PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 331 tys. ocen
7,6 10 1 331081
7,2 38 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Mam dość oglądania amerykańskich "hitów" których twórcy skupiają się na jak najlepszych efektach spacjalnych i na obsadzie z najpopularnieszymi aktorami!!! Większośc takich filmów jest zwyczajnie "o niczym", nie to co K-PAX!!!:) Gdy go oglądnąłęm siedziałem jeszcze przez długą chwile przed czarnym monitorem... (pewnie wiecie o co chodzi:)) I tutaj mam prośbę do wszystkich wielbicieli tego filmu - podajcie tytuły podobnych filmów które również dają do myślenia i ogólnie was zafascynowały. W różnych katalogach i listach ciężko samemu znależć takie filmy bo zazwyczaj oceniane są przeciętnie..:/ (K-PAX i tak od tego odbiega na szczęście)

Mam nadzieję że ktoś mi odpowie:) z góry dziękuje i pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Hello!
Zgodnie z życzeniem podaję Ci "film który również daje do myślenia i ogólnie mnie zafascynował" ---> GLENGARRY GLEN ROSS.

Mam nadzieję ze odp. jak wrażenia.

ocenił(a) film na 10
emes162_2

Miałem opowiedzieć wrażenia po obejżeniu Glengarry Glenross ale niestety nigdzie nie moge zdobyć tego filmu:/

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Z pewnością American Beauty również z Kevinem Spaceym, Fight Club, Mechanik, Sublime, ale jak dla mnie ten ostatni jest bardzo trudny w odbiorze. Jak mi sie przypomną jakieś tytuły to dopisze!!

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

hej! wg mnie K-PAX to arcydzieło! A podobnie ogromne wrażenie zrobiły na mnie filmy: Pan od muzyki; Forest Gump; Efekt motyla; i wiele innych..
Za to z nie szablonowych komedii polecam: O Angliku, który wszedł na wzgórze,a zszedł z góry (to na serio jest tytuł); Amelia; Vinci; Buntownik z wyboru; Patch Adams; i..? jest ich multum!

Ps.zna ktoś może tytuł filmu, w którym dziewczyna z grupą przyjaciół(ze szpitala psychatrycznego chyba) filmuje sny ludzi, robiąc to z polecenia Boga???B.b.b.b. proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Kawucha

Dzięki! Właśnie o takie filmy mi chodziło. Część z nich juz oglądałem i również mi sie podobały, a te których nie widziałem juz kombinuje ;) Mimo to nadal zgłaszajcie swoje propozycje:)

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Odpowiadając na apel wymieniam kilka filmów dających do myślenia:
To wspaniałe życie, Ben Hur, Na Zachodzie bez zmian, Aniołowie o brudnych twarzach, Zawrót głowy, Skazani na Shawshank, Zielona Mila, Pianista.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

"Ptrzepowiednia" lub po angielsku "the mothman prophecies"

ocenił(a) film na 9
Bolo_5

Mi się podobał "Truman Show", ale to chyba trochę inny film niż "K-Pax" =). Ha bla bla

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

"Prestiż", jak dotąd wszyscy po zakończeniu pozostawali w bezruchu i z mniejszym lub większym szczękozwisem ;)

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Zakładnik z Tomem Cruisem, zakochany bez pamięci...o! Wróg U Bram...eee..szeregowiec ryan. forrest gump...acha, polecam książkę,,i jej drugą...i trzecią część..(mówię o "K-PAX")

ocenił(a) film na 9
ojciec_kaloryfer

Bardzo (ale to bardzo ;) ) polecam "Skazani na Shawshank", również super filmem jest niedoceniona "Gattaca: Szok Przyszłości" oraz także niedoceniany "Wehikuł Czasu"(nowy). Super filmem (potwornie wzrusza) są "Przebudzenia". Wszystkie są według mnie rewelacyjne

ocenił(a) film na 7
Miczal

Zgadzam się z Dobrym Ashem, który wymienił film "Gattaca: szok przyszłości". Ujmujący swoją delikatną formą film, opowiadający o marzeniach oraz upartym dążeniu do ich realizacji. W filmie wystepują trzy gwiazdy, które bardzo sobie cenię: Uma Thurman, Jude Law oraz przede wszystkim Ethan Hawke. "Gattaca" należy do ścisłej czołówki moich ulubinych filmów. Polecam.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Ja polecam również wszystkim Most do Terabitii. Piękny film o przyjaźni i marzeniach. Jak dla mnie super :)

