PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 284 tys. ocen
7,5 10 1 284433
7,0 56 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Rękawiczka

ocenił(a) film na 9

Ciekawa jestem, czy zauważyliście to co ja.

We fragmencie filmu dotyczącym kłótni Sióstr Anna próbuje złapać za rękę Elsę i niechcący
zrywa jej rękawiczkę. Elsa wydaję się być tym bardzo zmartwiona. Chowa dłoń i się odwraca.

W zwiastunie widzimy, jak podczas wichury Elsa traci rękawiczkę, która odlatuje pośród
śnieżycy.

Na ilustracjach (wydanej w Kanadzie) książeczki dla dzieci można zobaczyć małą Elsę, smutną i
zawstydzoną, która przyjmuje rękawiczkę od swojego ojca.

Moim zdaniem rękawiczka będzie symbolem ukrywania mocy Królowej Śniegu. Elsa zaczyna
nosić ją jako dziecko, boi się ją zdjąć jako dorosła dziewczyna, ale traci ją wraz z wyzwoleniem
swoich zdolności.

Może przesadzam, ale jakoś tak mi się to rzuciło w oczy.

ocenił(a) film na 10
Irma100

Tez to zauważyłam. W jednym zwiastunie widziałam też, jak Elsa próbuje przed koronacją trzymać bez rękawiczek insygnia władzy, czyli jabłko i berło, ale nie udaje jej się to, bo oba te przedmioty zostają zamrożone. Też mi się wydaje, że rękawiczka może odgrywać w tym filmie istotną rolę :)

Chanelka_2_2

Może ta rękawiczka będzie jakoś blokować jej (piękne ale i niebezpieczne) moce?

ocenił(a) film na 9
cloe4

Tak, to możliwe. Może Elsa potrafi tworzyć śnieg i lód tylko bezpośrednio przez dotyk?

ocenił(a) film na 9
Irma100

Rękawiczka nie przepuszcza jej mocy więc musi je nosić.Tylko jak to wyglądało-lato a ona w rękawiczkach.Trochę głupio napewno,ale tak jest lepiej niż żeby zamroźić całe królestwo.W zwiastunie widzimy jak ona puszcza tą rękawiczke po pewnie wie że jest w swoim żywiole.Ale też uwarzam że rękawiczka odegra wielką role :)

ocenił(a) film na 10
Irma100

Zastanawia mnie też, czemu na przykład na tym przyjęciu Anna była ubrana w sukienkę bez rękawów, a Elsa w suknie z rękawami i do tego płaszczem, poza tym, scen, w której Elsa biegnie po jeziorze nasuwa mi na myśl, ze skoro zamrażała wodę biegnąc po niej, to chyba nie tylko dłonie są źródłem jej mocy... :)

ocenił(a) film na 9
Chanelka_2_2

Zobaczymy w kinie:)