PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10060649}

Królowa faweli

Bandida: A Número Um
2024
4,9 162  oceny
4,9 10 1 162

Królowa faweli
powrót do forum filmu Królowa faweli

Fawele

ocenił(a) film na 7

Jak na Netflix to mocno pozytywne zaskoczenie, w miarę dobrze pokazali obraz życia, syfu i patologii panującej w tamtejszych rejonach. Film pokazuje nam Rebecę, główną bohaterkę owej historii, w której nasza Rebeca od najmłodszych lat wychowywała się w tamtejszym syfie aż po dorosłość, w której weszła w świat przestępczy. Uważam, że sprawnie ukazano zmagania głównej bohaterki i dlaczego oraz po co się pcha w świat przemocy, narkotyków oraz korupcji tam panującej. Reżyser również pokazuje nam życie ludzi, którzy starają się przetrwać w owej nędzy przy czym zaczepia w pewnym stopniu rząd Brazylii i wskazuje problem na nierówności w społeczeństwie, których rząd stara się nie dostrzegać.

Jak dla mnie, nie ma się do czego przyczepić. Aktorsko, scenariusz, muzyka etc - wszystko stoi na dobrym poziomie. Można do tego filmu podejść na kilka sposobów - albo upatrujesz w nim zwykłego, prostego " gangsterkiego" pokazu i Ciebie to zadowoli bądź dostrzeżesz poboczne smaczki umieszczone przez reżysera, który sprawnie je dodał do filmu aby zwrócić uwagę widzę na inne problemy życia codziennego w takich miejsach. Polecam.

ocenił(a) film na 5
Brodaczz

Brzmi jak wannabe Miasto Boga

użytkownik usunięty
marcin_lendzion

tylko brzmi niestety jak MB,a ogólnie taki przeciętniak, dużo dokumentu i narratora

ocenił(a) film na 5
Brodaczz

Obejrzałem i ku mojemu zaskoczeniu nie było to takie złe

ocenił(a) film na 5
Brodaczz

Ale niestety niskobudżetowość tego filmu strasznie bije po oczach jak widziałem te efekty specjalne w czasie strzelanin to dosłownie śmiałem się na głos