"Czy grzeję doktorku?
Nie, w żyłę nie daję
Tam marihuanę palę,
Ścierwa tez nie walę"
Tekst Magika z kawałka "Plus i Minus".
Ale co z tego... wy i tak lepiej wiecie, przecież wy hejterzy wszystko najlepiej wiecie.
Szkoda słów i wstyd za Was, że potraficie tak podsumować człowieka, który tyle dla Was
zrobił i zginął tragicznie.
"Tymczasem po głowie chodzą mi słowa w parze
Raz, że lubię to robić, a dwa, że
Kiedy to robię widzę uśmiechnięte twarze,
A to właśnie jest Everest moich marzeń "
Magik pewnie przewraca się w grobie...
No cóż zrobić, ludzie mają w zwyczaju krytykować, nawet nie znając dokładnie sytuacji. Magik przynajmniej zachował coś dla potomności, młodzież go słucha, jego utwory mają przekaz i to jest ważne.
Tylko co z tego jak większość ludzi nie potrafi czytać między wierszami i czepiają się jakiejś plotki ;f
Czy ja wiem, czy tak tragicznie? Skok z okna nie jest chyba tym, w jaki sposób chcą umierać "legendy".
Magic był bardzo kontrowersyjnym artystą. Jego osoba nieodłącznie kojarzyć mi się będzie z utworem "Plus i minus" oraz całym psychodelicznym rapem.
Nie jestem i nie byłam nigdy fanką rapu, jednak postać Magica jest mi znana, dlatego na film pójdę i czuję, że będzie to niezła uczta kinomana.
Uwielbiam biografie. Tylko czemu tu też musi grać Dorociński... Na wyrost ;/
Dokładnie w zupełności się z Tobą zgadzam, nie każdy musi go jakoś wielbić czy coś tylko chodzi mi o szacunek. Szacunek do osoby, która osiągnęła więcej niż większość go oczerniających, stworzyła razem ze składem nowy unikatowy styl jakim jest psychorap i to jeszcze w czasach gdzie nie było tyle możliwości jak teraz. Wybrał takie rozwiązanie zakończenia swoich problemów- trudno, nie nam to oceniać i nie nam go za to sądzić. Zostawił za to swoją piękną muzykę, bardzo mądre teksty gdzie teraz wszystko krąży wokół pieniądza. Także proponuje wybrać się na film i oceniać go pod względem gry aktorów itp a postać Piotra Łuszcza zostawić w spokoju, jego już nie ma... Nie mam zamiaru nikomu wpajać szacunku do innych, bo to nie moja rola tylko to się wynosi z domu.
Jest jedna domena ludzi wielkich - albo się ich kocha, albo nienawidzi. Nie ma warstwy pośredniej;)
Podobnie większość dobrych artystów to kontrowersyjne osoby - tak to się jakoś układa.
Prawdą jest, że pomijając jakim stylem życia Magic prosperował, stworzył on w muzyce coś nowego, odważnego, coś czego nie było i nawet teraz nie ma.
Artystów, tancerzy, aktorów, muzyków itp oceniać się powinno w ramach dzieł, które tworzą.
Jeśli kogoś interesuje czyjeś życie prywatne, mamy w Polsce taki nowy specjalny odłam w show biznesie - celebrytów. A nawet stronę pt pudelek. O zgrozo!
Pozdrawiam.
no, nie narkotyk :P zioło :P o tym, że nie ćpał wypowiadają się albo psychofani, albo ktoś, kto wali sobie mocniejsze dawki. Ja też piję tylko od święta. Piwo to nie alko ;)
Magik ćpał, wszyscy w K44 ćpali, bo po 1 nie były to rekreacyjne dawki, ale ostre ćpanie ryjące banię, po 2 pod koniec życia Magik ćpał też mocniejsze dragi, o czym mówili kiedyś jego kumple. Tak się, niestety, składa, że większość, zdecydowana większość najlepszych artystów miała w swojej karierze problemy z narkotykami, z których część wyszła, a część przegrała.
Większość tylko nie pamięta, że Magik był schizofrenikiem co miało zapewne duży wpływ na jego problemy...
Ale jak Ty, profanko, możesz tylko cenić Magika, czy tam Magica? Jak możesz tak obrażać idola młodzieży i genialnego człowieka? JAK MOŻESZ!?!?!?
A tak na serio, zaraz ktoś mi zablokuje wypowiedź, bo przyznaję się, że nie słyszałam ani jednej jego piosenki, mało tego prawie w ogóle nie słucham rapu. Taka nieobyta jestem.
Rap to totalnie nie mój styl, nie wciąga mnie, i nadal wolę operę.
A na film, jeśli pójdę, to dlatego, że zwiastun zapowiada ciekawe widowisko, i może dlatego, że przyjmuję do wiadomości, że Magik, Magic czy jak mu tam, stworzył zupełnie nowy styl. Każdy, kto tworzy nowy styl jest godny uwagi, obojętnie, czy ten styl mi odpowiada, czy nie.
