A ja ją lubię :) może nawet bardziej niż oryginał :)
A poza tym, to nie powód, żeby kasować z bazy. Taki Kac Wawa dalej jest...
też w sumie nie wiem dlaczego zniknęła - zamiast tego są informacje o powstającej nowej wersji JCS (2014) o której pierwsze słyszę. Innym powodem może być, że jest to stosunkowo nieznana produkcja telewizyjna. A co do jakości tej czy tamtej wersji - i tak nie do pokonania pozostaje nagranie z Londynu z 1996 z niesamowitym Zubinem Varlą w roli Judasza :)
Istnieje takie nagranie? :O Zubina znam z płyty, jest najlepszym Judaszem, jakiego słyszałam, błagam o jakieś informacje!
To nie jest sfilmowane przedstawienie (wtedy nie ma cięć, jest widownia itd.) tylko wersja filmowa przedstawienia. To dwie różne rzeczy. To samo można by powiedzieć o innych musicalach, które pierwotnie były wykonywane na scenie, a potem powstawał film.
Nigdy nie miałas doczynienia z czyms takim jak teatr telewizji, czy co? JChS 2000 zrobiony jest na tej samej zasadzie. To przedstawienie sceniczne i tyle. Wersja z roku 73' to film, z roku 2000 to teart. Teatr i film to dwie rozne formy, kompletnie nie rozumiem jak mozna tego nie rozrozniac i nie dostrzegac roznicy.
Przede wszystkim jest roznica stylistyczna. Teatr utrwalony na tasmie filmowej i zrealizowany jak film (brak widowni, montaz itp.) nadal jest teatrem. To, ze ktos go nagrał, nie zamienia go automatycznie w film. Niedawno w Multikinach wyswietlany był "Frankenstain" z Cumberbatchem i Lee Millerem, ktory był jak najbardziej widowiskiem teatralnym. Czy tę pozycję tez nazwiesz filmem i bedziesz domagac sie umieszczenia jej na Fimwebie?
Może inaczej. Jaka jest różnica w nagraniu wersji z 73' a 2000? Wielkość planu? Czym w takim razie jest "Upiór w Operze"? Filmem czy nie? A inne sfilmowane musicale? W końcu chyba wszystkie pierwotnie były grane w teatrach.
Czym jest film jeśli nie teatrem?
Jakoś wersja 2014 jest sfilmowanym przedstawieniem a jest w bazie. Wersja z 2000 jest super
Jest retransmisją spektaklu, nagranym profesjonalnie na taśmę pokazem spektaklu na żywo.
PS Są też transmisje na żywo londyńskich sztuk w kinach np. Multikina...
To nie ma znaczenia dla Filmwebu. Można tu przecież znaleźć np. ,,Notre Dame de Paris", które jest zapisem spektaklu razem z publicznością itd.
Argument, że to nagranie przedstawienia mnie nie przekonuje, bo w bazie są m.in. "Notre dame de paris" (http://www.filmweb.pl/film/Notre-Dame+de+Paris-1999-190651) oraz "Romeo i Julia" (http://www.filmweb.pl/film/Rom%C3%A9o+%26+Juliette-2002-346 039), którego opis brzmi "Telewizyjny zapis musicalu "Roméo et Juliette - de la Haine à l'Amour" ( Romeo i Julia: miłość i nienawiść) wystawianego w Palais des Congres w Paryżu. Nagranie odbyło się 13 lipca 2001 roku."
Więc to chyba jakaś personalna niechęć admina do JCS2000