Cześć, mam ogromną prośbę. W filmie pojawia się słowo ług. Myślę, że to w żadnym wypadku nie jest spoiler co tutaj teraz piszę. Tak czy siak, pewna dziewczynka go wypiła. Sprawdziłem w wikipedii co to ten ług jest i dowiedziałem się że jest nazwa zwyczajowa wodnych roztworów wodorotlenków. Chciałbym jednak prosić Was o wyłożenie mi tego bardziej przystępnymi słowami. Nawet nie tyle co ów termin oznacza, ale do czego się go stosuję. Skąd coś takiego mogło się znaleźć w domu? W czym to miało zastosowanie? Medycyna?
Hmm możliwe że nie określili dokładnie jaki Ług. Bo jest np Sodowy Ług - silnie żrąca substancja, tak samo jak potasowy.
http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,11673715,wiadomosc.html?ticaid=1e266
http://fakty.interia.pl/wiadomosci_dnia/news/do-szpitala-po-wypiciu-lugu,424406
Oto przypadki wypicia tego.
Dziękuje Ci bardzo. Dokładnie to zdanie wyjaśniło wszystko:
"... używany do czyszczenia żrący ług..."
:-)
z ługu robi się też mydło - żrąca zasada reaguje z tłuszczem dając pianę (dlatego ług w reakcji z wodą na skórze 'wypala' ciało)
:)
Ług jest silną zasadą, więc w przypadku poparzenia ługiem NIE WOLNO polewać go wodą! Zasadę neutralizuje się kwasem - w domu można w takim przypadku polać ranę octem. Wydaje mi się, że w filmie, ze względu na ramy czasowe, wykorzystano właśnie ług, ponieważ dawniej można go było znaleźć w gospodarstwach domowych jako środek czyszczący (a raczej substancję, z którycj się takie środki otrzymywało). Dzisiaj raczej nikt ługu w domu nie trzyma, jest zbyt niebezpieczny.
dała bym inną wersję. Ług to popiół zmieszany z gorącą wodą. Gęsta maź. W tamtych czasach był używany zamiast mydła. Myślę, że to właśnie o taki ług chodzilo ; )
Ług to inaczej znana nam z lekcji chemii zasada (nie mylić z kwasem – zasady to wodorotlenki metali!) a właściwie jej wodny roztwór. Służy on m.in. do wyrobu mydła a także barwników. Jest to płyn o silnym działaniu żrącym - ług sodowy jest składnikiem “Kreta” do przetykania rur, tzn. powstaje jak się tego “Kreta” rozpuści. Podobnie jak przetapianie złota usuwało z niego wszelkiego rodzaju tlenki i zanieczyszczenia, tak samo działa ług. Tyle, że w tym wypadku działanie nie polega na poddaniu substancji drastycznym warunkom, co na wejściu w reakcję chemiczną: istniejące zanieczyszczenia reagują z zasadą i w wyniku tej reakcji dochodzi do powstania nowych substancji, które albo łatwiej usunąć, albo nabierają cech szlachetności (jak jest przy tworzeniu barwników i farbowaniu tkanin).
No tak, bo w twoich czasach wszyscy trzymali ług w komodzie aby w wolnej chwili wyprodukować żrące mydło.
Nie, ale w podstawówce na chemii uczyli takich rzeczy. Aż taki stary to nie jestem żeby za 'moich czasów' trzeba było samemu produkować mydło.
Jak jak chodziłem do szkoły podstawowej to uczyliśmy się z książek nie było powszechnego dostępu do internetu. Żeby czegoś się dowiedzieć chodziło się do biblioteki i wypożyczało książki w stylu "Młody chemik" itp.
A teraz co gimbaza siedzi na FB i wrzuca sweet focie z krzywym ryjem albo z cyckami na wierzchu nieudolnie przerobione w PS.
Nigdy nie słyszałam na chemii o domowym zastosowaniu wodorotlenków i ługu(baaa... nigdy nie padało hasło "ług" w kontekście wodorotlenku). Widać miałeś wersje "praktyczną", albo uczyłeś się na poligrafii.
Mało kogo normalnego kręci chemia, za to cycki kręci miliardy, inaczej mydło byłby popularniejsze od FB.
W XIX i na początku XX wieku ługiem nazywano rozczyn wody i popiołu drzewnego z zolnika. Umieszczano brudną bielizny(spodnie, koszule, zapaski, pościel)w zolniku i posypywano warstwami popiół z węgla drzewnego, a następnie zalewano wrzątkiem. Powstawał ług o odczynie zasadowym.
Nie miał on nic wspólnego z obecnym ługiem sodowym lub potasowym.
Podejrzewam jednak że chodzi o te ostatnie w filmie, bo zatrucia ługami sodowym lub potasowym dają rozległą martwicę tkanek, powodującą krwotoki wewnętrzne i perforacje ścian narządów wewnętrznych. Objawy zatrucia przy połknięciu są podobne jak w przypadku zatrucia kwasami. Występuje ślinotok, fusowate wymioty, biegunka, krwawienia. W niedługim czasie rozwija się zapaść i pełne objawy wstrząsu. Po wypiciu ługu płukanie żołądka wodą może być wykonane jedynie w ciągu 15 minut, do tego należy dać mleko z białkiem surowych jaj żeby się reszta ługu „zmacerowała”. Niezbędna jest - tak jak w przypadku zatruć kwasami - pomoc medyczna.
Od czasu zastosowania metody Solvaya w latach 60tych XIX wieku wodorotlenek sodu był tani, ale nie mam pojęcia do czego mógł służyć ług sodowy lub potasowy w gospodarstwie domowym w tamtym okresie – może był to dom mydlarza? Ług ogólnie w XIX w. służył do wybielania i produkcji mydła(do dezynfekcji i w generatorach wodoru od początku XX wieku).