PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 641 tys. ocen
8,2 10 1 641274
7,9 87 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Muzyka

ocenił(a) film na 8

Gdy tylko pojawia się jakiś news dotyczący incepcji, to zaraz musi paść komentarz typu:
"oscar dla Zimmera!" itp. Niestety z przykrością muszę stwierdzić że ta muzyka NIE JEST
oscarowa. Nie zamierzam jej porównywać do innych soundtracków bo problem muzyki z
incepcji jest taki, że już sama w sobie jest poprostu przeciętna. Połowa tej muzyki jest
robiona na zasadzie "zapchaj dziury" i w wielu momentach poprostu przynudza. O wiele
lepiej jest gdy mamy bardziej dramatyczne momenty w filmie a muzyka staje się wtedy
bardziej brutalna, to jest coś z czego słynie Zimmer w ostatnich latach. Takie utwory jak
"dream is collapsing" czy "mombasa" świetnie ilustrują to co się dzieje w filmie. Jednak
te utwory są dośc krótkie i jak pisałem przedtem raczej reszta scoru jest robiona na siłe.
Jeszcze tylko końcowy motyw "Time" jest warty uwagi, takie poruszające zwieńczenie
całego filmu.

Podsumowując: ścieżka dźwiekowa na 7/10 i ja bym maksymalnie liczył na nominacje
dla Zimmera ale to głównie dla tego że film odniósł ogromny sukces.

I żeby nie było nie jestem antyfanem Zimmera;p wręcz przeciwnie. Ostatnio coraz
bardziej lubie jego muzyke, ale ta z incepcji jest lekko przereklamowana.

Ps. Jeszcze nie wspomniałem o braku oryginalności, jednak jak wiadomo ostatnio
naprawdę ciężko o to. Nawet pomijając ten fakt można porównać te muzyke do "avatara"
który też nie grzeszył oryginalnością, jednak pod względem bogactwa tematycznego,
różnorodności, rozmachu, klimatu i ogólnego wykonania bije "incepcje" na głowe, a jak
wiadomo oscara nie dostał, także nie liczył bym na statuetke dla Zimmera.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Erian91

Zgadzam się. N statuetkę o wiele bardziej zasłużyli Powell bądź Howard. Ale nominacja na pewno będzie, w końcu film zarobił kupę kasy.

ocenił(a) film na 8
tom_1984

Howard z kolei ma małe szanse, bo z tego co mi wiadomo the last airbender (bo chyba o tym mowa;p) jest strasznie słaby chodź sam jeszcze nie widziałem, ale akademia nie da oskara za muzyke dla tak (podobno) słabego filmu.

ocenił(a) film na 8
Erian91

Film nie najwyższych lotów, fakt, ale skoro taki Złoty Kompas mógł dostać statuetkę za efekty to czemu nie? Zwłaszcza że muzyka Howarda to dzieło sztuki w każdym tych słów znaczeniu:)

ocenił(a) film na 10
Erian91

zgadzam sie

ocenił(a) film na 8
Erian91

Właściwie słuchając muzyki z the social network to jednak znacznie bardziej wolałbym widzieć Zimmera odbierającego oscara.

Myśle że akademia nie przyznała nagrody Zimmerowi ze względu na to, że jest to typowa ilustracja filmowa w stylu jakim Hans raczy nas juz od dłuższego czasu. A najważniejszy utwór na płycie, czyli epicki "Time" (mi sie bardzo ten kawałek podoba), to tak naprawde kolejne wariacje motywu który został pierwszy raz użyty w utworze "Journey to the line" z filmu Thin Red Line. Akademia chyba chciała postawić na oryginalnośc muzyki którą to prezentuje Reznor. Niestety jesli tak ma wyglądać przyszłość muzyki filmowej to ja wymiękam;p. Wole słuchać kolejnych przerobionych trzynutowców Zimmera niż takie brzdęki z komputera jak w SN.

Moim osobistym faworytem był John Powell... No nic, może innym razem.

A co do tego, że napisałem o muzyce z incepcji "przeciętna", to może troche przesadziłem. Muzyka dobra, może nawet bardzo, ale nie wybitna.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
Erian91

ja tam z kolei wręcz uwielbiam ten numer http://www.youtube.com/watch?v=imamcajBEJs ... genialne