super dokument! zrealizowany na podstawie zbioru wywiadów które udzielał Jimi!
szkoda tylko, że ani słowa o narkotykach. nie chce mi sie wierzyć, że nie inspirowały go w zaden sposób.
no racja jest, wiadomo że bogowie rocka wtedy odchodzili przed 30tką właśnie przez narkotyki i wódę... Hendrix, Morrison, Joplin...
ale z drugiej strony chyba gdziesik na wstępie jest że to zlepek z jego wywiadów, listów do ojca itp... wiec stąd pewnie zero słowa o haju w tym filmie, bo raczej nikt się nie chwalił by tym publicznie a już na pewno nie w listach do rodziny :)
Ten film współprodukowała przyrodnia siostra Jimiego... Mamy odpowiedź ;)
Rzeczywiście, warstwa życia prywatnego zredukowana do minimum. Strzępki wypowiedzi (skądinąd bardzo wartościowe) o kobietach, ideologii, postawie życiowej. Trzeba poczekać na "niezależną" produkcję. A może taką znacie?
właśnie o hendrixie, jako o tak wielkim talencie, nie ma zbyt wiele publikacji. w sensie filmów, czy książek, co aż dziwne.
Jeśli ktokolwiek chce się dowiedzieć o Hendrix'ie więcej to polecam książkę: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/54651/pokoj-pelen-luster-biografia-jimiego-hendri xa. Ja osobiście najpierw przeczytałam książkę, później oglądałam film biograficzny oraz ten dokument i stwierdzam, że jedno i drugie nie umywa się do książki. Zwykle tak jest, no ale ten dokument zawiódł mnie na całej lini ponieważ tak naprawdę to jest podróż expressem po jego życiorysie, szkoda. Jest tyle ciekawych faktów, których brakuje w tym filmie.
Wiem, że film oparty jest na wywiadach, listach, itd., w każdym razie wiadomo, że Jimi ćpał na potęgę, że kobiety szanował, ale nie zawsze, nie chciał wcale iść do wojska, stwierdzając, że i tak go to nie ominie, a migał się od niego udając geja, o jego ojcu też można byłoby wkleić trochę negatywnych treści, a nie tylko fakt, że był surowy(czy jakoś tak), nic a nic o matce, tylko że lubiła się zabawić. A jaki był powód śmierci Jimiego? Nie polecam!!!
Uważam, że jak się już zabierać za film o takiej personie to należy go zrobić perfekt. Zrobić dłuższy, podzielić na części, cokolwiek!
Ta książka jest naprawdę rewelacyjna.
Co do filmu, to rzeczywiście, oglądając ma się wrażenie, że został zrobiony "na odwal się". Pozostaje czekać na kolejne.
a ten film, gdzie jimiego miał grać andre3000 został porzucony na zawsze? czy tylko odwleczony w czasie?