PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 284 tys. ocen
7,5 10 1 284477
7,0 56 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Jakie są według was najlepsze teksty Olafa?
"Dla niektórych warto się czasem roztopić" <3

ocenił(a) film na 9
rita156

"nie wiem jak wy, ale zjadłbym sobie smalcu ze skwarkami" - po prostu padłam jak to usłyszałam xD

ocenił(a) film na 8
rita156

To było urocze ;)
Dla mnie śmieszne było np.: "O! Dobra wróżba - będę nadziany" - gdy nadział się na sopel. Albo: "Jedziemy całować Hansa! A kto to jest Hans?" xD Albo... hmm... wszystkie jego teksty były fajne :-D

ocenił(a) film na 9
rita156

Jedziemy całować Hansa !A kto to jest Hans ? Nie wiem jak wy ale ja zjadłbym sobie smalcu ze skwarkami. Tak,a co?

ocenił(a) film na 9
rita156

Olaf: A ten łosiu z kozią japą to kto?
Anna: To Sven
Olaf: A ten renifer?
Anna: Yyyy, Sven.
Olaf: Aaa, oba. Nawet dobrze co by łatwiej pochwytać.

No i oczywiście: Jedziemy całować Hansa! A kto to jest Hans?

rita156

Anna:Ulepiła cię Elsa?
Olaf:Tak, a co?
A:Zaprowadzisz nas do niej
O:Tak, a co?
Christoff: Ty, a do czego to służy?
O:Oj, bo po łapach! Tu się dialog toczy!(w stronę Anny) Tak, a co?
-----------------------
Dobra wróżba- będę nadziany :D
Jedziemy całować Hansa! Ale kto to jest Hans?
Często się tak zawiesza? Byliście z tym u lekarza?

slicznoscyzciebie

Po obejrzeniu "Krainy Lodu" wyrażenie "Tu się dialog toczy" na stałe weszło do słownika mojej 4,5-letniej córki ;-)

ocenił(a) film na 8
rita156

I jeszcze rozbrajająca definicja miłości: "Miłość... to jak bardziej się martwisz o kogoś niż o siebie" :) Może i trochę banalny tekst, ale prosty i prawdziwy :-)

ocenił(a) film na 10
majka95k

Mnie rozbroiło:
Olaf: Uwaga moja pupa leci!
Anna: Ładnie to tak w ludzi pupą rzucać?!

No po prostu umarłam :D

rita156

Olaf: To Kristoff i Sfen! Walą prosto na nas.
Anna: ...Naprawdę?
Olaf: Ale on piłuje tego rena.

ocenił(a) film na 10
rita156

Olaf: O dobra wróżba, będę nadziany.
To chyba mój ulubiony :D

rita156

Dialog:
Anna: Czy te włosy mnie posiwiają?
Christoff: Nie nie.
Olaf: To niebyło szczere.
Koniec dialogu.
Albo dialog:
Anna: Zaczekajcie sekundke zaraz wróce.
Olaf: Dobrze 1,2,3,4,5...

Rouz

Anne trafił promień lodu.
Christoff zabrał ją do Troli.
Christoff zaczyna mówić do jeszcze ,kamieni.
Olaf: Hej ludzie jak tam leci.(Szeptem do Anny) Ratuj się ratuj swoje życie.

ocenił(a) film na 9
Rouz

,,Uwaga pupa mi leci!"
,,Tak, a co?"
,,Jedziemy całować Hansa! A kto to jest Hans??"
,,O dobra wróżba. Będe nadziany."
,,Często się tak zawiesza? Byliście z tym u lekarza?"

rita156

Olaf mówi do Kristoffa, Anny i Svena:
- Hej Sveny, wiem, ze miło wam się tam bawi, ale tam są schody które prowadzą na sam dół. ;)

cloe4

Chyba to inaczej leciało, poza tym schody prowadziły do góry ;)

ihatemondays

A no tak pomyliłam się, bo film oglądałam jakiś czas temu, ale chodziło mi o to, że Olaf ciągle myślał, że jest dwójka Svenów, imię Kristoffa dowiaduje się dopiero u trolli. ;)
- Kristoff wrócił! Zaraz ... Kristofff?

cloe4

:)

ocenił(a) film na 9
cloe4

Na sam czubek- tak dla ścisłości :-)

fandisneya

No tak. ;) Pomyliłam się wiem, o tym.

ocenił(a) film na 8
rita156

Czy może mi ktoś wyjaśnić tekst "Szesnaście lat na overlocku (?)" ?
Pada podczas spotkania z trollami.

Aveira

To jest właśnie wg. mnie jedna z wad dubbingu. Jako rodowity Polak mam problemy ze zrozumieniem niektórych kwestii, bo aktorzy nieraz przesadzają (taki "overacting" z ich strony). Przykładów jest wiele, pewnie wiesz o co chodzi. A z Mozilem jest ten problem, że trudno go zrozumieć nawet gdy nie sili się na modulowanie głosu, a co dopiero gdy to robi.

