PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 388 tys. ocen
7,2 10 1 387614
6,5 64 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Od ilu lat?

ocenił(a) film na 10

Witajcie, jakie jest ograniczenie wiekowe dla tego filmu w polsce?
Nie pytam bo boję się że mnie nie wpuszczą (mieszkam w szwecji, tam ten film jest dozwolony od lat 11, a mam prawie 18).
Pytam z czystej ciekawości oraz by osoby które boją się że mogą nie zostać wpuszczone mogły przeczytać ten temat

ocenił(a) film na 8
Jacob Voorhees

Film od 12lat w Cinema City pewnie lata ustalają równie dlatego, że nie wszystkie osoby poradzą sobie z napisami, a nie wyłącznie o momenty w filmie.

użytkownik usunięty
Jacob Voorhees

Ja tez mieszkam w Szwecji i wiem, Ze za zgoda rodziców i oczywiście z rodzicem dzieciak może iść na taki film nawet mając 6 lat i oczywiście jeśli umie szybko czytać. Znajomy poszedł kiedyś z 10 letnim synem na Pile 4 a to raczej nie jest film dla dzieci, ale cóż...za zgoda i z opiekunem , to nie ma żadnego problemu :)

ocenił(a) film na 8
Jacob Voorhees

U mnie w kinie jest od 16. Zastanawiam się tylko dlaczego. Poważny temat? Dużo krwi? A może jakieś inne sceny że tak powiem nie dla małych dzieci? Moja córka ogromnie chciała na niego iść a ma 12 lat więc zaczęłam się zastanawiać czy może...A co wy o tym sądzicie?

ocenił(a) film na 8
zofik44

Moim zdaniem 12-latka spokojnie może iść na film. Ponieważ ma kategorię wiekową PG-13 to nie będzie w nim wprost ukazywanej brutalnej przemocy, krwi itd, nie będzie żadnych mocniejszych scen.
Chociaż sam temat jest dość poważny, chwilami smutny, nastolatki walczą między sobą i umierają, ale jest w tej historii wyraźne przesłanie i myślę, że mądra 12-latka nie powinna się przestraszyć, chyba, że bardzo wrażliwa osoba.

ocenił(a) film na 9
_malena_

nie wiem czy jakikolwiek rodzic jest w stanie stwierdzić, że jego dziecko nie jest mądre :) ale różnie to bywa.

dzebedisa

to kino dla młodzieży, kierowane w pierwszej kolejności do gimnazjalistów, może jak najbardziej!

_malena_

Nie wiem jakim cudem film, którego sama idea jest straszna i w którym nastolatkowie się brutalnie zabijają może być dla 12-latków?? A potem zdziwienie i szok jak takie zdemoralizowane dzieci "chcą sprawdzić jak to jest jak się kogoś zabije" lub coś w tym stylu

ocenił(a) film na 10
zofik44

Moim zdaniem, od 12 w górę to wiek w sam raz. Kosogłos może będzie trochę bardziej krwawy, co do samych Igrzysk... Zastanawiam się nad tym i znajduję parę mocnych scen, acz jeżeli ograniczenia się 12+, to może część pominięto? Dla tych, którzy czytali- chodzi mi m.in. o atak Clove, śmierć Glimmer, atak gończych os itd...

Jacob Voorhees

Między innymi Anglia i Polska skróciły film o całe 7 minut, wywalając krew, itp., aby właśnie film mógł mieć kategorię pg-12.

ocenił(a) film na 8
MikiMontana

Dziękuje za pomoc i komentarze. Naprawdę bardzo mi pomogliście. Myślę że pozwolę iść córce na ten film. Wg mnie jest raczej mądrą osobą; czyta jedną książkę dziennie, z własnej woli uczy się łaciny, pisze opowiadania i wiersze....Jeszcze raz bardzo dziękuję! ;D

ocenił(a) film na 10
MikiMontana

A nie wiesz może czy szwecja też go skróciła?

Jacob Voorhees

Nie, nie wiem... I pomyliłam się, mój błąd zamiast 7 minut, maiło być 7 SEKUND... :] A do tego cyfrowy retusz, aby na broni nie było widać krwi itp.. Takie skrócenie, chyba nie wywiera większego wpływu na film:)

ocenił(a) film na 7
Jacob Voorhees

W TV jest od 16 XD Dzisiaj na Pulsie był. Też widziałam, że był jako 12+ na TVP, ale to z 3 lata temu było XD