Jakie są wersje zbroji Tonyego? Ja to widzę jakoś tak:
Dużo było wersji zbroji:
Iron Man (2008)
Mark I - zbudowany w jaskini, zasilany pierwszą wersją reaktora łukowego, taka prowizorka, sporo
odsłoniętych elementów, krótki czas działania, ledwo wzbijał się w powietrze itp
Mark II - pierwszy zbudowany w pracowni starka model. Prototyp. Chyba nieuzbrojony. Oprócz
możliwości strzału z "stabilizatorów lotu". Dobrze przystosowany do latania. Srebrny.
Mark III - pierwsza wersja oficjalna. Stop złota i tytanu. Przystosowany do latania na więszych
wysokościach. Dość dobrze uzbrojony w strzałki i rakiety i ulepszone miotacze z rąk. Czerwono
złoty.
Zbroja Obadiah-a - duża, moco uzbrojona, mniej zachowawcza.
Iron Man 2
Mark IV - ulepszony Mark III. Główny model w 2. części. Złoto czerwony.
Mark V - składana wersja mobilna w formie walizki srebrno-czerwony
Zbroja Ivana Vanko - duża
Avengers
Mark VI - następny model. Używany w Avengers. złoto czerwony
Mark VII - ten który był używany przez Starka w bitwie o Nowy Jork. złoto czerwony
Iron Man 3
Mark VIII - brak informacji (w większości złoty z czerwonymi elementami)
Mark VIII - jest ,,chyba,, najbardziej zaawansowaną jak do tej pory, zbroja Starka, a to dlatego, że jest zrobiona pod Extremis.
Za to Mark VII, jest najpotężniejszą, jeśli chodzi o wytrzymałość pancerza.
Jak się mylę, to proszę o poprawę :)
No raczej na pewno będzie najbardziej zaawansowana. Też słyszałem o Extremis więc Stark będzie mógł przywoływać poszczególne elementy i zdalnie zakładać je na siebie. nie jestem pewien jak by to wyglądało, ale gdzieś o tym przeczytałem. Nie wiem czy nawet nie na filmwebie. Z resztą na trailerze widać jak ręka Iron Mana zakłada się Tonyemu na rękę.
Zastanawia mnie tylko, czy informacja o szesnastu nowych zbrojach Tonyego ( które mają pojawić się w filmie Iron Man 3), zbudowanych na podstawie poprzednich jest prawdziwa...
Czytałem ostatnio, że Stark ma mieć pracownie pod ziemią, a w niej właśnie te nowe zbroje.
Właściwie to gdzie to przeczytałeś? Też chyba widziałem ten tekst tylko nie wiem gdzie.
Też o tym czytałem.
Wydaje mi się jednak, że zaprojektowanie szesnastu nowych zbroi ( plus minus zbroja Pepper i War Machine) jest czasochłonne i wydaje mi się odrobinę nierealne i wątpię że taka liczba zbroi może się pojawić, ale mam nadzieję, że się mylę.
Pisałem właśnie o tym. Poza tym po co miałby to robić. Masz nadzieje, że się mylisz? Chciałbyś żeby powstało tyle zbroi?
Oczywiście.
Mam nadzieję ze plotka o walce z udziałem czterdziestu ośmiu zbroi na końcu filmu jest prawdziwa bo przywodzi na myśl film The Avengers( i bitwę o Manhattan) , który z kolei strasznie mi zaimponował.
Jednak pojawienie się takiej ilości zbroi w filmie wydaje mi się czymś, co przekreśla produkcję dalszych filmów o Starku.
Zaraz, jeżeli Stark miałby mieć szesnaście to gdzie pozostałe 32? Nie czytałem komiksów ani nic to nie wiem. Gdzie o tym przeczytałeś? Mi też się podobała walka w The Avengers, ale według mnie taka dużo by się różniła i wyglądała gorzej, bo pewnie akcja toczyła by się na mniejszym obszarze i z mniejszą ilością uczestników o podobnych zdolnościach.
