Ciekawi mnie klasyfikacja wiekowa tego filmu. Książka była porywająca m.im. dlatego, że autorka nie pieściła się tam z opisami tylko faktycznie przedstawiała okrucieństwa igrzysk.
Ale jak przedstawić coś takiego w filmie nie podpadając pod 18/21, a nawet i pewnie całkowitego zakazu w wielu krajach? A z drugiej strony czy poprzez złagodzenie ujęć film nie straci na wartości i nie stanie się kolejnym "love story" dla nastolatków?
Wie ktoś jakie ograniczenia wiekowe ma ten film?
Nie, wojwro6. Film otrzyma najbardziej popularną obecnie kategorię PG-13. Czyli w naszym kraju będzie dostępny do oglądania dla osób powyżej 12 lat lub, jeśli tak zdecyduje dystrybutor polski, od 15.
"The Dark Knight" jest przykładem tego, że film nie musi być ugrzeczniony, choć miał taką właśnie kategorię.
Wierzę, że Ross i spółka wiedzą co robią. To nie jest "Twilight".
Jennifer Lawrence mówiła w jednym z wywiadów, że na szczęście nie ona o tym decyduje. Wyznała jednak, że sceny są brutalne i brutalność stanowi ważną część tak powieści, jak i filmu, i szkoda by było, gdyby adaptacja potraktowana została w sposób cukierkowy. Zgadzam się z nią, miejmy tylko nadzieję, że producenci też wpadną na to, że być może nawet jeśli film będzie PG-13, to 12/13-latkowie i tak nie pójdą na coś, co nazywa się Igrzyska Śmierci.
A może pójdą na coś co nazywa się The Hunger Games? Tytuł wcale odpychający nie jest, a dzieciaki w tym przedziale wiekowym wbrew pozorom nie chodzą do kina na kucyki pony. Ja w tym momencie mam nadzieję, że nie zarzucą nam z góry dubbingu.
Tak szczerze mówiąc to Hunger Games wprawiło mnie w większą konsternację niż tytuł polski. Ale cóż, pozostaje czekać na kolejny trailer.
Spioler: Chociaż jak oni będą chcieli zekranizować Kosogłosa czyli regularną wojnę tak aby zachęcić 13-latków to nie wiem. Nawet jeśli by nie pokazali ani grama krwi to klimat przecież będzie tak ciężki, że to nie przejdzie (no chyba, że wątek miłosny wysuną na główny plan, a tragizm całej sytuacji gdzieś ukryją).
Konsternację? No błagam. Uważam, że tytuły raczej intrygują.
Naprawdę tak myślicie o 13-latkach? Mam kuzynostwo w tym wieku i nie zaobserwowałam u nich tego co tu im się zarzuca. Szufladkujecie ludzi i tyle.
Zresztą przemoc jest chodliwym tematem i odpowiednio zapakowana sprzeda się z wielkim zyskiem.