Mam dość oglądania amerykańskich "hitów" których twórcy skupiają się na jak najlepszych efektach spacjalnych i na obsadzie z najpopularnieszymi aktorami!!! Większośc takich filmów jest zwyczajnie "o niczym", nie to co K-PAX!!!:) Gdy go oglądnąłęm siedziałem jeszcze przez długą chwile przed czarnym monitorem... (pewnie wiecie o co chodzi:)) I tutaj mam prośbę do wszystkich wielbicieli tego filmu - podajcie tytuły podobnych filmów które również dają do myślenia i ogólnie was zafascynowały. W różnych katalogach i listach ciężko samemu znależć takie filmy bo zazwyczaj oceniane są przeciętnie..:/ (K-PAX i tak od tego odbiega na szczęście)
Mam nadzieję że ktoś mi odpowie:) z góry dziękuje i pozdrawiam
Hello!
Zgodnie z życzeniem podaję Ci "film który również daje do myślenia i ogólnie mnie zafascynował" ---> GLENGARRY GLEN ROSS.
Mam nadzieję ze odp. jak wrażenia.
Miałem opowiedzieć wrażenia po obejżeniu Glengarry Glenross ale niestety nigdzie nie moge zdobyć tego filmu:/
Z pewnością American Beauty również z Kevinem Spaceym, Fight Club, Mechanik, Sublime, ale jak dla mnie ten ostatni jest bardzo trudny w odbiorze. Jak mi sie przypomną jakieś tytuły to dopisze!!
hej! wg mnie K-PAX to arcydzieło! A podobnie ogromne wrażenie zrobiły na mnie filmy: Pan od muzyki; Forest Gump; Efekt motyla; i wiele innych..
Za to z nie szablonowych komedii polecam: O Angliku, który wszedł na wzgórze,a zszedł z góry (to na serio jest tytuł); Amelia; Vinci; Buntownik z wyboru; Patch Adams; i..? jest ich multum!
Ps.zna ktoś może tytuł filmu, w którym dziewczyna z grupą przyjaciół(ze szpitala psychatrycznego chyba) filmuje sny ludzi, robiąc to z polecenia Boga???B.b.b.b. proszę o pomoc!
Pozdrawiam!
Dzięki! Właśnie o takie filmy mi chodziło. Część z nich juz oglądałem i również mi sie podobały, a te których nie widziałem juz kombinuje ;) Mimo to nadal zgłaszajcie swoje propozycje:)
Odpowiadając na apel wymieniam kilka filmów dających do myślenia:
To wspaniałe życie, Ben Hur, Na Zachodzie bez zmian, Aniołowie o brudnych twarzach, Zawrót głowy, Skazani na Shawshank, Zielona Mila, Pianista.
Mi się podobał "Truman Show", ale to chyba trochę inny film niż "K-Pax" =). Ha bla bla
"Prestiż", jak dotąd wszyscy po zakończeniu pozostawali w bezruchu i z mniejszym lub większym szczękozwisem ;)
Zakładnik z Tomem Cruisem, zakochany bez pamięci...o! Wróg U Bram...eee..szeregowiec ryan. forrest gump...acha, polecam książkę,,i jej drugą...i trzecią część..(mówię o "K-PAX")
Bardzo (ale to bardzo ;) ) polecam "Skazani na Shawshank", również super filmem jest niedoceniona "Gattaca: Szok Przyszłości" oraz także niedoceniany "Wehikuł Czasu"(nowy). Super filmem (potwornie wzrusza) są "Przebudzenia". Wszystkie są według mnie rewelacyjne
Zgadzam się z Dobrym Ashem, który wymienił film "Gattaca: szok przyszłości". Ujmujący swoją delikatną formą film, opowiadający o marzeniach oraz upartym dążeniu do ich realizacji. W filmie wystepują trzy gwiazdy, które bardzo sobie cenię: Uma Thurman, Jude Law oraz przede wszystkim Ethan Hawke. "Gattaca" należy do ścisłej czołówki moich ulubinych filmów. Polecam.
