PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 284 tys. ocen
7,5 10 1 284433
7,0 56 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Twórcy chwalą się, że KL powstała na kanwie baśni Andersena. Cóż - czytałem tę baśń w
dzieciństwie i teraz celowo przypomniałem sobie jej fabułę i, poza śniegiem i lodem nie widzę wiele
podobieństw. Czy to chwyt marketingowy kierowany do ignorantów?

Kubala_82

Nie. tak dużo wątków zmienili na potrzeby tej animacji

ocenił(a) film na 9
Kubala_82

To raczej luźna wariacja na temat baśni Andersena...

Kubala_82

Frozen jest inspirowany Królową Śniegu, nie jest ekranizacją. Żaden chwyt marketingowy, luźno powiązana fabuła

filmomanka_6

No to w jaki sposób jest powiązana? Choćby i luźno?

Kubala_82

Postacie
Elsa = Królowa Śniegu
Anna = Gerda
Sven

Postacie o imieniu Kaj i Gerda występują, w nieco innej postaci ale jednak.

Postacie mają imiona które zgadzają się z imieniem autora
Hans Kristoff Anna Sven= Hans Christian Andersen

Puszek jest uosobieniem strażników Królowej Śniegu

Okruszek lustra zamieniający serce w lód = lęki Elsy, która musi nauczyć się nie odczuwać nie przeżywać, bo boi się, że kogoś skrzywdzi

Kaj umiera zamieniony w lód i dopiero łzy Gerdy go ożywiają - no chyba nie muszę mówić, która scena
Wymieniać dalej?

ocenił(a) film na 9
filmomanka_6

Ostatni punkt cos mi nie pasuje :p

kabaretyk

ja to czytałam 10 lat temu... ale wątpię żebym się pomyliła. Ale oczywiście jeśli błąd, bo coś źle skojarzyłam, to przepraszam

ocenił(a) film na 9
filmomanka_6

No 10 lat temu to dawno :p ja tez to ptzeczytalem (babbcia mi przeczytala) bardzo dawno temu wiec rowniez moge sie mylic ale wydaje mi sie ze bylo troche inaczej l.

kabaretyk

Ja jestem na 80% pewna ze tak bylo. A jam nie, to kolega zalozyciel tematu mnie poprawi

ocenił(a) film na 9
filmomanka_6

Spoko ja rownie dobrze moge sie mylic :)

ocenił(a) film na 10
kabaretyk

Hmmmm... mi też się wydaje, że było inaczej.

ocenił(a) film na 9
Anonim90

W basni kaj przecierz nie zamarl, tego jestem pewien .

ocenił(a) film na 10
kabaretyk

Nie, na stówkę nie zginął.

ocenił(a) film na 8
Anonim90

Nie zginął, co mogę poprzeć kolejnym cytatem:

[Kaj i Gerda]
"O pałacu królowej śniegu zapomnieli.Usiedli znowu na małych stołeczkach jak dawniej i spojrzeli na drewnianą skrzynkę, w której rosły powoje i groszki pachnące. Na
krzaczkach róż rozwinęły się prześliczne kwiaty i zdawały się uśmiechać do nich, nachylając różane główki w stronę okna.
A dzdzieci zaśpiewały razem:
Co ja kocham na tym świecie?
Złote słonko, cudne kwiecie!
Boże ptaszki śpiewające,
Jasne rosy, w kwiatach drżące,
Błękit nieba i obłoki,
Cały piękny świat szeroki,
I chatynkę pobielaną,
I mateńkę ukochaną!
Wszystko kocham serca biciem,
A przestanę chyba z życiem!"

Meryterk_Metsej

Naprawdę musicie mi udowadniać jak słaba pamięć mam?

ocenił(a) film na 8
filmomanka_6

Nie musimy. Chcemy :P

A tak serio, to nie było moim zamiarem Cię urazić. W momencie przeklejania nawet nie pamiętałem kto powiedział, że Kaj zginął.
I tak nieźle. Ja bym nawet nie pamiętał jak się nazywali bohaterowie, o lusterku nie wspominając. Też mam pamięć jak u suszonego pstrąga. Ba! Nawet nie potrafię sobie wyobrazić dziesięciu lat!

I strasznie podoba mi się ten wierszyk, to tak w ramach dygresji.

