PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190315}

Kronika opętania

The Possession
2012
6,0 49 tys. ocen
6,0 10 1 48717
5,5 6 krytyków
Kronika opętania
powrót do forum filmu Kronika opętania

Film raczej mierny i schematyczny.
Dobiła mnie gadajaca po Polsku skrzynka.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
permis

Pomijając polską skrzynkę to czy ktoś zwrócił uwagę jak niepoprawny politycznie jest ten film? Jedynymi osobami, które w nim giną są Murzynka i Żyd, biała kobieta na początku przeżyła;)

ocenił(a) film na 8
Karatakus

Bez sens a ja cię tym tak podjarałem o tuż jestem głupi bo ta skrzynka to dubing bo w wersji amerykańskiej i innych ta skrzynka nie gada po Polsku, tylko normalnie po Angielsku, no bo niby dlaczego Emily by ja rozumiała w tedy przy śmietniku co poleciała po tą skrzynkę ???? no i fest

ocenił(a) film na 6
tytan5017

może dlatego że była opętana??... Ja bym chciała zobaczysz reakcję naszych amerykańskich przyjaciół na nasz szatański dialekt, czy ktoś gdzieś w sieci widział fragment filmu z piosenką o grzybkach, albo z fragmentem dialogu?Chciałbym poczytać ich komenty. bo podany prze kubsona17 link jest lewy.

tytan5017

Przecież było nawet później w filmie, że skrzynka została wyprodukowana w Polsce...

ocenił(a) film na 8
Amonin

wyprodukowana w polsce... tak... z taśmy zeszło ich 500 sztuk - podobnie jak Porche 911 GT...

fred_master

made in polen chociaz raz nie z chin

ocenił(a) film na 3
tytan5017

Oglądałem pełną angielską wersje i skrzynka rzeczywiście mówi po polsku, choć strasznie nie wyraźnie i nie gramatycznie, a na końcu mówi: "tyle grzybków w trawie śeńće" śeńće miało być pewnie wszędzie, ale im nie wyszło i w ogóle nie wiem co to maiło być :D

ocenił(a) film na 8
soptless

w trawie siendzie czyli w sensie ze usiadło widze ze na grzybach niebyliście i nie znacie takich piosenek kozackich:P

ocenił(a) film na 5
soptless

At the end, when the demon in the box is speaking after the car crash, it says "So many mushrooms, sitting in the grass". Za imdb.com.

tytan5017

otoz mylisz sie ! skrzynka za granica mowi w dalszym ciagu po polsku i nie ma zadnego tlumaczenia co ona mowi!

ocenił(a) film na 8
Karatakus

żyd chyba przeżył bo jak go pokazywali w aucie tocoś tam mamrotał:)

ocenił(a) film na 6
Darla

A pokazywali go? Kurcze to musiałem przeoczyć skupiając się na grzybkach:D

ocenił(a) film na 8
Karatakus

bylo gowidac jak wisiprzypiety pasami i drzwi auta byly wyrwane. to costam gadal do tego z tira

ocenił(a) film na 7
Darla

Ja go nie widziałam. Kurcze. Myślałam, że on całkiem kaput. Może będzie druga część. Film całkiem niezły, a o dybuku nigdy nie słyszałam pomysł ciekawy niby na faktach, ale nie wierzę. :)

permis

Ej, chcę usłyszec tą skrzynkę. Można w necie gdzieś zobaczyc fragment filmu z jej mową po polsku?:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kubson17

Która min. mniej więcej ?

ocenił(a) film na 6
Vincent02

Wróciłam niedawno z kina, szału nie ma, ale fajny tekst na początku, "Zjem Twoje serce" xD

annemarie93

jak to usłyszałam, zgłupiałam - jestem na filmie z dubbingiem?:o
a za mną ktoś na sali kinowej : co do **uja? i w tym momencie zapomniałam już, że jestem na horrorze

ocenił(a) film na 7
Varpu

Też myślałam, że nie będzie napisów w kinie tylko dubbing.

ocenił(a) film na 6
permis

a mi się podoba ten polski akcent... horror dość, ale nie do końca schematyczny

ocenił(a) film na 6
permis

ta skrzynka musi gadać po polsku - scena kiedy Clyde gada z tym profesorkiem jest wzmianka że ja zrobili w Polsce.

ocenił(a) film na 8
123Gladiator123

To co to znaczy że w wersji w USA też gada po Polsku, No ale na zwiastunie mówi po angielsku ta skrzynka O_O

ocenił(a) film na 10
tytan5017

Na TPB jest wersja z Szwecji i tam gada po Polsku :)

permis

DOKŁADNIE SZAŁU NIE MA ! :P Szkoda, że nie mówi więcej ta skrzynka :P

ocenił(a) film na 5
permis

Tylko się śmiałem jak to słyszałem. Ona w ciebie jest. Mogli zgarnąć jakiegoś polaka z ulicy żeby im powiedział co nieco o naszym języku, nie takie coś ludziom wciskać.

