PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=600374}
7,2 32 tys. ocen
7,2 10 1 31953
4,8 4 krytyków
Każde życie jest cudem
powrót do forum filmu Każde życie jest cudem

Spodziewałam się jakiegoś poruszającego filmu, a obejrzałam produkcje, którą śmiało może zaadoptować do stałego repertuaru telewizja Trwam, jako protest przeciwko aborcji i to protest bardzo "uśliczniony", taki dla grzecznych i wrażliwych dziewczynek. Tam nawet osobowość chwiejna emocjonalnie (bordeline) jest jakaś ... normalna. Bo oprócz pisaniu o myślach samobójczych nie ma tam nic. Co druga nastolatka przeżywa przecież w pewnym momencie swojego życia etap totalnej beznadziei połączonej z kompletnym brakiem zrozumienia przez cały świat połączonej z samotnością. Film, dla tych którzy lubią oglądać filmy delikatnie próbujące podnieść nieładne i niekomfortowe tematy, w sposób ładny i estetyczny. Ja wolę jednak produkcje bardziej osadzone w rzeczywistości, nawet jeśli nie ma tam takich ślicznych obrazków jeziora i całej reszty.

ocenił(a) film na 1
sheisme

Zgadzam się 100%. Ten film to istna bajeczka, której nawet dobrze się nie ogląda, bo od samego początku nieznośnie irytuje wszystko w tym filmie.

sheisme

Witam - mam prośbę. Przeczytaj życiorys dziewczyny, która była pierwowzorem bohaterki filmu. Film jest oparty na faktach, a rzeczywiście jest trochę upiększony, bo prawda jest znacznie bardziej okrutna. Napisałaś: "wolę jednak produkcje bardziej osadzone w rzeczywistości" - to właśnie jest film osadzony w rzeczywistości. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
sheisme

Fakt. Gdyby to byl film propagujacy aborcje, dla takich jak Ty stalby sie dzielem o wielkim znaczeniu edukacyjnym na miare dziesieciolecia, jak nie epoki.

ocenił(a) film na 8
sheisme

Więcej rzeczywistości? Wierz mi, nie chcesz. Ja spotykam wiele osób, które są niechciane. Których rodzice nie kochają i tego nie ukrywają. Którzy są samotni pośród mnóstwa innych osób. Widzę ich ból, smutek, rozpacz. Złość na innych i siebie. Widzę, jak szukają odpowiedzi na pytanie: co z nimi jest nie tak, że nikt ich nie chce?
Chcesz filmu o nastolatkach, którzy wolą, by oddano ich do domu dziecka? Takich, których cierpienie jest za duże, by móc je znieść? Takich, którzy myślą o samobójstwie, samookaleczają się? Nie musisz czekać na taki film - wystarczy, że wyjdziesz z domu i spotkasz się z ludźmi.

A wątek, że osobowość borderline została mało realistycznie przedstawiona uważam za mało istotny ;) W końcu to nie to było sednem tematu, a moim zdaniem jedynie próbą pokazania jak blisko naszemu ciału do psychiki.