Wytłumaczy mi ktoś ten wątek z Saito bo zmarł od postrzału a później di caprio wyciąga go znowu z z jakiegoś snu. nie wiem zresztą w jaki sposób
On zmarł WE ŚNIE - znajdując się w śnie nie da się umrzeć "naprawdę", można tylko przenieść się do bardzo głębokiego poziomu podświadomości - Limbo - w którym zapomina się o istnieniu świata rzeczywistego.
Cobb (DiCaprio) podąża do Limbo, by przypomnieć Saito o istnieniu realnego świata, uzmysłowić mu że żyje wewnątrz własnej podświadomości i tym samym umożliwić mu wydostanie się.
Mam nadzieję że wytłumaczyłem to w miarę jasno. Pozdrawiam :)
wszystko pięknie, tylko w jaki sposób Cobb wyciągnął Saito z Limbo. Uzmysłowił mu tylko że istnieje rzeczywisty świat, czy coś jeszcze tam się stało? Saito pytał się Cobba czy przybył by go zabić i sięgał po broń
No to już nie było jednoznacznie przedstawione, ale można się domyślać że Cobb i Saito mogli wydostać się z Limbo tak samo, jak wcześniej z Limbo wydostali się Cobb i jego żona - poprzez śmierć w Limbo :)
spoiler!
Witam.
Saito został postrzelony w swoim śnie a nie w rzeczywistości.
Jak zauważyłeś w filmie w każdej fazie snu czas wydłużał sie w stosunku kwadratowym (mniej więcej).
W samolocie, w którym lecieli wszyscy bohaterowie zostali uśpieni za pomocą bardzo mocnej substancji usypiającej (chyba eter).
Wcześniej, aby człowiek wybudził się ze snu potrzebował bodzca zewnętrznego(uczucie spadania), bądz musiał zginąć we śnie,
kiedy został zabity we śnie podczas działanie eteru jego umysł został uwięziony w próżni.
Bohaterowie schodzili na coraz głępsze poziomy snu tzn. sen we śnie trzy razy ( furgonetka - hotel - góry - próżnia), co oznaczało że każde zejscie niżej wydłużało czas w stosunku kwadratowym( auto lezciało z mostu 5s = akcja w hotelu 1 godzina = akcja w górach 10 godzin = życie w prózni 100 lat: ) plusminus). Kiedy auto uderzyło w wodę Di Caprio i Saito zmarli, ale tylko w pierwszej fazie snu, więc trafili do próżni.
Saito umarł jedna troszkę wcześniej niż di caprio ( w czasie spadania samochodu) więc w prózni przy spotkaniu był już stary a leo jeszcze młody. Tam Saito zastrzelił di caprio i siebie, więc obudzili się w samolocie.
Sorki za zawiłości ale jak Incepcja to Incepcja :)
Podczas snu nie da się umrzeć. Kiedy Saito umiera przenosi się do kolejnego poziomu. Do poziomu w którym znajdują się Dom Cobb i jego żona, Ariadne i Fischer. Kiedy Ariadne i Fisher wracają, Dom Cobb zostaje żeby znaleźć Saito i wrócić z nim do realnego świata.