Tak się zastanawiam od paru dni co jest mocniejsze. W razie starcia kto by wyszedł prędzej bez szwanku: Steve czy Logan
znalazłam własnie ankiete na zapytaj i było że twardsze jest vibranium ale nie wiem czy moge się opierać na tym ponieważ pewnie duzo fanów mogło tylko dlatego dać ze to ponieważ Steve przystojniejszy czy cos w tym stylu. Dlatego wolałam zaciągnąc '' porady '' tutaj :D
Tzn wiesz nie mi jest oceniać który jest przystojniejszybki bo obu uwielbiam i byłoby trudno ale nie jestem pewna czy odpowiedzi na zapytaj mogę wziąć za wiarygodne
Zależy jak bylo w komiksach. Kule Iron Mqna były z adamantium w filmie z dobrego metalu(ale słabszego na pewno niż vibranium)
Dawno czytałem civil war i nie pamiętam czy kule przynajmnirj zarysowały tarcze Capa
W filmach nie moga użyć słowa adamantium więc wymyślili vibranium, w komiksach jest mowa normalnie o adamantium.
Nic nie wymyślili. Vibranium istnieje w komiksach. Adamantium to jego zmodyfikowana wersja. Napisałem typowi komentarz by nie mylił innym troll pieprzony.
Weź Ty się puknij w cymbał. Nic nie wymyślili - nie myl innym. Vibranium istnieje w komiksach. Adamantium to jego zmodyfikowana wersja.
Lol w wolverinie używali słowa adamantium a z tego co wiem to nawet w komiksach kapitan Ameryka miał tarcze z vibranium
Zależy jak w komiksach. Kule Iron Mana były z Adamantium więc była walka metal vs metal.
W filmie raczej nie będzie adam(...) tylko jakiś dobry zwykly metal.
Szkoda że tak mało postaci według mnie Emma Frost,Wolverine,F4,Kang i Iceman poIcemanwinni być w mcu a nie słabym Foxie gdzie F4 jest średnie a X-Meni mają lekko zmarnowany potenjal
tak. Vibranium da się rozwalić, a Adamantium uszkodzić mogło w komiksach jedynie moc Kamieni nieskończoności.
mowi sie na to proto-vibranium gdyz adamantium powstało przy próbie odtworzenia tarczy kapitana ameryki.
Paulina, Vibranium to pierwiastek. Metal, który występuje tylko w Wakandzie, i podajrze chyba na antarktydzie w Savage Land. Ale jako, że w Savege Land żyją dinozaury i morderczy jaskiniowcy, to wydobywanie go jest tam problematyczne, i ludzkość czerpie prawie cały jego zapas z Wakandy. Ale wróćmy do tematu.
Vibranium jak powiedziałem to pierwiastek z rodziny metali, adamantium z kolei jest stopem metali. Adamantium wytwarza się po stopieniu ze sobą Vibranium, Żelaza, i trzeciego pierwiastka, którego nigdy nie wyjawiono. Znaczy się, jest to tajemnica rządu USA, który opracował stop Adamantium. Adamantium rózni się od rudy Vibranium samej w sobie. Głównie dlatego, że jak nazwa wskazuje vibranium posiada silną wrażliwość na wibracje, dźwięki wysokiej częstotliwości, lub trzęsienie ziemi mogą spowodować wyzwolenie ogromnej energii, albo nawet wybuch w kopalni. Z kolei Adamantium produkuje się w taki sposób by było najtwardszym stopem metali na ziemi, nie zachowuje ono również wibracyjnych właściwości samego vibranium, po stopieniu jest to metal jak każdy inny, tyle, że twardszy. Zarówno tarcza Kapitana, jak i szkielet Wolverine'a, są wykonane z Adamantium, a jako, że Adamantium wykonane jest z vibranium, żelaza i czegoś tajemniczego, to niektórzy mylnie mówią, że Kapitan ma tarcze z vibranium. To tak jakby powiedzieć, że masz na obiad białko, a nie kotleta, w którego skład wchodzą jeszcze inne składniki....
I tak jak pisał ktoś inny, prawa do użycia słowa adamantium ma FOX, razem z filmami o X-Men, bo w komiksach o X-Men pierwszy raz pada słowo "adamantium", FOX nie może z kolei w filmach używać stwierdzenia, że owo adamantium jest tworzone na bazie vibranium, bo to słowo po raz pierwszy padło w komiksach o Czarnej Panterze.
Mam nadzieję, że mój wykład był pomocny. :)
Z vibranium ;> można to zauważyć w filmie CW jak czarna pantera zbliża pierścień do ręki Buck'iego (odpowiedź po roku ale jest xD)
Ręka Bucky'ego nie była z vibranium. Mogła być co najwyżej wykonana ze stopu, w którym była domieszka vibranium i to niekoniecznie tego, które wydobywa się w Wakandzie. Jeśli byłaby z niego wykonana, Steve nie uszkodziłby jej tak łatwo w CA:WS, a Tony nie zniszczył w CA:CW. Bo tylko pomyśl - po strzale z repulsora na tarczy Steve'a nie ma nawet zadrapania, a proteza zostałaby całkowicie zniszczona?
Hmmm... W sumie racja :) wyczytałem ostatnio że nie może być zrobiona z vibranium ponieważ na świecie sovieci nie mogli zdobyć takiej ilości metalu żeby zrobić całą rękę. Jedynym racjonalnym wyjaśnieniem jest to że jego ręka jest zrobiona ze stopu tytanu (w którym może znajdować się domieszka vibranium) :>
W takim razie nie wiem jakie komiksy czytałeś.
Oba metale istnieją W komiksie różnią się składem, wytrzymałością i zdolnościami.
http://marvel.wikia.com/wiki/Vibranium
http://marvel.wikia.com/wiki/Adamantium