PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624525}

Koneser

La migliore offerta
2013
7,9 153 tys. ocen
7,9 10 1 153235
7,0 42 krytyków
Koneser
powrót do forum filmu Koneser

Dlaczego tytuł filmu włoskiego podawany jest w języku angielskim? Wydaje mi się to dość dziwne, nawet jeśli ktoś nie zna włoskiego i go nie rozumie. "La migliore offerta" (dosł. "Najlepsza oferta") nie jest jakimś wielce skomplikowanym wyrażeniem. Może warto byłoby podać obie (wł i ang), gdyby ktoś, kto zna włoski, chciał sobie o tym filmie poczytać. Z tytułu polskiego średnio można coś wywnioskować.

ocenił(a) film na 8
MC_Hammer

Faktycznie "Koneser" jest wyprodukowany przez włoską ekipę i włoskiego producenta. Jest jednak filmem w pełni anglojęzycznym (pierwszym anglojęzycznym filmem Tornatore, o ile mnie pamięć nie myli!). Pewnie stąd jego angielski, a nie włoski tytuł.

cukiersky

O faktycznie. Zmylił mnie zwiastun i właśnie sam reżyser, więc wielkie dzięki za wyjaśnienie :)

ocenił(a) film na 8
MC_Hammer

Swoją drogą,nie sądzicie że polski tytuł jest lepszy?Jakiś bardziej dwuznaczny? Dziwie się ,że to mówię,zawsze narzekam na polskie przeróbki w tytułach,ale ten naprawdę mi się podoba:)

ocenił(a) film na 6
MC_Hammer

A ja dzisiaj byłam w kinie i tytuł w czołówce był po angielsku "The Best Offer", więc nie wiem skąd nagle ten tytuł po włosku, czy na innych kopiach jest po włosku?