PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 388 tys. ocen
7,2 10 1 387614
6,5 64 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

ja pierdziele
ludzie nie czytajcie tych napisów bo tłumaczenie filmu jest żenujące. I nie chodzi o sam tytuł ale o CAŁOŚĆ. Film kolosalnie traci sens przez tłumacza idiotę który nie potrafi przełożyć najprostszych idiomów.

ocenił(a) film na 7
borekns

Haha, czyżby chodziło o "how do you find...?" przetłumaczone na "jak znajdujesz..."? :D
Straszna epoka nadeszła dla tłumaczeń filmów...

racher

i w drugą stronę też tak tłumaczą

"z góry dziękuję" - 'thank you from mountain" xD

borekns

Liczy się ilość znaków w jednym wierszu a nie sens tłumaczenia. Niektórzy dystrybutorzy narzucają limit np. 30 znaków i nie obchodzi ich zbytnio treść. Wszystko po to aby przeciętny kowalski zdążył przeczytać i zrozumieć ogólny sens filmu.

ocenił(a) film na 10
katie_17

Jak znajdujesz Kapitol? rozwaliło mnie.
Tak samo tłumaczenia niezgodne z książką, np. lisica..

użytkownik usunięty
xinio

Też na to zwróciłam uwagę, zawodowców też jakoś inaczej nazwali.

xinio

jeszcze nie czytałam książki

ocenił(a) film na 8
xinio

Z tym "Jak znajdujesz Kapitol" nie uważam, że to złe tłumaczenie, bo można tak powiedzieć właśnie w sensie "jakie masz wrażenia".
No i inaczej się tego za bardzo nie dało przetłumaczyć, bo dialog szedł chyba "How do you find the Capitol? And don't say with a map" - jakby nie zostawili tego "znajdujesz" to druga część wypowiedzi nie miałaby sensu.

ocenił(a) film na 10
katie_17

no niestety "ogulny"

ocenił(a) film na 10
borekns

zgadzam się z tobą bo jeśli chodzi o napisy to jestem wybredny

borekns

W pełni się zgadzam. Ludzie którzy nie znają angielskiego dużo tracą oglądając film z napisami czy lektorem. Dlatego ja preferuję czyste wersje i wszystkich zachęcam do oglądania właśnie takich ;)

ocenił(a) film na 8
borekns

W kinie jest nawet spoko ale pooglądaj film na zalukaj tam to dopiero jest porażka ;D