PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6880}

Król Lew II: Czas Simby

The Lion King II: Simba's Pride
1998
7,5 103 tys. ocen
7,5 10 1 103287
6,0 25 krytyków
Król Lew II: Czas Simby
powrót do forum filmu Król Lew II: Czas Simby

Zira

ocenił(a) film na 8

Gdy w zakończeniu pierwszej części widzieliśmy śmierć Skazy i hien, a Simba objął rządy, w
drugiej nagle ni skąd ni zowąd pojawiła się właśnie ONA - razem ze sporą gromadką innych
lwic, oraz z trójką swoich dzieci. Nie wiem skąd wzięło się nagle to stado, skąd ta Zira... Ale
może ktoś z Was mnie oświeci. Nie wiem o niej nic poza tym, że fanatycznie uwielbiała
(kochała?) Skazę. Nie wiem skąd się wzięli Nuka, Kovu i Vitani, bo podobno Skaza nie był ich
ojcem... "Ja ofiara okrucieństwa, precz wygnana niczym śmieć..." Tak mniej więcej brzmiał
fragment piosenki Lullilaj w wykonaniu tej nowej antagonistki. Za co została wygnana razem ze
swoimi sojuszniczkami na to martwe pustkowie zwane "złą ziemią"? Nie mogła się pogodzić
ze śmiercią Skazy, nie dopuszczała do siebie myśli, że to on był tym złym? Niech ktoś, kto
zrozumiał cokolwiek z tego mojego bełkotu wyjaśni mi, o co chodzi z tą lwicą. Jej dziećmi. W ogóle...
Jezu, poplątałam się w tym zupełnie.

ocenił(a) film na 9
Moonlight21

To ja spróbuję po swojemu ci wytłumaczyć ; )
Zira najprawdopodobniej była żoną Skazy, była w nim zakochana i nie widziała w nim nic złego (być może nie wiedziała nawet że to on zabił Mufasę). Nie było jej w pierwszej części, bo nikt nie myślał o sequelu. Została wygnana pewnie dlatego że pragnęła zemsty za Skazę. Inne lwice (te wygnane) trzymały z Zirą i były po jej stronie. Więc poszły za nią. Moim zdaniem Nuka i Vitani są dziećmi Skazy i Ziry, ale to tylko moja opinia, a jak wiadomo teorii jest wiele. Kovu na pewno nie jest jego synem, bo było to w filmie. Czy Zira jest jego matką - nie wiadomo. Być może Skaza znalazł Kovu i go przygarnął, albo zabrał go innej rodzinie z powodu braku własnego odpowiedniego potomka (Nuka twierdzi że jest najstarszy i najsilniejszy i powinien zostać królem, z tego wnioskuję że był synem Skazy, a ten go po prostu nie wybrał. A że Vitani jest córką Ziry, a ona kochała tylko Skazę, z tego również zrozumiałam że Vitani jest raczej jego córką).

To chyba tyle, mam nadzieję że pomogłam. Jeśli masz jakieś pytania to śmiało zadawaj, oglądałam ten film ze 100 razy i za każdym razem próbuję odkryć nowe szczegóły : )

ocenił(a) film na 8
natka17_1998

Wielkie dzięki za odpowiedź, teraz wątek Ziry ma dla mnie jakiś sens :) Pomogłaś mi jak najbardziej :)

ocenił(a) film na 9
Moonlight21

Bardzo się cieszę : ) Tak jak mówiłam, możesz spokojnie zadawać mi pytania co do Króla Lwa : )