PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 284 tys. ocen
7,5 10 1 284285
7,0 56 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

W sumie dopiero po 3 seansie coś mnie tknęło. Zwróćcie uwagę jak traktowana jest Anna oraz jak sama się ocenia.

(Staram się przedstawić wszystko chronologicznie)
(Część zwrotów występuje tylko w ang/pol dialogach, tutaj przedstawiam je wspólnie)

*"Elsa and Anna"
A: [...] Chodźmy się pobawić
E: Idź pobawić się sama
A: Chcesz ulepić bałwana?
E: <ok>

Elsa ignorowała siostrę, dopóki ona nie chciała zobaczyć jej mocy. Zgodziła się na zabawę z siostrą tylko dla tego, że chciała "pochwalić" się swoimi
umiejętnościami

*"Ulepimy dziś bałwana"
"Oderwana" od swojej siostry Anna nie potrafi się odnaleźć. Elsa była dla niej ideałem do którego dążyła, a gdy jej zabrakło straciła sens życia.
(dalekie wnioski - 12lat i już utraciła sens życia :) )

*"Pierwszy raz jak sięga pamięć"
Ciężko mi się teraz wysłowić, ale poniższe cytaty pomogą w zrozumieniu o co mi chodzi.
"Pierwszy raz jak sięga pamięć, nie będę sama już"
"Pierwszy raz jak sięga pamięć, mogę być zauważona przez kogoś"

*"Hans"
Gdy przedstawia się jako "Księżniczka Anna z Arendelle" jest smutna.

H: "Chciałbym przeprosić za uderzenie księżniczki"
A: "Nie jestem księżniczką."
[...]
A: "Ale masz szczęście, to tylko ja"

Wyraźnie widać jak niskie poczucie wartości ma Anna, traktuje się przedmiotowo. Jest zachwycona, że książę zwrócił na nią uwagę (chociaż to był
wypadek)

*"Coronation Band Suite" (frag. po koronacji, sala balowa)
Herold przedstawia Elsę i Annę. Młodsza z sióstr jest wyraźnie zaskoczona, że jest w ogóle wyczytywana, a gdy [Herold] ustawia ją obok siostry broni
się, odsuwa i pyta "Tutaj? Czy na pewno?"

E: "Cześć"
A: "Co? Cześć ja?" - "Cześć!"
Anna jest zaskoczona, że siostra się z nią w ogóle przywitała! Widać również, że jest bardzo zadowolona z tego powodu :)

*"Miłość stanęła w drzwiach"
(Straciłem wenę twórczą)

*"Sorcery"
Po ostatniej rozmowie z Hansem jakby Anna odzyskała trochę pewności siebie. Jednak wciąż czuje, że jest zależna od siostry.
A: "Elsa, proszę. Proszę. Nie mogę tak dłużej żyć."
E: "Więc wyjedź."
Tu już Annie puściły nerwy ^^
A: "Co ja zrobiłam?!"
A: "Dlaczego mnie odrzucasz?"
A: "Dlaczego zamykasz przede mną cały świat!"
A: "Czego się tak boisz?"

Wiemy co z tego wynikło ;) Z tego powodu Annę dopadło poczucie winy, uświadomiła sobie (niekoniecznie słusznie), że to ona jest przyczyną tych
wszystkich nieszczęść, że to przez nią siostra uciekła, a Arendell zamarzło [jak jej serce].

D: "Ty! Czy też w tobie istnieje magia?"
A: "Nie, jestem zupełnie zwyczajna." (Tu jest użyte wręcz słowo "ordinary", polskim odpowiednikiem będzie "pospolity")
A: "Dziś była moja wina."
A: "[...] I ja muszę to naprawić"

*"It Had To Be Snow"
(wręcz płacze, gdy wypowiada te słowa)
A: "Elso, to ja, Anna..."
A: "Przepraszam. To wszystko moja wina."

*"Oaken's Sauna"
[...]
(Stodoła?)
K: "O, to tylko ty."
Nawet przypadkowe osoby traktują ją trochę jak powietrze, a ona to akceptuje.

*"Wolves"
Nie będę przytaczał całego dialogu, tylko kilka wypowiedzi.
A: "Ale ja chcę pomóc"
K: "Nie!"
A: "Dlaczego nie?"
K: "Bo tobie nie ufam."
[...]
A: "Musisz skoczyć Sven!"
K: "Nie masz prawa mówić mu co ma robić!"
[...]

Kristoffa nie interesuje fakt, że Anna może zginąć podczas samotnej wyprawy, dołącza tylko dla tego, że gdy zginie nie dostanie nowych sanek.
(okrutne)

*"Meet Olaf"
Tutaj można zauważyć jak wielkie serce ma Anna i jak bardzo dba o innych.

*"We Were So Close", "Pierwszy Raz Jak Sięga Pamięć (Repryza)"
Elsa ponownie odrzuca siostrę, jednak widać wewnętrzną przemianę Anny. Już rozumie dlaczego jej siostra tak postępuje, próbuje to wszystko
naprawić.