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

filmy ktore naklaniaja do myslenia hmmm
hair, forest gump, zielona mila, efekt motyla, labirynt fauna, most do terabithi, skazani na shawshak, 11:14, bandyta, doskonały świat, 7 lat w tybecie, kunun

jeśli jesteś zainteresowany jakimś z powyższych filmow to na poczatek polecam bandyte

ps. takze uwazam iz efekty specjalne w obecnie kreconych filmach sa do bani, nie to co dawne efekty (pirotechnika itp)

ocenił(a) film na 10
83nd1n6_Un17

a japowtórzeż, ze podbnym filem jest przepowiaednia, tylko popatrzcie na nia inaczej, a nie dosłownie.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Ja tu sie powtórze zapewne - ale co tam - To co juz inni mówili - to napewno Forrest Gump, Zielona Mila, Szeregowiec Ryan, Skazanie na Shawshank, Pianista, Buntownik z wyboru, Fight Club.

Ale poleciłbym też znakomity film z Bradem Pittem i Anthonym Hopkinsem pt. Joe Black.

A takze fajny młodzieżowy film dający wiele do myślenia z Christianem Slaterem pt "Więcej Czadu"

a ostatnio bardzo ale to bardzo spodobał mi sie "Iluzjonista" z Edwardem Nortonem

Jak mi sie jeszcze coś przypomni to napewno dopisze - bo przecież jest wiele filmów wartcyh obejrzenia

ocenił(a) film na 7
misiek99lg

Nie będe ci wymieniał w nieskonczoność bo wszystkie filmy mam w ulubionych ale moge kilka podkreślić

"Był Sobie Chłopiec" taki luźny film do obejżenia z dziewczyna ale dający do myślenia

"Duża Ryba" Tima Burtona - bardzo sentymentalny film, naprawde polecam

"Million Dollar Hotel" - szczerze to nie pamietam juz dobrze tego filmu, pamietam tylko ze akcja filmu toczy sie w hotelu zamieszkałym przez chorych psychicznie(?) musze sobie obejzec go jeszcze raz, bo bardzo mi sie podobal

a z takich mniej znanych to baardzo polecam film "Noi Albinoi"

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

W podobnym stylu jest wspomniany juz Fight Club i zdecydowanie Donnie Darko! Musisz obejrzeć, jeśli jeszcze nie widziałeś :)

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Podobnym do tego jest "Don Juan DeMarco" - Polecam, jeśli Ci się spodoba to polecam obejrzeć "Marzyciela" tak mi się nasunęły te dwa.

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Carlito's Way, Requiem for a dream, American History X, Człowiek z blizną, Efekt motyla, Lęk pierwotny, Seven, Taxi Driver, Trainspotting.
Szczególnie polecam te filmy. Jeśli będziesz potrzebował więcej zobacz moje ulubione filmy w profilu. I kieruj sie przy wyborze obsadą Al Pacino/ Robert De Niro/ Edward Norton.
Pzdr.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Już prawie wszystkie podobne filmy zostały wymienione (szkoda, że ich tak mało), ale kilka jeszcze się znajdzie (zobacz w moich ulubionych) np.:
- Equilibrium
- Piękny umysł
- Powder
- Cashback
- Frequency
- Phenomenon

Szczególnie polecam: Powder, Frequency i Phenomenon są chyba najbardziej podobne do K-Pax'a - też mają "to coś".

ocenił(a) film na 10
deka87

No tych trzech akurat nie oglądaem. Spróbuje jak najszybciej je "wykombinować";) Już nie mogę sie doczekać:)

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Sprostowanie: Frequency juz oglądałem - bardzo mi sie podobał:)

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Misiek obczaj Prostą Historię Davida Lyncha. Tak ciepłego refleksyjnego filmu nie widziałem. zakończenie bez słów, łzy mi płyneły, a na literach jeszcze długo siedziałem. Polecam.

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Polecam "Osadę" ("Village"), film nisko oceniony, ale może dlatego, że jest trudny w odbiorze (czytaj: nudny dla przeciętnego połykacza filmów). Mnie się bardzo podobał i dał mi dużo do myślenia.

"Mój własny wróg" ("Enemy Mine") - świetny dramat s-f, taki Robinson Crusoe na obcej planecie z kosmitą zamiast Piętaszka :)

Dużo ludzi poleca "Skazani na Shawshank", szkoda, że tak niewielu z nich nie widziało filmu "Papillon" z 73 roku. Film w podobnym klimacie (oczywiście różni je ponad 20 lat, więc nie spodziewaj się identycznego filmu), ze Steve'm McQueen'em i Dustin'em Hoffman'em. Jak dla mnie jeden z najlepszych dramatów, jakie w życiu widziałem.

