Nie wiem czy jestem pierwszy który o tym pisze, ale nie mam ochoty sprawdzać 790 otwartych dyskusji nt. Interstellar :-)
Według mnie scena z serialu True Detective jest bezpośrednio powiązana tematyką z Interstellar. Powiedziałbym nawet że dokładnie jest pokazana w Interstellar.Chodzi mi o piąty odcinek True Detective (The Secret Fate of All Life) https://www.youtube.com/watch?v=RKRksnjSxWI
Matthew opisuje w tej scenie tzw. M-Teorię (M-Theory / Membrane Theory) Czyli że na ziemi postrzegamy czas liniowo i żyjemy w 4 wymiarach. Natomiast jeśli by wyjść poza ten schemat (czaso-przestrzeń) to patrzylibyśmy na czas z piątego wymiaru dokładnie jak to jest przestawione pod koniec Interstellar kiedy Cooper zostaje wciągnięty prawdopodobnie do czarnej dziury i ma dostęp do każdego momentu w czasie i może na niego wpływać.
Myślicie że jest to czysty zbieg okoliczności czy wszystko było z góry przemyślane??
Nie wiem, ale na pewno pojawił się u mnie uśmiech na twarzy, gdy Cooper trzymał w ręku otwarty duży zeszyt Murphy i już coś w nim pisał.