Widziałem kiedyś tzw. promo art dotyczący Zbroi War Machine.
Była na nim zbroja iron Patriot ( ta ze zwiastuna) i druga zbroja taka sama jednak bez barw narodowych Ameryki.
Może ta pracownia pod ziemią, jest tajna i może Stark nikomu o niej nie mówił, i tam budował nowe zbroję w razie konieczności utraty tych w swoim domu.
Możliwe, z trailera wynika, że bał się o dom itp. Mówił: chyba ze sto osób próbuje mnie zabić itp.
To bardzo prawdopodobne.
Mam jednak wrażenie, po tym jak zobaczyłem nową zbroję Rhodesa w trailerze , że Stark znowu pracuje dla wojska...
A może znowu mu coś wykradli? Albo ktoś inny zaczął produkować zbroje. Nowa zbroja Rhodesa czyli Iron Patriot? Ja w to za bardzo nie wieże żeby znowu zaczął pracować dla wojska. Nie wiedzę takich powodów. No chyba, że mu się finanse załamały ale to takie trochę z mrocznego rycerza, a wątpię żeby Marvel się na czymś wzorował przy tej produkcji bo podobno zwiększyli budżet z 140 do 200 mln dolarów. Widać, że wierzą w ten film.
Może tak być, że współpracuje z wojskiem. W końcu wydarzenia z The Avengers, go odmieniły. Zaczął działać zespołowo.
No ale jak by miała wyglądać właściwie taka współpraca? On im daje zbroje a oni co w zamian?
On tylko produkował bronie dla wojska, za co miał kasę. Szczerze, to nie wiem co wojsko mogłoby dać jemu w zamian, oprócz kasy.
nowa zbroja Rhodesa może być prezentem od Starka. w końcu są kumplami więc stark ulepszył jego zbroje by mieć pewność że nic mu nie grozi..taka moja teoria
Mało prawdopodobne by pracował dla wojska. Chociaż to względne, bo Stark Industries chyba nadal produkuje głównie broń, i jak nietrudno się domyślić jego głównym odbiorcą jest USS Army. Iron Patriot mógł być warunkiem porozumienia z rządem na mocy której został zwolniony z odpowiedzialności za wydarzenia z NY, końcówka Avengers sugeruje, że rząd nie był zachwycony sposobem działania i istnieniem Avengers. A jedynie tożsamość Iron Mana jest powszechnie znana, stąd też wyłącznie on ma problemy, reszta się rozjechała po całych stanach i się przyczaiła. Albo zwyczajnie zaoferował upgrade zbroi, bo wiadomo, że w przeciwieństwie do komiksu zbroje Iron Patriot dostanie War Machine (James Rhodes), kumpel Starka.
W komiksie Iron Patriot został złożony z części skonfiskowanych przez rząd z Stark Tower. Nie wydaje mi się żeby tak było też w przypadku filmu, wprawdzie wydarzenia z NY wydają się dobrym pretekstem, ale nie wyjaśnia to powierzenia zbroi Rhodes'owi, który wiadomo, że jest kumplem Starka, i jest już w posiadania zbroi War Machine, chyba że sugerowali się jego doświadczeniem w "pilotażu" zbroi.
Chociaż wyjaśniałoby to wysadzenie zbroi w warsztacie w posiadłości Starka w Malibu. Może rząd skonfiskował cały sprzęt z Stark Tower w NY, i zamierzali zrobić to samo w przypadku rezydencji Starka w Malibu. Stark zdawał sobie sprawę, że mało prawdopodobne, by mógł liczyć na to, że w przyszłości zbroje zostaną mu zwrócone, dlatego też podjął trudną decyzje o ich zniszczeniu. Tudzież przeniósł większość w inne miejsce, ale dla zachowania pozorów poświęcił zbroje z gablot, by nie szukali ich w nieskończoność, bo gdyby zastali warsztat pusty to zdawaliby sobie sprawę z tego, że zostały one przeniesione w inne miejsce.