Ja polecam również wszystkim Most do Terabitii. Piękny film o przyjaźni i marzeniach. Jak dla mnie super :)
filmy ktore naklaniaja do myslenia hmmm
hair, forest gump, zielona mila, efekt motyla, labirynt fauna, most do terabithi, skazani na shawshak, 11:14, bandyta, doskonały świat, 7 lat w tybecie, kunun
jeśli jesteś zainteresowany jakimś z powyższych filmow to na poczatek polecam bandyte
ps. takze uwazam iz efekty specjalne w obecnie kreconych filmach sa do bani, nie to co dawne efekty (pirotechnika itp)
a japowtórzeż, ze podbnym filem jest przepowiaednia, tylko popatrzcie na nia inaczej, a nie dosłownie.
Ja tu sie powtórze zapewne - ale co tam - To co juz inni mówili - to napewno Forrest Gump, Zielona Mila, Szeregowiec Ryan, Skazanie na Shawshank, Pianista, Buntownik z wyboru, Fight Club.
Ale poleciłbym też znakomity film z Bradem Pittem i Anthonym Hopkinsem pt. Joe Black.
A takze fajny młodzieżowy film dający wiele do myślenia z Christianem Slaterem pt "Więcej Czadu"
a ostatnio bardzo ale to bardzo spodobał mi sie "Iluzjonista" z Edwardem Nortonem
Jak mi sie jeszcze coś przypomni to napewno dopisze - bo przecież jest wiele filmów wartcyh obejrzenia
Nie będe ci wymieniał w nieskonczoność bo wszystkie filmy mam w ulubionych ale moge kilka podkreślić
"Był Sobie Chłopiec" taki luźny film do obejżenia z dziewczyna ale dający do myślenia
"Duża Ryba" Tima Burtona - bardzo sentymentalny film, naprawde polecam
"Million Dollar Hotel" - szczerze to nie pamietam juz dobrze tego filmu, pamietam tylko ze akcja filmu toczy sie w hotelu zamieszkałym przez chorych psychicznie(?) musze sobie obejzec go jeszcze raz, bo bardzo mi sie podobal
a z takich mniej znanych to baardzo polecam film "Noi Albinoi"
W podobnym stylu jest wspomniany juz Fight Club i zdecydowanie Donnie Darko! Musisz obejrzeć, jeśli jeszcze nie widziałeś :)
Podobnym do tego jest "Don Juan DeMarco" - Polecam, jeśli Ci się spodoba to polecam obejrzeć "Marzyciela" tak mi się nasunęły te dwa.
Carlito's Way, Requiem for a dream, American History X, Człowiek z blizną, Efekt motyla, Lęk pierwotny, Seven, Taxi Driver, Trainspotting.
Szczególnie polecam te filmy. Jeśli będziesz potrzebował więcej zobacz moje ulubione filmy w profilu. I kieruj sie przy wyborze obsadą Al Pacino/ Robert De Niro/ Edward Norton.
Pzdr.
Już prawie wszystkie podobne filmy zostały wymienione (szkoda, że ich tak mało), ale kilka jeszcze się znajdzie (zobacz w moich ulubionych) np.:
- Equilibrium
- Piękny umysł
- Powder
- Cashback
- Frequency
- Phenomenon
Szczególnie polecam: Powder, Frequency i Phenomenon są chyba najbardziej podobne do K-Pax'a - też mają "to coś".
No tych trzech akurat nie oglądaem. Spróbuje jak najszybciej je "wykombinować";) Już nie mogę sie doczekać:)
Misiek obczaj Prostą Historię Davida Lyncha. Tak ciepłego refleksyjnego filmu nie widziałem. zakończenie bez słów, łzy mi płyneły, a na literach jeszcze długo siedziałem. Polecam.
Polecam "Osadę" ("Village"), film nisko oceniony, ale może dlatego, że jest trudny w odbiorze (czytaj: nudny dla przeciętnego połykacza filmów). Mnie się bardzo podobał i dał mi dużo do myślenia.