Meryterk_Metsej

Nie uraziłeś :)
Po prostu przyjmijmy, że ja czytałam jakaś inna wersję i wtedy każdy będzie mieć rację :)

ocenił(a) film na 10
filmomanka_6

Dobre rozwiązanie.

ocenił(a) film na 9
Meryterk_Metsej

dołączam się

ocenił(a) film na 8
filmomanka_6

Dużo nie przekręciłaś:

" serce zabiło mu mocniej, zimny dreszcz przebiegł ciało, zdumiony podniósł
oczy na Gerdę, a ona zaczęła śpiewać:
Co ja kocham na tym świecie?
Złote słonko, jasne kwiecie!
Boże ptaszki śpiewające…
A kiedy wymówiła słowa: „Wszystko kocham serca biciem, a przestanę chyba z ży- Pamięć
ciem!”—Kaj przypomniał sobie nagle krzaczek róży, dom, rodziców, babkę, Gerdę
i wszystko, co się stało i zrobiło mu się tak smutno, tak smutno w tej wielkiej, białej,
pustej, strasznej sali, że wybuchnął ogromnym płaczem, a ze łzami spłynął natychmiast
i drugi okruch szkła czarodziejskiego, który mu tkwił w oku.
Wówczas dopiero poznał naprawdę Gerdę i wydawała mu się tak piękną jak dawniej Miłość
i uczuł, że ją kocha tak mocno jak dawniej i aż krzyknął z radości i objął ją także rękami.
I ściskali się serdecznie oboje, płacząc i śmiejąc się razem ze szczęścia."

Meryterk_Metsej

Ogólny motyw dobrze pamiętałam. Ale to nadal można porównać do sceny "odmrozenia" Anny

filmomanka_6

3 argument jest trochę bez sensu. Ja mogę napisać powieść, w której imiona bohaterów będą zgadzać się z Leonardem Da Vinci, ale nie znaczy to, że ta powieść będzie inspirowana jego życiem.

Blaxi

Wiem, że bez sensu, ale co szkodzi napisać?

filmomanka_6

Nic nie szkodzi. Chociaż ja też nie widzę żadnych podobieństw do Królowej Śniegu. Oczywiście prócz śniegu.

Blaxi

Wyłączając podpunkt 3, ja zauważyłam między innymi te podobieństwa.

filmomanka_6

"Okruszek lustra zamieniający serce w lód = lęki Elsy, która musi nauczyć się nie odczuwać nie przeżywać, bo boi się, że kogoś skrzywdzi"

Może jestem głupia, ale kompletnie nie rozumiem co ma piernik do wiatraka.

Blaxi

Serce Elsy jest zamrożone w przenośni, bo nie może być sobą, zawsze musi nad sobą panować, najlepiej nic nie czuć. No i druga sprawa serce Anny, które zostaje zamrożone przez Else "Królową Śniegu"

filmomanka_6

Kristoff = mała zbójniczka ;D

ocenił(a) film na 7
Kubala_82

Naprawdę nie widać podobieństw? Anna (Gerda) wyrusza na poszukiwanie Elsy (Kaja). Po drodze spotyka Kristoffa i Svena (zbójniczkę z reniferem) oraz trolle. W dodatku Elsa z mocami Królowej Śniegu.

Thumbelina

No to równie dobrze można powiedzieć, że "Sztuczna inteligencja" to Pinokio, ale jakoś nie zauważyłem żeby ktoś to podnosił w opisie tego filmu.

ocenił(a) film na 7
Kubala_82

No to nie rozumiem o co ci chodzi. Twój argument miałby sens jakby Kraina Lodu była adaptacją baśni Andersena, a tym nie jest - jest tą baśnią jedynie zainspirowana. Z tego co pamiętam nawet na napisach końcowych użyto słów 'inspirowane baśnią' zamiast 'na podstawie baśni'.
A inspiracji Królową Śniegu to akurat w tym filmie nie brakuje.

Thumbelina

Uważam, że nawet stwierdzenie, że jest "inspirowana" jest nadużyciem. Gdybyśmy mieli w ten sposób klasyfikować filmy to naprawdę, co druga fabuła musiałaby mieć dopisek "inspired by". Nadal uważam, że to w pewnym sensie chwyt marketingowy. Niektórym nie będzie to przeszkadzać ale ktoś inny się złapie i być może zawiedzie.

ocenił(a) film na 9
Kubala_82

Nawiązań jest dość sporo ale twórcy mogli oszczędzić sobie tego tekstu - fakt. Z drugiej jednak strony kto wie - może rzeczywiście twórcy z początku mieli zrobić bajkową królową śniegu i z czasem tak zmieniali i modyfikowali historię, że wyszła im 'Kraina Lodu'. Jeśli tak było to nie mam pretensji, że wspomniano o tym bo warto o tym wiedzieć chociażby jako o ciekawostce.

ocenił(a) film na 7
Artemisek

Na początku Elsa miała być złą postacią- jest o tym w filmwebowej ciekawostce. Jednak postawili na dobro i dlatego aż tak odbiega od baśni.

ocenił(a) film na 9
CasperChase

Tyle to i ja wiem, nawet widziałem 'konsept arta' z 'ivil elsą'

ocenił(a) film na 7
Artemisek

Skoro wiesz, to skąd niepewność dotycząca początkowego zamysłu?;)

ocenił(a) film na 9
CasperChase

Niezbyt interesuje mnie ten film - oglądam serial w którym występują tutejsze postacie więc są to tylko moje gdybania - bo wiesz, jest to jakby nie było bardzo dobra reklama dla filmu.

Kubala_82

Cóż, wielu podobieństw nie ma, ale jest kilka, że tak powiem, nawiązań, np. danie Annie łyżew na końcu filmu.