filmy dokumentalne lub książki o kartelach narkotykowych (najlepiej oparte na faktach)?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Średnio się interesuje tematem ale mam np te dwie książki,nabyte całkiem przypadkowo:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=5608
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=19866
Ocenic mi trudno bo średnio do mnie przemawia reportaż literacki w tak długiej formie i jakoś mnie nie przykuły na dłużej.
Teraz słynna jest ta Gomorra.
"Mafia" Gellerta to faktycznie znakomita pozycja! Z racji czasu wydania nie obejmuje najbardziej spektakularnego etapu wojny mafii z resztą Włoch, czyli rządów Toto Riiny ale i tak świetnie się to czyta. Da się tą książkę gdzieś w Polsce dostać obecnie? Ja mam wydanie z 1983roku (160 złociszy, ówczesnych rzecz jasna, za taką malutką książeczkę :]) i nie rozpadła mi się do reszty tylko dlatego, że na tej akurat półce książki mam ułożone szczególnie ciasno :D
Polecam film "Dwóch Eskobarów" który łączy ze sobą wątek krótkotrwalej chwały kolumbijskiej piłki nożnej, ktorej owczesna gwiazda byla Andres Escobar, finansowanej przez pieniądze pochodzące z blyskawicznie rozwijajacego sie biznesu narkotykowego, na ktorego czele stał Pablo Escobar. Swietny film, byl puszczany na tegorocznym Gdańsk Doc Film Festival.
Cocaine Cowboys II: Hustlin' with the Godmother - druga część , wart obejrzenia ale moim zdaniem wiele gorsza od jedynki :)
Polecam "Blow" film jest na faktach autentycznych, dotyczy George'a Junga. Przewija się także wątek Escobara. Główną rolę gra Deep. Polecam
Ioan Grillo "El Narco" - o kartelach meksykańskich. Polecam, bardzo rzetelna pozycja. A warto zapoznać się z Meksykanami bo od co najmniej 10 lat w porównaniu z nimi Kolumbijczycy to grzeczni chłopcy z dobrych domów! :]
Richard Davenport-Hines "Odurzeni - historia narkotyków 1500-2000" - dużo szersze, nie tylko z perspektywy historycznej, syntetyczne spojrzenie na handel narkotykami.
Obie książki są obecnie swobodnie dostępne na rynku.
Pozdrawiam.
A tak poza tym poszperaj w XIX-wiecznej historii Dalekiego Wschodu. W końcu chwalebne i szlachetne, dźwigające "brzemię białego człowieka" Imperium Brytyjskie było pierwszym prawdziwym kartelem narkotykowym w dziejach :]