PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612453}
7,0 4,6 tys. ocen
7,0 10 1 4572
Imaginaerum
powrót do forum filmu Imaginaerum

Jak sądzicie, czy opuszczenie przez Anette Nightwisha wpłynie na premierę filmu? Ponoć na premierze miał odbyć się też koncert. Teoretycznie mają skończyć turę z Floor Jansen, ale nie napisali nic, czy zaśpiewa na Hartwall Arena podczas premiery Imaginaerum, która zaplanowana jest na 10.11.2012. Co myślicie?

Info z oficjalnej strony Nightwish: http://www.nightwish.com/en/news#2187

użytkownik usunięty
Evillie

Mi się zdaje że nightwIsh powoli zaczyna się kończyc szukanie kolejnej znów im troxhę zmarnuje

użytkownik usunięty

jak uraziłem to przepraszam i cofam

ocenił(a) film na 7
Evillie

WOW. no to zaskoczenie dla mnie :) Floor Jansen jest świetna moim zdaniem. może Nightwish wreszcie się odrodzi? słuchałam nagrań z koncertu w Seattle - Floor świetnie sobie radzi zarówno z piosenkami Tarji jak i Anette. Fajnie by było gdyby już z nimi została :)

ocenił(a) film na 10
goddessa

Szczerze powiedziawszy nie wiem, czy byłoby tak fajnie. Znaczy na pewno byłoby dobrze dla nas, fanów, ale czy dla samego zespołu... Mówię tu teraz o samej wizytówce Nightwish. Ani Tarja, ani Anette nie były znane przed Nightwishem i to zespół je wypromował. Z kolei Floor ma już wyrobione "imię" w branży i Nightwish z nią nie będzie już postrzegany jako "Nightwish" tylko "Nightwish + Floor Jansen". Trochę to pogmatwane, ale nie umiem inaczej wyjaśnić xD Z Anette Nightwisha nie słuchałam, wpadło mi w ucho dosłownie kilka piosenek. Floor ma bardzo dobry głos, o powrocie Tarji nawet nie śmiem marzyć. Poza tym, Floor w wielu wywiadach podkreśla, że lubi mieć kontrolę nad zespołem i procesem tworzenia, a w NW w obu tych sprawach ma coś do powiedzenia tylko Tuomas. Tarja się o tym dobrze przekonała.

ocenił(a) film na 7
Evillie

podejrzewam, że ona nie zarzuci tego co robi dla nightwisha ;) ale głos ma fajny i dobrze by tam pasowała. pewnie będą szukać kogoś nowego na miejsce Anette. szkoda jej trochę, na ostatniej płycie dała czadu, była świetna ! kiedy ja już ją polubiłam to oni ją wykopali z zespołu. szkoda.

ocenił(a) film na 10
goddessa

Cóż, ja nigdy nie darzyłam sympatią Anette i nie ubolewam nad jej odejściem. Szkoda mi było tylko tego, jak traktowali ją niektórzy fani starego składu. Rozumiem, też chciałabym, żeby Tarja śpiewała w Nightwishu, ale żeby życzyć komuś śmierci?! Chore... Ale podejrzewam, że każda wokalistka, która zastąpiłaby Tarję spotkałaby się z taką nienawiścią. Floor daje radę, na prawdę nieźle śpiewa, ale jej wykonanie Ghost Love Score mi się nie podobało. Ma za słaby głos, po prostu w niektórych momentach nie dawała rady, ale GLS to bardzo trudna piosenka, a przypuszczam, że Jansen śpiewała ją po raz pierwszy w życiu, więc się nie czepiam. Na razie nie mamy potwierdzenia, czy to ona będzie nową wokalistką czy znajdą sobie jeszcze jakąś inną. Ale jak już wspomniałam wyżej, dla mnie NW z Floor na wokalu zawsze będzie Nightwishem z Floor Jansen a nie po prostu "Nightwishem" :)

ocenił(a) film na 6
Evillie

A dlaczego??

ocenił(a) film na 10
antospo

W sensie dlaczego Anette opuściła Nightwish? Nie było podanego oficjalnego powodu, tylko że mieli zbyt różne zdanie i różne poglądy. Podejrzewam, że poszło o to, o czym Anette pisała na swoim blogu: Olzon bardzo się rozchorowała w dzień koncertu, a zespół nie chciał odwoływać występu, więc nie pytając Anette o zgodę zastąpili ją dwoma innymi wokalistkami (nie pamiętam dokładnie jakimi). I Anette skomentowała całą tą sprawę następująco:

"I was never asked if it was ok they used Elise and Alica in the show last night. I don't think it's a good decision they made and I'm sorry for those of you who came to see the whole band but got something else. But I was very ill and this decision wasn't mine. Thanks for your support! And you know, this is just music. Like life, sometimes we get ill and shows do get cancelled. Rihanna wouldn't ask Britney Spears to sing for her if she was ill;=)

To think a show is more important than the humans in the band is for me, so totally not in this world."

Evillie

Alissa White-Gluz której nie kojarze i Elize Ryd ze świetnego Amaranthe ;)

Evillie

Dość dziwna sytuacja, ale teraz trzeba się zacząć modlić, żeby Floor z nimi została, bo to wybitna wokalistka. Słuchając After forever już kiedyś zauważyłem , że świetnie by do Nightwisha pasowała.

ocenił(a) film na 10
Zygfryd88

Floor prawda, jest bardzo dobra, ale nie podeszły mi w jej wykonaniu Ghost Love Score i Ever Dream (chyba jedne z moich ulubionych piosenek). Nie wiem, czy to przez jakość, czy przez co, ale na Ghost Love Score troszkę za słabo refren, a Ever Dream początek fałszem. Ale nie spodziewam się cudów, bo przecież śpiewa te piosenki może pierwszy, może drugi raz w życiu, więc nie czepiam się. A After Forever rewelacja!