"Mój własny wróg" ("Enemy Mine") - świetny dramat s-f, taki Robinson Crusoe na obcej planecie z kosmitą zamiast Piętaszka :)
Dużo ludzi poleca "Skazani na Shawshank", szkoda, że tak niewielu z nich nie widziało filmu "Papillon" z 73 roku. Film w podobnym klimacie (oczywiście różni je ponad 20 lat, więc nie spodziewaj się identycznego filmu), ze Steve'm McQueen'em i Dustin'em Hoffman'em. Jak dla mnie jeden z najlepszych dramatów, jakie w życiu widziałem.
BTW, dzięki za założenie tego tematu, znalazłem tutaj wiele tytułów wartych obejrzenia :)
Vanilla Sky , lub pierwowzór Abre los ojos.
Oba z Penelopą Cruz, Bezbłędne.
Moje ulubione filmy.
wczoraj był na ALE KINO film po którym też siedziałem jak zahipnotyzowany -
13 Tzameti - polecam bo warto
Na pewno filmy obok których trudno przejść obojętnie to 12 małp, Być jak John Malkovich,Między Słowami, Babel, Noc Na Ziemi i Truposz Jarmusha, 11.14, Buffalo 66, Zakochany bez pamięci i Truman Show z Jimem Carreyem, Pi i polskie perełki Symetria, oraz Dzień Świra
a jak ktoś chce obejrzeć najlepsze s-f to powinien zwrócić uwagę na japońską animację - Akira, Ghost in the Shell i Evangelion na długo zapadają w pamięć, a co najważniejsze to nie akcja jest tam na pierwszym planie ale ludzie, amerykańskie s-f wysiada.
Pewnie powtórzę już niektóre wypowiedzi, ale gorąco polecam Donniego Darko, Fight Club, Symetrie, jak również słynnego i mam nadzieje, że lubianego Edwarda Nożycorękiego.Poza tym Forresta Gumpa,i Lęk pierwotny, który zabił mnie ostatnimi 5 minutami trwania!
Jak rozumiem chodziło Ci o filmy ogólnie takie no dające do myślenia i wbijające w fotel?
Dodam jeszcze "Zapach kobiety" <cudo!>
Może też "Sam" z Pennem, i Terminal z Hanksem(dość dziwny film,niektórych może nudzić, to nie jest gatunek który sama lubię ale bardzo mi się podobało przesłanie.
Ok,ok kończę:P
co do "Lęku pierwotnego" absolutnie się zgadzam :D cały film jest zabójczy, genialna gra Nortona powala z nóg.
a żeby jeszcze dodać jakiś film to zdecydowanie "Zostań" ("Stay") :)
"TRUMAN SHOW"...."AMERICAN BEAUTY"...."PRZEBUDZENIE"...."TELEFON"
"ZABIC WSPOMNIENIA"...."STOWARZYSZENIE UMARŁYCH POETÓW"
Jak sobie cos przypomne to napisze.
Dam od siebie:
"Trade"
"Forest Gump"
"American Beauty"
"Upadek"
"Skazani na Shawshank"
"Zielona Mila"
"Lśnienie"
"Lot nad kukułczym gniazdem"
Jam mi sie coś przypomni to dopisze:)
o jeszcze "The Prestige" i "Iluzjonista" były dobre.
zna ktos podobne filmy do tego w sensie nie do przemyslenia tylko o tematyce np "czlowiek przyszlosci" zna ktos jeszcze jakies podobne??
Cassiopeia- tak "Stay" tez jest rewelacyjne.
Slawolo z tym "Telefonem" się nie zgadzam.Znaczy żebyśmy się źle nie zrozumieli ejst to film naprawdę pomysłowy, z bardzo dobra grą Farella, ale nie należy do filmów dających do myślenia:P. Przynajmniej z mojego punktu widzenia taki nie jest, ale i tak WARTO go obejrzeć:))
Właśnie wczoraj "zaliczyłem" "Podejrzanego"
http://www.filmweb.pl/Podejrzany,2000,o+filmie,Film,id=1331
z pozoru prosty kryminał, może nie każdego rzuci na kolana. Ale jest to z pewnością film polegający na grze aktorów i wyczuciu reżysera.
A z trochę innej beczki - polecam np "Jabłka Adama"
http://jablka.adama.filmweb.pl/
z pewnością daleko mu do Hollywood, w dobrym znaczeniu tego określenia.
