Napęd statku powstał przy pomocy rdzenia którym był Teserakt. A Teserakt jak wiemy jest jednym z kamieni nieskończoności.
Więc skoro Kapitan Marvel dostała swoje moce po wybuchu napędu tego statku, czyli przy pomocy kamienia nieskończoności, nie może się równać w walce z Thanosem, który posiada sześć kamieni nieskończoności.
Po co więc wprowadzać postać z super mocami, najsilniejszą w całym MCU skoro żeby pokonać Thanosa i tak trzeba będzie użyć podstępu.
Wiesz, niby Thanos kontrolował sześć kamieni, a Thor rzucił toporkiem, i Thanos oberwał i to mocno, szkoda tylko, że nie celował w głowę :P
Z tego co gdzieś czytałem to było wytłumaczone tak że Thanos z kamieniami nieskończoności jest potężniejszy od Thora, ale ten akurat go z tym toporkiem zaskoczył. Ciekawi mnie też Vision który dysponował mocą bezpośrednio z kamienia nieskończoności, wydawało mi się że będzie potęgą, a tu nic nie zdziałał, a Kapitan Marvel która też ma moc z kamienia nieskończoności ma pokonać Thanosa? 乁_(ツ)_ㄏ
Owszem może i zaskoczył, jednak w filmie jest pokazane, jak Thanos używa mocy rękawicy, aby odeprzeć toporek, i coś mi się wydaje, że raczej filmowy Thanos chyba nie za bardzo jeszcze potrafi wykrzesać pełną moc kamieni, dlatego toporek tak łatwo przebił się przez moc kamieni, a przynajmniej ja to sobie tak odebrałem.
Postać wprowadzili też po to, żeby wykorzystywać ją w innych filmach, nie samym Thanosem człowiek żyje.