Macedon

Ja go odciągnę a wy chodu, Nie !! Nie wy chodu oni !! To się sprawa poszła ciulać xD

Anna: Postarzają mnie ?
Kristoff: Nie...
Olaf: To nie było szczere

Macedon

Dlatego ja oglądałam w oryginalnej wersji językowej z napisami. W zasadzie ich (napisów) nie potrzebowałam, bo w filmach animowanych jak ten wyrazy/zdania są naprawdę proste i o wiele przyjemniej się ogląda niż z dubbingiem moim zdaniem :) Także polecam na przyszłość oglądanie w oryginalnej wersji :)

Co do tematu to praktycznie cały czas się śmiałam, kiedy Olaf się odezwał.
Moje ulubione cytaty to:
"I don't have a skull. Or bones."
"Love is... putting someone else's needs before yours."
"Some people are worth melting for."
"It's so cute. It's like a little baby unicorn" (o swoim nosie)
I po prostu kocham fragment, kiedy Anna ma zapukać do drzwi, ale się waha i Olaf mówi:" Just knock. Why isn't she knocking? Do you think she knows how to knock?"

missdesire

To prawda, sam pierwszy raz oglądałem w oryginale, dopiero potem dla porównania po polsku z dubbingiem, pewnie dlatego też tak mnie to uderzyło. Poza tym inny film - "Brave" powinno się oglądać tylko i wyłącznie w oryginale ze względu na świetny szkocki akcent, który dodaje tej animacji mnóstwo klimatu. Dodatkowo świetna, klimatyczna muzyka - po prostu palce lizać. Moim zdaniem polski dubbing trochę pogorszył "Meridę" z tego względu i jego twórcy nie mogli nic z tym zrobić.

missdesire

@missdesire
Nie zgodzę się. Większość tekstów Olafa dużo zyskała w tłumaczeniu na polski. Obsadzenie Mozila było strzałem w dziesiątkę.
No sama powiedz, co jest śmieszniejsze:
""It's so cute. It's like a little baby unicorn" czy "Taki słodki! Jak kulfonek małego kangurka albo wombatka!"
"Why isn't she knocking? Do you think she knows how to knock?" czy "Często się tak zawiesza? Byliście z tym u lekarza?"
Nie oglądałem "Krainy lodu" w wersji z napisami, ale często jest tak, że napisy są robione według innego tłumaczenia niż dubbing czy lektor (w trakcie dubbingowania, tak samo jak w trakcie kręcenia filmu aktorskiego, aktorzy czasem mają świetne pomysły jak zmienić tekst ze scenariusza żeby było fajniej). Na YT widziałem też wczesne polskie trailery "KL" z nieco zmienionymi tekstami Olafa. Nie ma więc jednego tłumaczenia.

Jeśli więc wiedzę o polskim tłumaczeniu czerpiesz z napisów, to szczerze doradzam obejrzenie wersji dubbingowanej. Warto.

mln79

Oglądałam fragmenty z wersji dubbingowej, bo niestety nie wytrzymałam całego filmu z dubbingiem. Teksty typu "Dajesz, Joanna" mnie odrzuciły i jednak zostanę przy wersji oryginalnej. Jest dla mnie o wiele przyjemniejsza i śmieszniejsza. Ale oczywiście, każdy ma własne zdanie, więc dobrze, że jest kilka różnych wersji filmu :) Każdy znajdzie coś dla siebie.

użytkownik usunięty
Aveira

to taki rodzaj maszyny do szycia :)

ocenił(a) film na 9

Kocham ten tekst. "Jak to 16 lat na overlocku?" kurde to sporo,że kręgosłup nie siadł:P

Aveira

Overlock to typ maszyny do szycia..możesz mi wierzyć,teściowa taką ma ;-)

użytkownik usunięty
rita156

"Często się tak zawiesza? Byliście z tym u lekarza?"
"JEDZIEMY CAŁOWAĆ HANSA! ...A kto to jest Hans?"
"O, dobra wróżba. Będę nadziany!"
"Nie wiem jak wy, ale ja zjadłbym sobie smalcu ze skwarkami" to było po prostu genialne :D
"Kto by pomyślał, że zimą bywa tak pięknie? Ale biało jak w szpitalu?! Się prosi o kapkę kolorku! By może pójść w karmazyny, purpuria jakieś albo w żółcienie? ...Nie, żółty odpada. Żółty na śniegu? <pomruki niezadowolenia> Co to to to jakieś?"

*Anna wpycha nos Olafowi*
Anna: Nic ci nie jest?
Olaf: Jeszcze się pyta! Stara, normalnie szok! Marzyłem o takim nosku! Taki słodki! Jak kulfonek małego kangurka albo wombatka!

ocenił(a) film na 9

A ja jakiegoś porombatka słyszałem :D

użytkownik usunięty
fandisneya

Mnie się wydaje, że to wombatek, ale porombatka też do siebie dopuszczam xD

fandisneya

Wombatek to wiem co, taki mały wombat. A co to jest porombatek?

ocenił(a) film na 8
rita156

"To najlepszy dzień mojego życia, i tak się składa że ostatni"

ocenił(a) film na 10
tomaszgr97

Kurczę... było kilka tematów o tej samej treści. "Podaj ulubione teksty Olafa". Czy ja w końcu wypowiedziałem się w jakimś? Muszę sobie przypomnieć.

Anonim90

"NIECH SŁONECZKO ZNOWUŻ DA W CZAPĘ ! "

ocenił(a) film na 10
rita156

,,Od małego, jakoś mnie ciągnęło do ciepłego, do lata, do kaloryfera"

ocenił(a) film na 10
rita156

Piosenka ,,Lód w lecie"

ocenił(a) film na 10
rita156

O, dobra wróżba. Będę nadziany.

ocenił(a) film na 10