PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31697}

Imperatorowa

The Scarlet Empress
1934
7,5 373  oceny
7,5 10 1 373
7,0 5 krytyków
Imperatorowa
powrót do forum filmu Imperatorowa

Mój szósty film Josefa von Sternberga i zarazem dwunasty z Marleną Dietrich. Po bardzo przychylnych recenzjach amerykańskich krytyków postanowiłem zapoznać się z filmem, który traktuje skrótowo o życiu Katarzyny II. Pierwsze wrażenia po seansie są takie, że akcja filmu jest dość nierówna. Najpierw toczy się bardzo szybko i od czasów dziecięcych przeskakuje do przybycia pruskiej księżniczki na dwór rosyjski, by potem zwolnić i zatrzymać się na tarciach między przyszłą carycą a Piotrem III, a wcześniej jego matką. Może to wada scenariusza poniekąd, jak na moje oko film powinien być trochę dłuższy żeby bardziej zarysować wszelakie dworskie relacje. Zwłaszcza, że praktycznie film, mimo że skrótowy i nieco pobieżny, w ogóle się nie dłuży, więc można by nieco wydłużyć scenariusz i pokazywać dłużej nietuzinkową Marlenę i uczynić postać Katarzyny II właśnie bardziej... nietuzinkową niż to uczyniono. Czegoś mi mimo wszystko zabrakło w wizerunku charyzmatycznej, pewnej siebie i perfidnej carycy w wykonaniu Marleny Dietrich. Choć pod względem wizualnym, jak i charakteryzatorskim, jej postać bryluje na ekranie. Właśnie stroje i oprawa techniczna całego filmu wygląda nadzwyczaj zaawansowanie. Jeśli dodać dość wyrazistą i dobrze wkomponowaną w tło muzykę oraz swoisty spryt reżyserski von Sternberga (co on by zrobił bez swojej Marleny?), to rzeczywiście można twierdzić, że film "Imperatorowa" może się podobać.
Cóż, jak dla mnie film z zaletami i wadami, z mniej ciekawym wątkiem romansowym oraz zbyt pobieżnym wątkiem historycznym, jednak znakomity pod względem technicznym jak na lata 30. oraz świetnie wykorzystanym wizerunkiem Dietrich jako aktorki charakterystycznej i podziwianej w ówczesnym czasie. Może "Imperatorowa" nie rości sobie pretensji do osądów historycznych, jak niektóre filmy o podobnej tematyce, a skupia się na próbie udźwignięcia jedynie ciekawego historycznego tematu, z wykorzystaniem hollywoodzkiej gwiazdy. Jeśli w takich kategoriach oceniać ten film, to rzeczywiście mamy do czynienia z dziełem niezwykle ciekawym i wiele wnoszącym do gatunku dramatu biograficznego.

ocenił(a) film na 6
diego88

zgadzam się w pełni że film fabularnie jest bardzo średni natomiast ratuje go niesamowita scenografia - pełna grozy i w pełni oddająca wschodnią mentalność, do tego oczywiście świetna kreacja Dietrich i mimo wielu niedociągnięć film zasługuje na uwagę bo ma swój klimat i magię. Jak na te czasy to faktycznie technicznie jest to arcydzieło, natomiast brakowało mi jakiejś psychologicznej głębi w oddaniu charakterów głównych postaci - tak jakby widz musiał je poznawać na podstawie własnych domysłów.