Siema obejrzałem film ale swoje zdanie na jego temat zachowam dla siebie
przeczytałem wiele typowo hejterskich opinii typu REKLAMA i wiele wrzutów i żałosnych
kawałów na temat Magika. Powiem króko film nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia
zapewne jak wszyscy spodziewałem się mocniejszych wrażeń i więcej faktów z życia
Magika i chłopaków ale przejdę do sedna.
1. Dlaczego nie było powiązania z Kalibrem , dlaczego np Magik nie miał kasy z
koncertów z płyt przecież Kaliber sprzedawał się wyśmienicie i miał rzeszę fanów,
dlaczego nie miał producenta dlaczego nie było genezy powstania Kalibra przecież te
kawałki odgrywają ogromną rolę w życiu Magika jego teksty o paranojach o maryśce itp
nie było motywu marihuany PRAWIE WCALE tylko jeden blant którego sobie odpalili w
którejś tam scenie...
przecież marihuana przyczyniła się do paranoi Magika niczego takiego nie dowiedziałem
się z tego filmu.
po nagraniu 3 płyt z kalibrem nagle Magik jest w totalnej rozsypce finansowej oraz
mentalnej...
brakowało właśnie takiego powiązania sensu kawałka PLUS I MINUS itp
co do 1.pytania , to sam DAB powiedział po filmie że jest zawiedziony , że twórcy tak "olali" i okroili motyw K44 , przecież MAgik grał z nimi od 91-98 , także kawał historii i sam DAB powiedział że fabuła jest przekłamana (chronologicznie nijaka) i że dziwi go taki obraz magika , że nie miał kasy (skoro kaliber zgarniał dobre siano za koncerty ) i że miał problem ze znalezieniem wydawcy..to już scenarzysta tak go przedstawił..Fokus i Rahim też powiedzieli że fabuła jest troche "przekłamana" bo np Rahim i K44 znali się już od dawien dawna ,a sam rah nagrał przecież numer na pierwszą płytę k44 pt "psychodela" . poza tym nie ma wzmianki o wypadzie do Witen , problemami psychicznymi Magika -> WKU , schizofrenia (mag miał manie prześladowczą , doszukiwał się w tekstach Daba wrzut na siebie , tak samo pozniej u chlopakow z pfk)....poza tym magik nagrał tylko 2 płyty z k44 ......a plus i minus powstał po kontakcie sexualnym magika z "nieznajomą" bez gumy i mag wkręcił sobie ze ma hiv..co jeszcze hmm...jakby co pytaj . pozdro
dziękówka ! idelanie mi to przedstawiłeś własnie takiej odpowiedzi się spodziewałem ale zobacz niewiele osób się wypowiedziało reszte hejtów to nawet nie obchodzi...
nie ma za co :) ciesze sie ze moglem w jakis sposob pomodz . p.s najgorsze w samym filmie jest to ze osoby ktore nie orientuja sie w temacie k44 czy pfk , po seansie uznaja ze magik popelnil samobojstwo bo nie mial na prezent dla dzieciaka albo ze dlatego bo justyna chciala rozwodu
dokładnie o to chodzi właśnie wkurza mnie to w Polsce że jak już robią film to nie zrobia go na maksa relanego na faktach scenariusz wzięty prosto z życia jak np BLOW tam było wszystko agresywnie przedstawione a w Polsce jedna wielka ściema i chłam
Film jest fabularny, a nie dokumentalny Fokus caly czas, to podkresla i mowi, ze autor scenariusza mial prawo tak go zrealizowac.
AbradAb o "Jesteś Bogiem": Ważny film, ale rozmija się z prawdą [WYWIAD]
Kumplujecie się?
- Oczywiście i uważam, że nasze wspólne przeżycia czy możliwość współpracy z Magikiem powinny nas raczej łączyć niż dzielić. Nie mam do nikogo pretensji, po prostu warto mówić jasno i głośno o tym, że "Jesteś Bogiem" to fabuła, a nie dokument i jest w nim sporo fikcji, co zresztą słusznie Rahim podkreślał przed premierą, bo mam wrażenie, że bardzo wielu młodych ludzi będzie uważać, że to, co zostało tam pokazane, jest prawdą. I że ten film stworzy pewien nowy wizerunek zespołu, któremu wiatr wieje w oczy i gdzieś tam po kątach tworzy swoją znakomitą muzykę. To ładny etos, ale mija się z prawdą.
Dobrze, że ten film powstał?
- To nie podlega żadnej dyskusji. Magik na pewno jest osobą, którą warto przybliżyć ludziom, zwłaszcza młodszemu pokoleniu. Tak sobie myśleliśmy ostatnio z chłopakami - kiedyś nawet nikt by się nie spodziewał, że komuś będzie się chciało pisać o tym scenariusze.
zrodl. http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,12519837,AbradAb_o...
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,12519837,AbradAb_o__Jestes_Bogiem___Wa zny_film__ale_rozmija.html
Dokładnie, '' Jesteś bogiem" nie jest żadną biografią, poza tym nie było tam nic o K44 ,bo był to film o Paktofonice.. aczkolwiek wątku "plus i minus" również mi zabrakło. Tak jak Ty myślałam,że film wzbudzi na mnie większe emocje, lekko się zawiodłam. No i najbardziej denerwuje to ,że (jak już wcześniej wspomniano) samobójstwo Magika zostało ukazane ,że jest spowodowane jego żoną.
