przy ocenie to i tak 7 w skali 1-10 oznacza, że film jest ponad przeciętny.
Może to nie są filmy o zemście ale mroczny klimat mają:
Labirynt Fauna
Van Helsing
Liga Niezwykłych Dżentelmenów
Kobieta W Czerni
Jeździec Bez Głowy
Lemony Snicket
Sweeneey Todd
Miasteczko Halloween
Gnijąca Panna młoda
Mroczne Cienie
Blade Wieczny Łowca