Nie twierdze, że nie mogło do tego dojść co raczej stwierdzam, że jest dość mało prawdopodobne, bo wiadomo, że to nie Osbron'owi zostanie powierzony Iron Patriot, że dostanie ją Rhodes (kumpel Sarka). Zwyczajnie nie miałoby to większego sensu, bo nie mogliby być pewni lojalności Rhodes'a, który i tak ma na wyposażeniu zbroje War Machine, i wszystko wskazuje an to, że Iron Patriot zwyczajnie zastąpi wysłużoną zbroje War Machine. Ale zobaczymy. Powiedziałbym, że jest to możliwe, ale jednocześnie nic pewnego, ot szanse 50/50.
Zbudowanie nowych zbroi nie stanowi problemu, pewnie same się robią w warsztacie, chyba nikt nie wierzy w to, że ręcznie je składa od podstaw. Jego zabawy przy zbrojach ograniczają się wyłącznie do procesu konstrukcyjnego nowych prototypów. Nie jest też tak, że ma do dyspozycji wyłącznie jedną zbroje, w razie uszkodzenia której zostaje uziemiony lub skazany na modele starszego typu. Zbroje w gablotach stanowią wyłącznie element dekoracyjny. Oczywiście nie jest też tak, że co parę minut z taśmy produkcyjnej zjeżdża jedna kompletna zbroja, na pewno to trwa, ale nie przesadzałbym z tą czasochłonnością.
Konstrukcja Mark III trwała poniżej 10 godzin. Stark nie zmontował nawet jednego elementu. Wszystko zbudowały roboty w pracowni podczas nieobecności Tonyego. On tylko powiedział Jarvisowi co ma zmodyfikować. Myślę, że tak samo było z pozostałymi zbrojami.
Nie jest źle. Potrzebowaliby około 16 dni na wytworzenie 16 zbroi. A trzeba pamiętać, że musi mieć kilka zapasowych zbroi zarówno w posiadłości w Malibu, jak i w Stark Tower w NY, i możliwe, że jeszcze w paru innych miejscach, zatem zebranie 16 zbroi nie powinno stanowić większego problemu.
Miał 10 zbroji, które zostały zniszczone, tak samo jak posiadłość w Malibu i Stark Tower prawdopodobnie też.
10? To jakaś sprawdzona liczba? Nie to żebym się czepiał, ale jestem ciekaw, bo w posiadłości w Malibu w samych gablotach ma zbroje od Marka I do Marka VII oraz najnowszego Marka VIII. W Starka Tower miał przynajmniej Maka VI i Marka VII, który został tam skonstruowany, nie można wykluczyć, że mieściło się ich tam znacznie więcej. Trzeba też pamiętać o podręcznej zbroi (w walizce), bez której zapewne nie opuszczał rezydencji, wiem, że jest to Mark V, ale z pewnością nie ten z gabloty.
Posiadłość w Malibu prawdopodobnie zostanie zrównana z ziemią, ma to sens wbrew pozorom, ale nie sądzę, by Stark Tower spotkał podobny los, skoro przetrwała nawet najazd obcej cywilizacji. Poza tym zniszczenie posiadłości w Malibu może mieć za zadanie wymuszenie na Starku przeniesienie się na stałe do Stark Tower, która w przyszłości powinna stać się siedzibą Avengers.
BTW: Należałoby też zwrócić uwagę na pierwszą scenę z trailera ukazującą pracownie, a właściwie na wielkość okien w pracowni, nie przypominają tych z poprzednich części, wprawdzie mogły zostać powiększone, ale może też to oznaczać, że nie wszystkie sceny dotyczą pracowni w posiadłości Starka w Malibu. Chociaż z drugiej strony wystrój jest bardzo podobny, włącznie ze strukturą murów, ciężko coś konkretnego stwierdzić na ten temat.