BTW, dzięki za założenie tego tematu, znalazłem tutaj wiele tytułów wartych obejrzenia :)

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

12 MAŁP właśnie oglądam w tv z długaśnymi przerwami reklamowymi

ocenił(a) film na 8
dr_oktopus

Vanilla Sky , lub pierwowzór Abre los ojos.

Oba z Penelopą Cruz, Bezbłędne.

Moje ulubione filmy.

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

wczoraj był na ALE KINO film po którym też siedziałem jak zahipnotyzowany -
13 Tzameti - polecam bo warto

ocenił(a) film na 10
MysterMister

Na pewno filmy obok których trudno przejść obojętnie to 12 małp, Być jak John Malkovich,Między Słowami, Babel, Noc Na Ziemi i Truposz Jarmusha, 11.14, Buffalo 66, Zakochany bez pamięci i Truman Show z Jimem Carreyem, Pi i polskie perełki Symetria, oraz Dzień Świra
a jak ktoś chce obejrzeć najlepsze s-f to powinien zwrócić uwagę na japońską animację - Akira, Ghost in the Shell i Evangelion na długo zapadają w pamięć, a co najważniejsze to nie akcja jest tam na pierwszym planie ale ludzie, amerykańskie s-f wysiada.

użytkownik usunięty
misiek99lg

Pewnie powtórzę już niektóre wypowiedzi, ale gorąco polecam Donniego Darko, Fight Club, Symetrie, jak również słynnego i mam nadzieje, że lubianego Edwarda Nożycorękiego.Poza tym Forresta Gumpa,i Lęk pierwotny, który zabił mnie ostatnimi 5 minutami trwania!

Jak rozumiem chodziło Ci o filmy ogólnie takie no dające do myślenia i wbijające w fotel?

Dodam jeszcze "Zapach kobiety" <cudo!>
Może też "Sam" z Pennem, i Terminal z Hanksem(dość dziwny film,niektórych może nudzić, to nie jest gatunek który sama lubię ale bardzo mi się podobało przesłanie.

Ok,ok kończę:P

ocenił(a) film na 10

co do "Lęku pierwotnego" absolutnie się zgadzam :D cały film jest zabójczy, genialna gra Nortona powala z nóg.

a żeby jeszcze dodać jakiś film to zdecydowanie "Zostań" ("Stay") :)

ocenił(a) film na 9
Cassiopeia_2

"TRUMAN SHOW"...."AMERICAN BEAUTY"...."PRZEBUDZENIE"...."TELEFON"
"ZABIC WSPOMNIENIA"...."STOWARZYSZENIE UMARŁYCH POETÓW"
Jak sobie cos przypomne to napisze.

misiek99lg

Dam od siebie:
"Trade"
"Forest Gump"
"American Beauty"
"Upadek"
"Skazani na Shawshank"
"Zielona Mila"
"Lśnienie"
"Lot nad kukułczym gniazdem"
Jam mi sie coś przypomni to dopisze:)
o jeszcze "The Prestige" i "Iluzjonista" były dobre.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

zna ktos podobne filmy do tego w sensie nie do przemyslenia tylko o tematyce np "czlowiek przyszlosci" zna ktos jeszcze jakies podobne??

użytkownik usunięty
misiek99lg

Cassiopeia- tak "Stay" tez jest rewelacyjne.

Slawolo z tym "Telefonem" się nie zgadzam.Znaczy żebyśmy się źle nie zrozumieli ejst to film naprawdę pomysłowy, z bardzo dobra grą Farella, ale nie należy do filmów dających do myślenia:P. Przynajmniej z mojego punktu widzenia taki nie jest, ale i tak WARTO go obejrzeć:))

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

" Zielona mila " to wspaniały film ... Polecam wszystkim ...

ocenił(a) film na 8
misiek99lg

Właśnie wczoraj "zaliczyłem" "Podejrzanego"
http://www.filmweb.pl/Podejrzany,2000,o+filmie,Film,id=1331
z pozoru prosty kryminał, może nie każdego rzuci na kolana. Ale jest to z pewnością film polegający na grze aktorów i wyczuciu reżysera.