A: "Nie, możemy to rozgryźć razem..."
E: "Jak? Jaką moc masz, [...] aby mnie powstrzymać?"

*"Hans' Kiss"
Wróćmy trochę do głównego tematu ("Anna - tragiczna postać")

A: "[...] tylko akt prawdziwej miłości może mnie uratować."
H: "O, Anno..."
H: "Ale nikt w tym pomieszczeniu cię nie kocha"
[...]
H: "Szukałaś tak desperacko miłości."
H: "byłaś tak głupia [...]"
A: "Proszę, niech ktoś pomoże."

*"Some People Are Worth Melting For", "Whiteout" i dalej
A: "Ja nawet nie wiem, czym jest miłość."

[...]
Ostatecznie Anna poświęca swe życie dla siostry, która ją odrzuciła. Tak bardzo pragnęła od niej miłości, że gdyby zginęła, sama nie miała by po co
żyć.

W tym moim wypracowaniu jest trochę luk i nieścisłości, ale myślę, że warto było je napisać (i przeczytać).
Polecam przesłuchać również utwory:
"More Than Just The Spare"
"Life's Too Short" i repryzę tegoż utworu

Oczywiście jest to moja własna, wyssana z palca interpretacja - coś w stylu interpretacji jakie robią dzieci w szkole :)

P.S. Jeśli ktoś zauważył, fragmenty są ponazywane tytułami utworów jakie grają w tle w tych momentach
P.P.S. tak, bardzo mi się nudzi o 9 rano

foxbond

Och, uwielbiam wszystkie piosenki z Frozen! Zarówno te zamieszczone jak i wycięte.

Co do postu o Elsie, to z pewnością przeczytam, zwłaszcza, że to moja ulubiona bohaterka i po premierze filmu miałam prawdziwego bzika na jej punkcie;)

ocenił(a) film na 10
foxbond

Z niecierpliwością czekam na post o Elsie , bo to moja ulubiona postać ;D

Ps. Twoje wypracowania są bardzo ciekawe :) Pozdrawiam,

Karolina_Foligowska_2

Zgadzam się w sprawie "popisywania się" mocą. Moim zdaniem Elsa po prostu lubiła sprawiać radość Annie, przecież cała zabawa polegała na tym, żeby zrobić młodszej siostrzyczce plac zabaw z lodu. Myślę, że właśnie dlatego spytała trolli czy Anna nie będzie pamiętać, że ma moc, bo dla niej po prostu mnóstwo zabaw z siostrą straci urok. Nie powiedziała tego dlatego, że nie martwiła się o siostrę - po prostu jak już wiedziała, że da się ją uratować, to chciała, żeby wszystko zostało po staremu. Ja to odebrałam bardziej jako "czyli już nie będę mogła zrobić jej ślizgawki?", jako straconą szansę na uszczęśliwianie swojej siostry.

Całe wypracowanie uważam za trochę nadinterpretowane i nie ze wszystkim się zgadzam, ale jest parę trafnych uwag i fajnie, że wywiązała się z tego dyskusja. Chociaż dalej uważam, że najbardziej przerąbane miała Elsa i to ona była najtragiczniejszą postacią.

A już pomijając psychologiczne wywody (chociaż, jak to już ktoś wcześniej słusznie zauważył, można całą rozprawkę psychologiczną zrobić na podstawie tego filmu), to sceny w piosence "ulepimy dziś bałwana?" idealnie odzwierciedlają relacje między chyba każdym rodzeństwem - młodsza siostra zapatrzona w starszą, wyciąga ją, żeby się razem pobawić i zamiast tego słyszy "Aaaanka, idź sobie..." :P Normalnie jak ja z moją siostrą w dzieciństwie :)

ocenił(a) film na 10
foxbond

Na podstawie tego filmu można byłoby stworzyć kilka ciekawych książek psychologicznych opisujących różne emocje i ich skutki itp.
Nic dziwnego animacja jest przecudna

ocenił(a) film na 10
foxbond

Wszystkie stroje Anny z filmu: (tak na rozweselenie :> )
http://imgur.com/gallery/9AYt5/

ocenił(a) film na 7
foxbond

Brakuje jeszcze jasnej/kremowej sukienki w jakiej Anka wręcza Kristoffowi nowe sanie i jeździ na łyżwach pod koniec filmu ;)

ocenił(a) film na 10
Princess_Daisy

Jest na samym końcu, może nie kliknęłaś "expand"

ocenił(a) film na 7
foxbond

Tak, nie kliknęłam, przepraszam za wprowadzenie w błąd (chociaż ja tam nie widzę żadnego "expand" , tylko "View the entire album, 21 images total (11 remaining)", ale czynnościowo to samo ;)

ocenił(a) film na 10
Princess_Daisy

aa to widzisz mnie wprowadzili w błąd. Na reddicie też zwrócili mi uwagę, że nie ma tej ostatniej, jasnej sukienki - powiedziałem, że jest na końcu - a ta osoba, że "rzeczywiście jest, you just have to click expand"

Weselszy rysunek Anny: http://imgur.com/gallery/Np0RXXQ/ (mój)