ocenił(a) film na 5
mareczekp2

Ja w większości filmu śmiałem sie wlasnie przez ta skrzynkę. No i koniec filmu (to co powiedziała ta skrzynka) to rozmawilo mnie do łez xD

ocenił(a) film na 5
tomasz_ratajczak

Ja tylko zdążyłem powiedzieć koleżance: "na pewno zostawią sobie furtkę na sequel" i ten Żyd wpadł pod samochód :)

mareczekp2

No cóż to był zabawny film. Najlepsza była skrzynka. Chcieli zaszpanować polskim a wszysły im taie kwiatki jak : Chce zamieszkać w ciebie:D

Aga141993

A pamiętacie scenę jak ta dziewczynka mówi do ojca "Daddy, you scared me" http://www.youtube.com/watch?v=vpxYP_QuR8o to mój kumpel nagle mi mówi, że z tego dobry kawałek do klubu by był :D

ocenił(a) film na 6
mareczekp2

Warto zdać sobie sprawę, że "mieszka w ciebie" nie jest pomyłką, tylko celowym zabiegiem twórców filmu. Tak właśnie mówili Żydzi, którzy mieszkali przed wojną w Polsce.

permis

Tak sie zdygałem tej skrzynki mówiacej po polsku, że, aż wszedłem na filmweb i sprawdziłem czy rzeczywiście tak jest.. no bo kto spodziewa sie czegos takiego w filmie po angielsku.. Obsrany :)

ocenił(a) film na 8
permis

haha! ja tak na początku słucham, mysle...co jest grane? przyszłam na horror z dubingiem ?? :P

ocenił(a) film na 7
permis

a czemu Cięto dobiło? gdzie było najwięcej Żydów przed wojną? no w Polsce. to może i dlatego demon gada w tym języku. dla mnie to było klimatyczne.

ocenił(a) film na 7
Eva01

Mnie nie tyle dobiło to, że skrzynka mówiła po Polsku, ale to, że nawijała o grzybkach ;)

ocenił(a) film na 7
Ratta

jest to dosyć dziwny wiersz. nawet powiedziałbym straszny. ktoś go na forum tego film przytoczył w jednym z postów.

Eva01

Rosną sobie grzybki w trawie,
grzybki w trawie, grzybki w trawie.
I patrzą na świat ciekawie
i patrzą na świat ciekawie.

Co to będzie, co to będzie?
Tyle grzybków rośnie wszędzie.
Co to będzie, co to będzie?
Tyle grzybków rośnie wszędzie.

Idą dzieci z koszyczkami
z koszyczkami, z koszyczkami,
ukryjmy się za krzaczkami,
ukryjmy się za krzaczkami.

Cicho, cicho cichuteńko.
Szybko, szybko, szybciuteńko.

Mnie też ten wiersz przeraża ;D

ocenił(a) film na 4
permis

O rany...nie dość że naród polski może być uważany za puste nastolatki błądzące po galeriach i chłopaczków oddających się niemieckim biznesmenom to opinia światowa dowiaduje się że w polskich domach trzymane są jakieś cholerstwa w skrzynkach:)

ocenił(a) film na 7
dariusz616

na szczęście akcja filmu nie dzieje się w polskim domu. i nie w Polsce nawet.

dariusz616

Taaaa do tego mowimy jezykiem szatana. To jest dopiero jest nowina. Zaraz jak to nie wiedziales? Przeciez w kazdym szanujacym sie polskim domu powinna znajdowac sie skrzyneczka z dybukiem :)

permis

to wnioskuje ze jestescie ograniczeni umyslowo.... jak by gadala po hebrajsku to bylo by ok nie? a co nie moze po polsku gadac? tak samo moze gadac po niemiecku czy japonsku. masakra , ludzie ogarnijcie sie

ocenił(a) film na 5
permis

"Tyle grzybków w trawie siedzi" - dokładne słowa skrzynki, z tym, że ona powiedziała "siedze". Dziwaczny błąd, do dziewczynki na parkingu mówiła na końcu: "Mogę zamieszkać w Ciebie" zamiast "... Tobie". Jak znam życie tekst napisali Amerykanie na zasadzie translatora a czytała go wyłącznie osoba władająca polskim.

ocenił(a) film na 6
permis

Ja dałem 6 tylko za matisyahu

ocenił(a) film na 6
permis

"Czy mogę Cię wziąŚĆ? Mogę mieszkać w Ciebie?" :P No i końcówka... "Co to będzie, co to będzie, tylko grzybków w trawie siędzie"... Groźne, nie ma co :D

permis

Mi się motyw z gadającą skrzynią podobał polecam poczytać o dawnych polskich oraz żydowskich zabobonach tłumaczenie myślę że takie miało być

permis

Oglądałam film we Włoszech, z dubbingiem włoskim i skrzynka tu też mówiła po polsku :-)

ocenił(a) film na 6
permis

nie wiem jak dla was ale dla mnie polski nie jest zbyt demoniczny :p chociaż brzmiał śmiesznie :p zaczynam się bać mojej skrzynki lecz może ja nauczę jej poprawnej gramatyki...Jak coś zobaczycie ją w drugiej części :D haha

ocenił(a) film na 3
permis

gadająca skrzynka
https://www.youtube.com/watch?v=vgOaZVFBe2g

ocenił(a) film na 8
permis

to bazuje na prawdziwej historii, a według niej ta skrzynka powstała prawdopodobnie w Łodzi w latach 20tych lub 30tych. Dlatego demon po polsku mówił.