A z trochę innej beczki - polecam np "Jabłka Adama"
http://jablka.adama.filmweb.pl/
z pewnością daleko mu do Hollywood, w dobrym znaczeniu tego określenia.

ocenił(a) film na 10
Wniebowziety

"Jabłka Adama" to po prostu wspaniałe dzieło :D powalające na kolana ^_^

Cassiopeia_2

'Jabłko Adama' jest swietne ("to można używac broni?" -scena z krukami;), ja polecam 'fountain'('źródło') a z nowych to 'Krolestwo'(to w Arabii Saudyjskiej)

ocenił(a) film na 8
misiek99lg

Heh... jeśli prganiesz częsciej posiedziec przed monitorem po zakonczeniu filmu, to proponuje Ci zajrzeć do moich ulubionych. ;) Jest tam sporo rzeczy, po których obejrzeniu okres milczenia mogłem zacząć odliczać w dniach :) (vide: Przełamując fale). Ale są tez filmy, które po prostu wbijają człowieka w dziwny stan zamyślenia (Przekleństwa niewinnosci, Wielki błękit). Wszystko jednak zależy od tego, jaka tematyka Cię interesuje, bo przecież wiele osób a priori odrzuca np. obrazy wojenne. A wtedy nie wiedzą czym jest "opad szczęki" po "Czasie apokalipsy" czy "Ziemi niczyjej". Ah, a jako rumunofil zachęcam jeszcze do poznania kina rumuńskiego ;)

ocenił(a) film na 8
czandala

Z pewnoscią do takich filmów nalezy "RAN" Akiro Kurosavy, oraz "Ame Agaru" (Po Deszczu) na podstawie jego scenariusza.
Polecam zobaczyc także "12 Małp" - także niebanalny film, o którym szybko się nie zapomina.
Pozdrawiam wszystkich koneserów dobrego kina!

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Z pewnością nie uznacie za stratę czasu poświęconego na "Deja vu" (2006), podobnie jak kilkakrotnie wymieniany w tym wątku "Frequency" - dobrze przemyślany film.

ocenił(a) film na 9
misiek99lg

Nie będę powtarzał po poprzednikach - wymienili kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt fantastycznych tytułów. Chciałbym jednak dodać ze swojej strony kilka wcześniej nie wspomnianych - przede wszystkim "Kobieta w błękitnej wodzie", "Szósty zmysł", "Gwiezdny pył", do tego większość tytułów z Robinem Williamsem ;) Jeśli chodzi o kino polskie - "Test pilota Pirxa" :)

misiek99lg

Witam!
Polecam Ci nastepujace filmy:
1.Przebudzenie- Dla mnie najlepszy film jaki kiedykolwiek stworzono. Polecam!
2.Drabina Jakubowa- gwarantuje, ze po tym filmie " czarny ekran" bedzie najczesciej ogladanym przez Ciebie obrazem:)
3.Tanczac w ciemnosciach- Film prosty jak budowa cepa, ale nie bedziesz zalowal. Jedna rada, nie skreslaj go po jakims czasie, tylko obejrzyj do konca i wtedy ocen caloksztalt.

Moglbym wymienic jeszcze kilka znakomitych tytulow, ale nie wszystkie prowokuja do myslenia jak te powyzej.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

nie wiem czy już było, ale "21 gramów" - trochę trudny, ale zostaje na dłuuugo w głowie!

ocenił(a) film na 9
crazy_h

zgadzam sie z przedmówcą...21 gramów

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

"Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" Zanussiego. Mój ulubiony.

ocenił(a) film na 10
misiek99lg

Przeczytałem wasze posty i napewno wzbudziły one moje zainteresowanie.
Dla mnie najlepsze są filmy z treścią.Z tytułów,które podajecie widziałem kilkanaście.Wszystkie na wysokim poziomie,bo przecież piszę wśród ludzi,którzy znają się na rzeczy.
Dodam swoje tytuły:Mononoke Hime,Jasminum,Lista Schindlera,Himalaya.
Dają do myślenia.
Piszcie dalej,oglądam sukcesywnie te perełki.o których tu mowa!

ocenił(a) film na 8
alarab

K-pax to genialny i zaskakujący film , na pewno wszyscy nawet na nastepny dzień po oglądnieciu tego filmu cały czas o nim myśleli i zadawali pytania - ja tak mialem . Nie przeczytałem waszych wszystkich postów (troche tego jest) i niewiem jakie filmy polecaliście ale ja dam takie : Stay (zostań) , Equolibrum , Efekt motyla , Donnie Darko , Prestiż ,Inni , Wyspa (mi sie podobała ale innym nie musi :P) ,Disturbia(ciekawy film),kontrolerzy (Kontroll) - zapewne ktos część tych filmów podawał ale co tam :d może potem kilka propozycji jeszcze zamieszcze

misiek99lg

"Memento"- przynajmniej mi został długo w pamięci