Ja też bardzo dziękuję :) Film obejrzałam, fanką wielką nie jestem, nigdy zasadniczo nie słuchałam, znam dwa, czy trzy kawałki, gdzie dopiero jakieś większe szczegóły z życia prywatnego. W każdym razie dla mnie to on rzeczywiście z uwagi na brak kasy i okropną pracę, kiepsko układające się życie prywatne, popełnił samobójstwo. Są może dwa, czy trzy sceny na potwierdzenie tego co piszesz, które i tak gubią się w całym filmie.
Jeszcze raz dzięki za naprostowanie mnie :)
:) taka ciekawostka..na facebooku profil ma syn magika Filip Łuszcz , ostatnio z nim pisałem (jest to oczywiście autentyczne konto , zdjęcia jako dowód np filipa ze złotą płytą za kinematografie) ciężko było pytać , ale Filip był otwarty..i sam napisał że "ojciec był chory"->schizofrenia , prowadzi do depresji , obsesji , wmawiania sobie "bzdur" i bardzo często kończy sie samobojstwem... co do Filipa spotkał on sie z dosłownym "linczem" ludzi na fejsie i postanowił usunąć konto , ludzie zarzucali mu że próbuje wypłynąć na sławie ojca , a on sam napisał że stworzył konto aby ludzie pamiętali o jego ojcu...gdy sprawdziłem co ludzie pisali na jego tablicy ...tragedia..teksty typu :
-"jak to jest być potomkiem ćpuna"
-"filip czemu nie odpisujesz..chyba nie skoczyłeś..
i wiele innych....żenada , ludzie mają nasrane
Im się wydaje, że skoro powstał film, to są to ludzie na poły mityczni. Wiesz, nie mają uczuć, nie jedzą, nie istnieją na co dzień. Taka głupia mentalność, pobudzana przez barierę internetu. Szkoda, naprawdę szkoda.
Witam. Pomożesz w tej kwestii bo widzę,że jesteś osobą zorientowaną w temacie? :)
W aucie Gustaw pokazuje płytę z Empiku gdzie kozak użył tam kawałki PFK. Czy tą płytą jest
składanka Klan cd#13 z 2000 roku ?
Pytane drugie. Koncert, który zagrali chłopaki w klubie gdzie Mag wykonał Nowiny był
wydarzeniem prawdziwym czy to jedynie fabularny wymysł ?
Chciałem również zapytać skąd posiadasz informację na temat wsłuchiwania się w teksty Daba i chłopaków z PFK w celu doszukiwania ataków w jego stronę ?
Witaj . postaram się odpowiedzieć .
-co do płyty , to nie jestem pewien , ale całkiem możliwe , chociaż pamiętam że przed wydaniem "kinematografii" wyszło jeszcze jestem bogiem jako singiel i składanka 3 numerów -> priorytety,gdyby a trzeciego kawałka nie pamiętam..więc może chodzić o coś z tych wydanych płyt.
-ciężko powiedzieć , bo co do samego wykonania "nowin" magik wykonywał numer na każdym koncercie , co do samej reakcji..to raczej mało prawdopodobne, bo pfk przed koncertami byli już bardzo dobrze znani przez poczte pantoflową , jako ekipa która coś tworzy , a magik i rahim mieli duży fejm na śląsku przed wyjściem kinematografii , mag jako lider k44 , a rahim jako wyrazisty członek 3-x-klanu , ich kawałek "pozytywka" doczekał sie teledysku emitowanego w tv..co do fokusa należał do podziemnego składu "kwadrat" przez co był znany w środowisku.
dużo info znajdziesz na pfk.one.pl (wpisz w google pfk one) , info z klanu , ślizgu , wywiadów Hirka wrony , wywiadów daba i joki itd
Witam. Dzięki za pomoc.
- Listopadzie 2000 wyszedł singiel "Ja to ja" z tytułowym utworem plus Priorytet i dwa instrumentale ale było to w Gigant Records. Więc o odpada. Epka "Jestem Bogiem" pojawia się w 2001 to w ogóle poza tematem. Pozostaje jedynie nieszczęsny Klan lub pogodzić się, że to wyobrażenie filmowe.
Kieruje się na stronę przez Ciebie wspomnianą....
aha hmm to już nie pamiętam , na sttronce będzie cała dyskografia :) więc znajdziesz na bank :) pozdrawiam
Toteż odpowiem... Dab i Joka wychowali się w bogatym domu... więc całą kasę mieli na balety... a Magik sam musiał sobie radzić. Z kalibrem był od 93-99 bodajże, ale się na nich obraził... a kinematografia wyszła na tyle później, że mógł wszystko wydać?
On już w tym okresie nie kontaktował się z chłopakami z kalibra... strzelił na nich focha jak to mówią. I nie chciał też mieć nic wspólnego z producentami i ludzmi związanymi z kalibrem. Joka i Dab często nabijali się ze wszystkiego bo nie mieli większych problemów w życiu - magik każdy żart nawet taki ot po prostu traktował jako szydzenie z niego. - stąd kawałek nowiny
w tych latach 91-97 dokładnie działał z kalibrem , Magik popadał w paranoje , bo jak wspomniał Dab "zaciekle"walczył przeciw komercji to raz i gdy K44 stał się już bardzo znany jego "nagonka" na daba i joke stała sie jeszcze bardziej intensywna . po za tym Mag był perfekcjonistą do przesady , jako "lider" k44 , bał się tego że teksty joki czy daba będą lepsze i nawet doszukiwał się w nich jakiś "wrzut" na swoje robotnicze pochodzenie itp..co do charakteru magika to masz rację , potrafił sfochować sie o byle gówno i robić z tego afere