'Jabłko Adama' jest swietne ("to można używac broni?" -scena z krukami;), ja polecam 'fountain'('źródło') a z nowych to 'Krolestwo'(to w Arabii Saudyjskiej)
Heh... jeśli prganiesz częsciej posiedziec przed monitorem po zakonczeniu filmu, to proponuje Ci zajrzeć do moich ulubionych. ;) Jest tam sporo rzeczy, po których obejrzeniu okres milczenia mogłem zacząć odliczać w dniach :) (vide: Przełamując fale). Ale są tez filmy, które po prostu wbijają człowieka w dziwny stan zamyślenia (Przekleństwa niewinnosci, Wielki błękit). Wszystko jednak zależy od tego, jaka tematyka Cię interesuje, bo przecież wiele osób a priori odrzuca np. obrazy wojenne. A wtedy nie wiedzą czym jest "opad szczęki" po "Czasie apokalipsy" czy "Ziemi niczyjej". Ah, a jako rumunofil zachęcam jeszcze do poznania kina rumuńskiego ;)
Z pewnoscią do takich filmów nalezy "RAN" Akiro Kurosavy, oraz "Ame Agaru" (Po Deszczu) na podstawie jego scenariusza.
Polecam zobaczyc także "12 Małp" - także niebanalny film, o którym szybko się nie zapomina.
Pozdrawiam wszystkich koneserów dobrego kina!
Z pewnością nie uznacie za stratę czasu poświęconego na "Deja vu" (2006), podobnie jak kilkakrotnie wymieniany w tym wątku "Frequency" - dobrze przemyślany film.
Nie będę powtarzał po poprzednikach - wymienili kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt fantastycznych tytułów. Chciałbym jednak dodać ze swojej strony kilka wcześniej nie wspomnianych - przede wszystkim "Kobieta w błękitnej wodzie", "Szósty zmysł", "Gwiezdny pył", do tego większość tytułów z Robinem Williamsem ;) Jeśli chodzi o kino polskie - "Test pilota Pirxa" :)
Witam!
Polecam Ci nastepujace filmy:
1.Przebudzenie- Dla mnie najlepszy film jaki kiedykolwiek stworzono. Polecam!
2.Drabina Jakubowa- gwarantuje, ze po tym filmie " czarny ekran" bedzie najczesciej ogladanym przez Ciebie obrazem:)
3.Tanczac w ciemnosciach- Film prosty jak budowa cepa, ale nie bedziesz zalowal. Jedna rada, nie skreslaj go po jakims czasie, tylko obejrzyj do konca i wtedy ocen caloksztalt.
Moglbym wymienic jeszcze kilka znakomitych tytulow, ale nie wszystkie prowokuja do myslenia jak te powyzej.
Pozdrawiam!
nie wiem czy już było, ale "21 gramów" - trochę trudny, ale zostaje na dłuuugo w głowie!
"Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" Zanussiego. Mój ulubiony.
Przeczytałem wasze posty i napewno wzbudziły one moje zainteresowanie.
Dla mnie najlepsze są filmy z treścią.Z tytułów,które podajecie widziałem kilkanaście.Wszystkie na wysokim poziomie,bo przecież piszę wśród ludzi,którzy znają się na rzeczy.
Dodam swoje tytuły:Mononoke Hime,Jasminum,Lista Schindlera,Himalaya.
Dają do myślenia.
Piszcie dalej,oglądam sukcesywnie te perełki.o których tu mowa!
K-pax to genialny i zaskakujący film , na pewno wszyscy nawet na nastepny dzień po oglądnieciu tego filmu cały czas o nim myśleli i zadawali pytania - ja tak mialem . Nie przeczytałem waszych wszystkich postów (troche tego jest) i niewiem jakie filmy polecaliście ale ja dam takie : Stay (zostań) , Equolibrum , Efekt motyla , Donnie Darko , Prestiż ,Inni , Wyspa (mi sie podobała ale innym nie musi :P) ,Disturbia(ciekawy film),kontrolerzy (Kontroll) - zapewne ktos część tych filmów podawał ale co tam :d może potem kilka propozycji jeszcze zamieszcze