PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=544545}
6,7 205 tys. ocen
6,7 10 1 204594
6,7 57 krytyków
Jesteś Bogiem
powrót do forum filmu Jesteś Bogiem

Siemka właśnie wróciłem z kina i muszę powiedzieć że uważam ten film za naprawdę
świetny.Jednak jest może ktoś w stanie powiedzieć które historie w tym filmie były
prawdziwe i które nie ? Po prostu jestem tego ciekaw.Np Czy 1 scena filmów pokazuje jak
Rahim i Fokus kłócili się z organizatorem o plakat.Na prawdę tak było ?

ocenił(a) film na 9
tomciooo10

z tego co wiem z wywiadów, wszystkie wydarzenia miały miejsce. co do plakatu, juz nie pamietam dobrze ale w scenariuszu byla mowa o podpisaniu kontraktu jako składu PFK i padły slowa typu: paktofonika to 3 osoby widzisz tu 3? w filmie pokazali ze nie było wizerunku magika na plakacie. Nie chce mieszać ale na tej płaszczyźnie juz sa dwie wersje wiec ciezko powiedziec czy miało miejsce to o co pytasz. z drugiej strony 2krotnie poruszana jest sprawa ze magik jest ważny bo bez niego nie podpiszą dalszej wspołpracy i nie zagraja bez plakatu. Hmm cieżko odpowiedzieć myślałem ze pomoge a sam sobie namieszałem. pozdro.

ocenił(a) film na 9
Magik88_filmweb

mały edit: http://www.youtube.com/watch?v=osNUxh207PU
obejrzyj i sam sobie odpowiedz.

tomciooo10

Filmu jeszcze nie widziałem, ale natrafiłem na ciekawy wywiad z AbradAb`em --> http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,12519837,AbradAb_o__Jestes_Bogiem___Wa zny_film__ale_rozmija.html

Lewus

Abradab jest po prostu zły za to, że praktycznie nie uwzględniono K44 i ich postaci w filmie... Jest kilka zmian oczywiście, np to że Rahim i Fokus poznali dużo wcześniej Magika (a właściwie te sytuacje są prawdziwe, ale inaczej rozłożone w czasie). A komentarz o 15zł Magika nie skomentuje nawet, bo kto dzisiaj nosi ze sobą jakieś duże pieniądze? Zresztą Magik nie był jakimś milionerem, pewnie po prostu miał wtedy przy sobie mało kasy i tyle. Kasa którą brał od Gustawa to też ciekawa historia, bo wielu twierdzi że Magik był uzależniony od narkotyków - może dlatego tak szybko te pieniądze znikały? No i miał żone i małe dziecko, którym też musiał pomagać :>

karollo_92

Może i Dab jest zły, ale nie wierze w to, że by ściemniał i siał jakiś ferment. Żaden z nich nie był milionerem. A sytuacja z 15 zetami, żeby wykupić kolejne minuty w studiu, nie miała miejsca w realu. Nie było mnie przy tym, ale nie widzę sensu, żeby AbradAb miał ściemniać. A co do ulatniania się pieniędzy Magika, to pewnie masz rację. Tak jak wyżej pisałem, filmu jeszcze nie widziałem. Mam tylko nadzieję, że z Magika nie zrobiono bohatera, czy nie wiadomo kogo.

ocenił(a) film na 9
Lewus

to obejrzyj... czy zrobiono bohatera? ogólnie wszyscy są bohaterami, to robili to co kochali.. a co do samej postaci Magika, ukazano mase jego wad, ale i tak gdzieś był tym dobrym. cięzko to ująć slowami.

Lewus

Ale ściemniał z czym? W jakiej sprawie? W filmie jest taki wydźwięk pochwalny dla Magika, ale sam film nie jest zrobiony tylko pod niego - przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem.

ocenił(a) film na 8
karollo_92

magik w filmie: wysokie mniemanie o sobie, lękliwy, pyszny, ambitny, kochający, zdradziecki, mało odpowiedzialny, zabawny, empatyczny, samotny, zamknięty w sobie - skryty, drażliwy, oddany pasji, odważny, zarazem słaby momentami, zapominalski itd. cały wachlarz pozytywnych i negatywnych cech. Pomieszanie z poplątaniem... czy bohater? nie wiem, ale umarł śląc ludzom wiadomość by się nie poddawali i kochali. Robili to z czym on przegrał. Wiadomość że nie jest dobrym wzorcem zachowań.