A głupich nie sieją, sami się rodzą...
Spoko , Dorociński wpadnie zagrać tylko 3 minuty , może nawet jeszcze mniej tzn tyle co w zwiastunie ;]
No jak uważasz, że marihuana to nie narkotyk, to pozdrawiam. Aha, no i jeszcze piszesz, że był to człowiek, "który tyle dla Was
zrobił". Co takiego zrobił on dla mnie? Coś, co ma wpływ na moje życie?
marihuana nie jest narkotykiem a skoro jest to alkohol jest twardym dragiem jak hera przy której zioło jest lekiem, zresztą działa lepiej niż aspiryna i magik wraz z ekipą zrobił bardzo dużo na pewno 100000 razy więcej niż ty bo tylko ogłupiasz ludzi takimi śmiesznymi wypowiedziami więc daruj sobie bo i tak żaden normalny człowiek nie bd brać pod uwagę twoich wypowiedzi
Ok, widzę że mam do czynienia z fanatykiem Magika, więc będzie ciężko (już jest). Mówisz, że Magik zrobił dużo, więcej niż ja, ale może podaj jakieś konkrety, skoro jest ich tak dużo? Aha, no i dokładnie pytam się co zrobił dla mnie, a nie co zrobił, bo tak wypowiedział się autor wątku. Moja wypowiedź jest głupia? Z 4 zdań 2 to pytania, zwykłe pytania, a tylko pierwsze zdanie zawiera informację, do której mogłeś się przyczepić, skoro uważasz, że marihuana to lekarstwo. Jak nie znasz konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, to proszę, nie odpisuj.
"Moja wypowiedź jest głupia? Z 4 zdań 2 to pytania, zwykłe pytania" z tych zdań widać jakie masz nastawianie np w stosunku do magika- nie musisz go kochać ale wystarczy nie obrażać ( nie mówię, że obrażasz ) a najlepiej wsłuchać się w jego teksty jak np podał autor tematu ""Czy grzeję doktorku?
Nie, w żyłę nie daję
Tam marihuanę palę,
Ścierwa tez nie walę"
z których można wyciągnąć różne wnioski obalając błędne teorie ludzi nic nie wiedzących o magiku
pytasz co zrobił magik dla ciebie ? a co miał zrobić ? stworzył świetny rap wraz ze składem to w zupełności wystarczy nie zgłębiając się w to dalej ; )
skończcie ćpuny porównywać marihuanę z alkoholem.
przy każdej możliwej okazji słyszę WCIĄŻ TEN SAM SLOGAN
"Marihuana to nie narkotyk! Alkohol jest groźniejszy od marihuany! Sram po nogawkach, że on jest legalny, a marihuana nie! Przecież marihuana to nie narkotyk, tylko roślina! Przecież najlepszym usprawiedliwieniem na moją narkomanię jest to, że nie jest to alkohol i heroina, bo to złe narkotyki są, gorsze od marihuany!"
narkomanią jest głębokie uzależnienie od środków np opioidalnych stymulujących ośrodkowy układ nerwowy tak samo przestań porównywać palenie mj do ćpania bo między tym jest wielka przepaść
Gdzie ja napisałem, że marihuana to nie narkotyk? Dla mnie określenie "ćpun" nie pasuje do osoby, która pali marihuanę tylko z czymś cięższym. Niestety dużo osób uważa go za ćpuna i posądza za twarde narkotyki. Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Nawiązując do Twoich słów, że nic dla Ciebie nie zrobił to sam musisz to znaleźć w jego muzyce. To nie ma tak, że nagra kawałek, Ty go raz przesłuchasz i "ej, on nic dla mnie nie zrobił!" Nie ma tak łatwo.
Jeśli tak, to ok, tutaj akurat dużą rolę odgrywa co oznacza dla kogoś "ćpun". Jeśli komuś podoba się rap, to może dla niego Magik będzie kimś w rodzaju autorytetu, ale mnie polski HH nigdy nie kręcił, nie znam tekstów Magika i szczerze mówiąc nie mam ochoty poznawać. Ok, nie kłócę się, zastanowiło mnie tylko co takiego Magik zrobił dla mnie.
Jeżeli nie kręci Cię polski HH to co robisz na forum filmu, który opowiada o prekursorach tego gatunku?
Nie kręci mnie balet, więc już Czarnego Łabędzia obejrzeć nie mogę? Nie kręci mnie football amerykański, ale Any Given Sunday jest jednym z moich ulubionych filmów. To że nie interesuje mnie dana tematyka, nie znaczy, że nie będę oglądał o niej filmów.
"No jak uważasz, że marihuana to nie narkotyk, to pozdrawiam" myślałem, że słów " to pozdrawiam " użyłeś w innym kontekście.