Film przereklamowany.Ocena 7.8 grubo zawyżona przez fanów tegoż gatunku.Można obejrzeć
jednak wytrawny widz będzie rozczarowany.Dla mnie przygoda z hip hopem zaczęła i skończyła
się na pierwszej płycie kaliber 44.Od tamtej pory hip hop niczym mnie nie zaskoczył a wręcz
przeciwnie.Komercjalizacja tej muzyki ,wtórność, banalność tekstów stała się faktem.Teraz to
maszynka do robienia pieniędzy dla półgłówków.Odnośnie filmu- minusy tego czegoś można
wymieniać długo że na cyfrowej kamerze, że historia banalna itd.Spuentuje tym,co pierwsze
nasunęło się po obejrzeniu i właściwie przewijało się w trakcie otóż salbert i alszer to dwie
największe ofiary losu jakie nosiła ziemia.Tak też są pokazani w tym filmie.Ich głupota,
nieudolność, ofermowatość dosłownie rażą.Gdyby nie Magik i jego charyzma to trio nie miałoby
szansy zaistnieć.Ostatnio widziałem tych clownów u wojewódzkiego, razili pychą i brakiem
pokory,a jeśli film opowiada prawdziwą historię a zakładam, że tak,to ci gamonie powinni
opuścić głowy i spuścić z tonu.
Sam obraz filmu czyli to jak został zrobiony i aktorstwo są na naprawdę niskim poziomie ale oczywiście nie na fatalnym poziomie tylko na niskim gdyż jak na produkcje skierowaną do kina to twórca się wręcz ośmieszył,sama historia jest tak nie kompletna że wolałbym film dokumentalny bo ten film nic mi nie ukazał co by nie wiedział a do tego jakoś nie czułem w tym filmie prawdy czyli nie czułem tego czy to na pewno jest film biograficzny czy tylko głupie domysły tegoż reżysera jedyne co mnie powaliło to głębia filmu i choroba Maga którą była schizofrenia oczywiście według reżysera który nakreślał w filmie jej objawy,świetnie film ukazał samotność głównego bohatera i to że można mieć wiele osób wokół siebie ale ani jedna nie będzie warta zaufania by się jej zwieżyć bo albo nie będzie cie słuchała albo będzie dbała o siebie i cie wykorzystywała,to tak jak dziś małolaty cieszą się ile mają wirtualnych znajomych na nk a tak naprawdę nie wiem czy nawet z jedną osobą mogli by porozmawiać w trudnych chwilach.Co do komercji hip hopu w Polsce to jeszcze daleko,widać że masz słabe obycie w tej muzyce są oczywiście takie leszcze jak Tede ale są i tacy którzy jak O.S.T.R nigdy się nie sprzedali i nie sprzedadzą choć okazji na to mieli dużo na przykład Eldoki też nie widziałem w jakimś serialu czy komercyjnym programie a że Eldo tworzy wspaniałe teksty to nie trzeba nawet pisać.