Nie, nie jest to jakaś sprawdzona liczba, tak policzyłem, Mark 1 - 8 i zbroje Obadiah-a i Ivana Vanko. Wydaje mi się, że je zachował. No ale trzeba od tego w sumie odliczyć Mark I z oczywistych względów no i zniszczone zbroje. No bo chyba nie wszystkie zniszczyli. Na trailerze widać wybuch chyba trzech. To jednak oczywiście nie znaczy że nie zostały zniszczone pozostałe.
Trzeba zaznaczyć, że cały czas mowa jest o jego pracowni, i zbrojach w gablotach, nie oznacza to że nie ma drugiego pomieszczenia służącego za zbrojownie, które prawdopodobnie znajduje się pod pracownią, bo o ile dobrze pamiętam to zdejmowane elementy pancerza były chowane/odkładane pod podłogę (przez manipulatory zdejmujące zbroje).
Mało też prawdopodobne, by pancerze wytwarzane były przez te parę manipulatorów znajdujących się w pracowni, które raczej służą do prowadzenia eksperymentów, wprowadzania poprawek, aniżeli procesu produkcyjnego ciężkiego uzbrojenia, za które należy uznać zbroje Iron Mana.
Chodziło mi raczej o czas projektowania zbroi przez osoby zajmujące się produkcją filmu...
Nie miałem na myśli Starka, chodziło mi o osoby zewnętrzne tzn. pracujące nad filmem.
Prawdopodobnie zostaną wygenerowane komputerowo, jak ma to miejsce w przypadku większości scen. Poza tym to raczej nie problem wykonać kilka plastikowo-piankowych "zbroi".
Co to za problem zaprojektować taką zbroje? Mark 2-8 to prawie to samo. Różni się może trochę kolorem.
No, też słyszałem, ale według mnie to mało prawdopodobne. To chyba koncepcja z komiksu, więc wątpię. Może ale raczej wydaje mi się, że Stark nie miał by na to czasu, bo film będzie chyba opowiadał o jego jego podróży w jakieś miejsce żeby się zemścić. Zobaczymy.
Stark po wszczepieniu sobie nanobotów extremis będzie w stanie nie tylko kontrolować i przywoływać zbroje za pomocą myśli, ale również podłączać się pod inne technologie. Scena z tymi zbrojami ma być sceną w której poza noszonym na sobie pancerzem, będzie kontrolował puste zbroje na zasadzie dronów którymi kierował Whisplash w Iron Manie 2, wykorzysta 16 pustaków do zmiażdżenia wroga w wielkiej potyczce. To gdzie je trzyma to sprawa drugorzędna. Jeśli chodzi o to jak będą wyglądać, to podejrzewam, że tak samo jak Mark VIII. Gdzieś było też napisane, że ogólnie w tej podziemnej bazie znajdzie się wiele zbroi, które będą ukłonem w stronę fanów komiksów. Podejrzewam, że zobaczymy między innymi zbroję Hulkbuster, która była sprzedawana w postaci zabawek na licencji pierwszego filmu Avengers, gdzie jednak jej nie zobaczyliśmy...
Zbroja którą Iron Man używał na początku ,,Avengers" jest zrobiona do zadań podmorskich, Mark VII ma na karku dodatkowe lasery i na rękach zamiast rakiet wybuchających ma maszynę emitującą lasery kwasowe, Mark I ma na rękach miotacze ognia i to samo dotyczy Iron Manger'a co Mark I.
Mark VII posiada rakiety wybuchające. Stark przecież z nich strzelał w Lewiatana, po tym jak Hulk go zmiażdżył oraz również posiada na jednej ręce lasery.
I nie na karku a bardziej na barkach posiada również takie ,,mini,, rakietki (nie wiem, jak to poprawnie nazwać) , dzięki nimi rozwalił kilku na raz chitauri.
