PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=274455}

Kokainowi kowboje

Cocaine Cowboys
2006
7,8 13 tys. ocen
7,8 10 1 13026
7,6 5 krytyków
Kokainowi kowboje
powrót do forum filmu Kokainowi kowboje

filmy dokumentalne lub książki o kartelach narkotykowych (najlepiej oparte na faktach)?

Z góry dzięki za odpowiedzi

użytkownik usunięty
p10tr3k

Średnio się interesuje tematem ale mam np te dwie książki,nabyte całkiem przypadkowo:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=5608
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=19866

Ocenic mi trudno bo średnio do mnie przemawia reportaż literacki w tak długiej formie i jakoś mnie nie przykuły na dłużej.

Teraz słynna jest ta Gomorra.

użytkownik usunięty

"Mafia" Gellerta to faktycznie znakomita pozycja! Z racji czasu wydania nie obejmuje najbardziej spektakularnego etapu wojny mafii z resztą Włoch, czyli rządów Toto Riiny ale i tak świetnie się to czyta. Da się tą książkę gdzieś w Polsce dostać obecnie? Ja mam wydanie z 1983roku (160 złociszy, ówczesnych rzecz jasna, za taką malutką książeczkę :]) i nie rozpadła mi się do reszty tylko dlatego, że na tej akurat półce książki mam ułożone szczególnie ciasno :D

użytkownik usunięty

No z drugiej ręki się da... wznowienia pewnie nie było.

p10tr3k

Polecam film "Dwóch Eskobarów" który łączy ze sobą wątek krótkotrwalej chwały kolumbijskiej piłki nożnej, ktorej owczesna gwiazda byla Andres Escobar, finansowanej przez pieniądze pochodzące z blyskawicznie rozwijajacego sie biznesu narkotykowego, na ktorego czele stał Pablo Escobar. Swietny film, byl puszczany na tegorocznym Gdańsk Doc Film Festival.

ocenił(a) film na 10
sociech

a propos escobara: książka "księgowy mafii".

ocenił(a) film na 10
p10tr3k

Cocaine Cowboys II: Hustlin' with the Godmother - druga część , wart obejrzenia ale moim zdaniem wiele gorsza od jedynki :)

ocenił(a) film na 10
noozzle

Polecam "Blow" film jest na faktach autentycznych, dotyczy George'a Junga. Przewija się także wątek Escobara. Główną rolę gra Deep. Polecam

ADRIANOS

jak dla mnie to troche tam "nieautentycznych faktow" :-D

p10tr3k

Polowanie na Pablo Escobara online na necie, Dwóch Escobarow jest na yt po angielsku

użytkownik usunięty
p10tr3k

Ioan Grillo "El Narco" - o kartelach meksykańskich. Polecam, bardzo rzetelna pozycja. A warto zapoznać się z Meksykanami bo od co najmniej 10 lat w porównaniu z nimi Kolumbijczycy to grzeczni chłopcy z dobrych domów! :]
Richard Davenport-Hines "Odurzeni - historia narkotyków 1500-2000" - dużo szersze, nie tylko z perspektywy historycznej, syntetyczne spojrzenie na handel narkotykami.
Obie książki są obecnie swobodnie dostępne na rynku.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
p10tr3k

A tak poza tym poszperaj w XIX-wiecznej historii Dalekiego Wschodu. W końcu chwalebne i szlachetne, dźwigające "brzemię białego człowieka" Imperium Brytyjskie było pierwszym prawdziwym kartelem narkotykowym w dziejach :]

http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,3425,tytul,Prawdziwy_gangster - biografia jednego z kokainowych kowbojow, P O L E C A M !!! :)