Evillie

Boże, jaka szkoda! Wiem, że zdania na temat Anette były podzielone (zresztą, trudno zastąpić kogoś takiego jak Tarja), ale w "Imaginaerum" była rewelacyjna i chyba nikt temu nie zaprzeczy.

ocenił(a) film na 10
Gaaabi

Zwłaszcza w środku tury. Nawet w głębokim konflikcie z Tarją dotrwali do końca Once Upon A Tour, a ich finałowy koncert to był po prostu geniusz. Tuomas ogłosił, że nie będą szukać nowej wokalistki aż do 2014, bo do tego czasu będą śpiewać z Floor. Tylko jednego nie rozumiem: skoro mieli już dwa albumy z Anette, wystarczającą ilość piosenek na koncert, to dlaczego śpiewali stare kawałki?! Ja na prawdę nie czepiam się głosu Anette, Imaginaerum jest o niebo lepsze od Dark Passion Play, ale po co? Wszyscy wiemy, że starsze piosenki w jej wykonaniu wypadały słabo. Ghost Love Score nie skomentuję, OTHAFA nie poznałam, Sleeping Sun też jakieś takie nie podobne, a Nemo cały refren fałszem. Na Imaginaerum za to śpiewa bardzo dobrze. Na dodatek dobija mnie fakt, że Nightwish próbuje zbijać coraz większą kasę na gadżetach. Wcześniej widziałam tylko koszulki, bluzy i tego typu rzeczy. Kiedy zobaczyłam te buty, myślałam że uduszę się ze śmiechu :D ----> http://nightwish.com/images/news/121102_reino.jpg

Evillie

Swietny pomysl na prezent dac komus takie kapcie ; )

ocenił(a) film na 10
Vinter_Veo

Ja bym przywaliła kapciem i poprosiła o oryginalne "Once". Przypuszczam, że byłoby tańsze niż markowe pantofle ^^

Evillie

Recznik? ;>

Evillie

A propos tych, dla których zwykłe nightwishowe papucie były grubą przesadą :)

http://rockmetalshop.pl/pol_pl_stringi-NIGHTWISH-152234_2.jpg
http://rockmetalshop.pl/pol_pl_stringi-NIGHTWISH-152234_1.jpg

Gaaabi

Ja byłam w szoku gdy przeczytałam o jej odejściu. Poprawiła się bardzo na ostatniej płycie, jak słuchałam nowych piosenek to na początku myślałam, że to kto inny śpiewa. Na żywo tak samo. Bardzo żałuję, że nie usłyszę właśnie jak śpiewa na żywo jeszcze Rest Calm i The Heart Asks Pleasure First. A jeśli chodzi o Tarję to czy ona nie została wyrzucona bo nie interesowała się zespołem?

Selena_Evrillo

Tarję wyrzucili bo niby strasznie gwiazdorzyła i nie chciała śpiewać na małych scenach. Innym z powodów było to, że w trakcie trasy chciała latać oddzielnym samolotem z Marcelo. Gdzieś wyczytałem, że reszta zespołu strasznie po niej jeździła i niszczyła psychicznie bo miała problemy z dopasowaniem głosu do Oceanborn. Gdzieś w okolicach 2001/2002 zaczęła myśleć o solo i się tym odgrażała.
Co do Anette, na początku, kiedy po dłuuuugiej przerwie wróciłem do Nightwish, Anette mnie strasznie wnerwiała ale po krótkim czasie dotarło do mnie, że nie mam pojęcia o muzyce a Tuomas wiedział co robił. Aktualnie bardzo brakuje mi Anette, bo liczyłem(co napisała na swoim blogu) że zaśpiewają na premierze cały Imaginaerum. Nawet byłem na koncercie w Lipsku, gdzie w palącym słońcu (1.05) czekałem ze świetnymi, nowo poznanymi ludźmi na niesamowity koncert. Zapewne za to zostanę zlinczowany, ale wnerwia mnie głos i styl Floor, odnoszę wrażenie jak przy słuchaniu coverów Nightwish z czasów Tarji, gdzie płeć piękna śpiewając na YT, stara się wymusić operę w swoim głosie by pasowała do pierwowzoru. Zobaczymy co czas przyniesie. Aktualnie zacząłem zakochiwać się w Epice ;)

wojtek_mtr

Dopiero zacząłeś? ;) Epica to - obok Nightwishu - jeden z moich ulubionych zespołów, dorzuciłabym jeszcze Tristanię, Sirenię, Via Misticę, Nox Arcanę, Draconian, Hexperos, Within Temptation i Eluveitie :)

wojtek_mtr

Jako wieloletni fan Nightwisha ze smutkiem muszę stwierdzić że tak było. Zespół jako całość uzależniona od siebie powinien być przyjaciółmi, powinni się "kochać" (do przesady ;) ). I niestety bardzo smuci mnie takie zachowanie, jest to po prostu takie niefajne. Wiem że to to jest dziwne, ale myślę że jakby Tuo odkrył w jakiejś nowej wokalistce swoją drugą połówkę to by to wyszło na dobre całemu zespołowi. Howgh :)