Kolejne wersje kostiumu Iron Mana (wersja filmowe):
Mark I – pierwszy kostium Starka. Tony miał jego projekt w swoim domowym komputerze. Skonstruował go w jaskini, przy pomocy Yinsena. Miał bardzo mocny pancerz, ale był wolny. Pierwszy reaktor łukowy mógł go zasilać przez 15 minut. Dawał Tony'emu dużą siłę. Był uzbrojony w miotacze płomieni na ramionach i wyrzutnię rakiet na lewym przedramieniu. Mógł latać, ale powoli i nie był zwrotny. Po rozbiciu się Starka na pustyni, kostium rozleciał się na kawałki. Kawałki kostiumu zostały znalezione przez terrorystów, którzy zdołali go odbudować i unowocześnić, m.in. zmodyfikowali jego wygląd, dodali oprogramowanie i wzmocnili uzbrojenie. Kostium został zabrany przez Obadiaha Stane'a, który chciał zabić Tony'ego. Obadiah zasilał kostium nowym reaktorem łukowym, który zabrał Tony'emu. Kostium został zniszczony w wybuchu reaktora łukowego. W drugiej części filmu kostium znajduje się w gablocie obok innych kostiumów Starka, w jego warsztacie.
Mark II – drugi kostium Starka. Jest to mocno zmodyfikowany Mark I. Zmienił się jego wygląd, dodano łącze z domowym komputerem Starka, Jarvisem, kombinezon jest zdolny do lotu. Do latania wystarczy 3% mocy reaktora. Jest uzbrojony w broń w postaci impulsów generowanych przez stabilizatory lotu na dłoniach. Jest prawdopodobnie zbudowany ze stali, jest koloru szarego. Jego słabością jest cienka powłoka, która obladza się po przekroczeniu pułapu 12 km. Mark II został w drugiej części filmu zabrany przez pod płk. Jamesa Rhodesa (przyjaciela Tony'ego) do bazy wojskowej. Tam został przebudowany w kostium War Machine.
Mark III – unowocześniona wersja Mark II. Ten kostium jest zbudowany ze stopu tytanu i złota, jest pomalowany na czerwono w niektórych fragmentach (przed dodaniem czerwonego koloru był cały złoty). Ma większe wyposażenie, m.in. flary w udach, wyrzutnia rakiet w prawym przedramieniu oraz miotacz piersiowy w miejscu reaktora.
Mark IV – Oprócz kilku szczegółów w wyglądzie, nie różni się zbytnio od Mark III.
Mark V – pierwszy raz pojawia się w filmie Iron Man 2. Jest to przenośny kostium, który nieużywany wygląda jak walizka. Po włączeniu rozkłada się na całym ciele. Jest uzbrojony w broń w postaci impulsów generowanych przez stabilizatory lotu na dłoniach.
Mark VI – najnowszy kostium Tony'ego. Jest zasilany przez reaktor z nowym rdzeniem. Jego najsilniejsza broń to promienie laserowe, których generatory są umieszczone na nadgarstkach. Jest to jednorazowa broń - Tony użył jej w walce z dronami Ivana Vanko.
Mark VII - Zbroja wykorzystana przez Starka w walce z Lokim i armią z kosmosu w filmie Avengers. Nie różni się znacznie od poprzedniego modelu poza promieniami laserowymi które nie są już jednokrotnego użytku, dodatkowym rakietom ,dużym zapasem amunicji oraz wzmocnionym pancerzem. W czasie złapania pocisku jądrowego można zobaczyć, że zbroja została wyposażona na korpusie w dodatkowe silniki.
War Machine – ten kombinezon to zmodyfikowany Mark II. Mark II został zabrany Tony'emu przez jego przyjaciela Rhodey'a i przebudowany w bazie wojskowej. Jedyne zmiany to zmiana w wyglądzie i uzbrojeniu. Uzbrojenie stanowią mn: karabin [FN F2000], karabin maszynowy [M134 Minigun], [granatnik], karabin M24 i pistolet półautomatyczny. Dodatkowym uzbrojeniem jest kinetyczny pocisk powietrze-powietrze, który (według Justin'a Hammera) jest niszczycielską bronią zdolną rozwalić "bunkier pod bunkrem który właśnie rozwaliłeś".
Tu z wikipedii.