Seneca Crane. kim on jest, bo już nie pamiętam?
Został zamknięty z miską pełną wilczych jagód, wiec pewnie musiał je zjeść...
SPOILER w książce w tomie II dowiadujemy się, że nie żyje, niestety nie pamiętam nazwiska jego następcy.
no własnie ja przeczytałam drugą część i Katniss tego manekina powiesiła na sznurze i napisała na nim właśnie to imię i nazwisko więc stąd moje pytanie-nie pamiętałam kto to jest. ale dzięki za odpowiedź :)
o ile się nie mylę w książce następcą jest Plutarch, który wpadł w miskę z ponczem gdy Katniss 'ustrzeliła jabłko'. Swoją drogą - książki super, właśnie kończę III tom
a ja zaczynam trzeci tom i tez bardzo podoba mi sie książka. teraz chcę sie wybrać na film :)
Ja po przeczytaniu 2 i 3 części boję się iść na film, w porównaniu do nich pierwsza część to sielanka. To wszystko tak tragicznie się plącze, że nie chcę do tego wracać. Coś mi się wydaje, że na potrzeby filmu historia będzie troche zmieniona w 2, a na pewno w 3 części. To jest zbyt straszne, żeby trafiło na ekran...
Domyślam się, ale być może było to powiedziane wprost. Dlaczego go zamknęli z tymi jagodami? Bo było dwóch zwycięzców i musieli znaleźć sobie kozła ofiarnego?
Senecę zabito, bo przez niego tak naprawdę wybuchła ta rebelia. Bunt jakiejś tam nastolatki nie spowodowałby takiego odzewu, gdyby nie fakt, że uhonorowanie dwóch zwycięzców odebrano jako furtkę, szansę: skoro w tak nieprzejednanej sprawie, jak Igrzyska Śmierci, ugięto się przed biedną dziewczyną z zabiedzonego 12 Dystryktu, dlaczego Kapitol miałby się nie oprzeć wspólnemu zrywowi wszystkich poddanych mu ludzi? Seneca postawił Kapitol w złym świetle, bo od początku Katniss zdawała się nie wpasowywać w nurt Igrzysk, co przypieczętowała ostatecznie swoim zachowaniem w ich finale.
SPOILERY
Tak, to główny organizator Igrzysk, a jego następcą był Plutarch Heavensbee, ten od ponczu, który był później po stronie rebeliantów.
Scena rozmowy Katniss z prezydentem Snowem: "z jego słów wynika jasno, że Seneca Crane został stracony" ("W pierścieniu ognia"), chociaż mnie się skądś kojarzy ta scena z zamknięciem Crane'a w sali z jagodami, jakbym czytała ją w książce, ale nie chce mi się szukać, być może to efekt "fałszywych wspomnień" :)
Z tego co kojarzę śmierć Seneci nie była przybliżona dokładnie w książce, ale segment z jagodami w filmie naprawdę do tego pasował. Dodam że reżyser świetnie oddał postać prezydenta Snowa. Scena w ogrodzie to taka namiastka tego ciemnego charakteru.