Kogo chcielibyście zobaczyć w filmie w rolach Waszych ulubionych książkowych bohaterów?
Tak wygląda moja wymarzona obsada:
Annie Cresta - Astrid Berges-Frisbey (idealna uroda, ale raczej na pewno jej nie zagra)
Johanna Mason - Kaya Scodelario
Plutarch Heavensbee - John C. Reily
Finnick Odair - idealny Finnick nie istnieje (no chyba żeby skrzyżować Francisco
Lachowskiego z Grantem Gustinem ; ) ale patrząc na proponowanych aktorów (wątek niżej)
to od biedy może być Alex Pettyfer bo choć aktor z niego marny, jest przystojniejszy od reszty
ubiegających się o rolę ; P
Co do reszty bohaterów nie mam żadnych pomysłów, tzn nie umiem przypomnieć sobie
aktorów/aktorek przypominających moje wyobrażenia.
Jako Johanne widziałabym Anneliese van der Pol.
Annie- Brie Larson, a dla dopełnienia jako Finnicka wybrałabym Seana Faris (wystarczy go przefarbować).
Jackson- Lea Seydoux.
Delly- Alexa Vega.
Coin- Julie Andrews.
Boggs- Viggo Mortensen.
Prezydent Snow- Patrick Dempsey.
Wiem, wybiegłam aż do trzeciej części, ale to już chyba nie ma znaczenia ;)
Albo on, albo też David Tennant, jakby go odpowiednio postarzeć. Zresztą, na tumblru już są posty, że tylko ci dwaj się nadają, żaden inny :)
co wy macie z tą Kayą? zagrała w jedym fajnym serialu i teraz ludzoie wszędzie chcą ją upychać najpierw do roli Kataniss teraz do Johanny, ja bym poczekała aż zoabczymy jak się sprawdzi w ,,Wichrowych Wzgórzach'', co do Plutarcha zgadzam się w pełni :)
Kaya z wyglądu mi po prostu pasowała, na pewno nie wybrałabym jej jako Katniss ; ) Byłaby idealną Johanną gdyby troszkę "przypakowała", ponieważ jest ciut za drobna, ale buzia idealna xd
mi się właśnie Johanna kojarzyła z blondynką, krótkie włosy postawione na jeża , mięśnie i wgl taka kobieta z jajami ;p
Ja sobie ją wyobrażałam jako brunetkę, średniego wzrostu, wysportowaną ale nie jakoś specjalnie muskularną. Zwyciężyła Igrzyska bo przez większość czasu udawała zapłakaną sierotę (reszta trybutów nie zwracała na nią uwagi) i gdyby wygląda jak umięśniona maszyna do zabijania, raczej nikt by się na to nie nabrał ; )
A włosy ścięła na jeża dopiero w trzeciej części : D
Jako Finnicka Garretta Hedlunda i nie chcę nikogo innego. Na Johannę Milę Kunis i nigdy nie zmienię zdania. Annie: część fandomu chce Zooey Deschanel - uwielbiam ją i nie pogardziłabym nią, ale nie pasuje tak bardzo. Astrid faktycznie ma urodę Annie, ale nie jestem przekonana. Nagle do głowy przyszła mi Felicity Jones, którą ostatnio bardzo polubiłam i widzę, że część ludzi myśli tak samo, więc głosuję na nią.
Helena Bohnam Carter jako Joanna,tylko obawiam sie, ze jest troszke za stara na ta role:)
Ta pani poradziłaby sobie z każdą rolą, ale faktycznie - ani fizycznie, ani wiekowo nie pasuje.
Helena Bohnam Carter byłaby genialną Wiress - wiek by się w miarę zgadzał, a ona jest świetna w graniu "obłąkańców" ; P
szkoda że Johannę nie może zagrać Ali Larter (chyba jednak nie ta generacja) bo dobrą aktorką jest
moja siostra stwierdzila, ze Finnick "wyglada" :) dla niej jak Hayden Christensen:) jak dla mnie wybor nie bylby najgorszy:)
Johanna - Lea Seydoux
Wg. mnie Johanna to przypakowana, zimna blondynka. Może nie koniecznie ta, którą wyżej wymieniłam, jakaś "większa" ale jednak blondynka
Nieee, Joanna nie moze byc "przypakowana" blondynka. Wiesz jak ona wygrala swoje Igrzyska?? Wszyscy nabrali sie na jej placz i przerazenie. Udawala niewiniatko, przerazona i nie wiedzaca o co kaman dziewuszke, wiec ja ignorowali, az sie wiekszosc wymordowala wzajemnie. Wtedy Joanna wkroczyla do akcji i pokazala swoj "morderczy" talent. Kto uwierzylby w lzy i placz "przypakowanej" blondynce?!
Ja :P taaaaa w książce jest to opowiedziane, ale taka Johanna jaką widzimy potem w drugim tomie wg. mnie już nie jest niewinna, przerażona. Każdy ma swoje wyobrażenie! Nie miałam na myśli kulturystki z niewiadomo jakimi barami czy nogami jak u Pudziana, ale na litość boską niech nie obsadzą jakiejś rachitycznej dziewuszki w jej roli :P
zgadzam się niewiniątkiem była jak wygrała swoje igrzyska ale przecież wyraźnie pamiętam jak chciała zrobic wrażenie ... rozbierając się w windzie przy Peecie i Katniss !
no tak, nie mowie przeciez, ze jest niewiniatkiem, ale postura jej sie raczej nie zmienila, prawda??W 2 tomie nie jest grzeczna dziewczynka,ale nie chodzi mi przeciez o jej charakter, tylko o wyglad. Joanna to nie jest typ Amazonki!Moze nie jest drobna filigranowa panienka, ale to na bank zadna "duza kobieta". Poza tym nie jest blondynka:)
Nie wiadomo czy się nie zmieniła, nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Poza tym właśnie przejrzałam tomy drugi i trzeci, nie ma ani słowa o tym jakie ma ciało ( czy jest wątła czy napakowana), ma najeżone włosy jak kolce ( nie podany kolor), ma szeroko rozstawione brązowe oczy, jest stosunkowo młoda ( tak jak Finnick). Podsumowując, nie ma jasnego opisu jak ona wygląda, z fragmentów książki można jednak wywnioskować, że trochę siły musi mieć, skoro potrafi celnie rzucać na odległość toporami/siekierami. Ona pochodzi z dystryktu, który dostarczał drewna, to jak jak Finnick i jego trójząb. Reszta to nasza wyobraźnia :P
No co Ty. Wyrażnie jest napisane, że Johanna do największych nie należy. Pamiętam fragment kiedy Katniss nie obawiała się zostawić Peetę sam na sam z nią, ponieważ była od niego o wiele niższa, więc raczej nie mogła mu nic zrobić, a sam Peeta w pierwszej części został opisany jako ''chłopak średniego wzrostu'', zatem konkluzja nasuwa się sama ;p
Aha, Johanna miała ciemne włosy, była o tym wzmianka, i to parokrotnie, np. kiedy Katniss wspomina, że jej ogolone włosy zaczęły odrastać (wcześniej na pewno nie były to ''najeżone jak kolce'', lol), wspomina, że były czarne/ciemne.
Mam nadzieję, że twórcy filmu czytają książki uważniej niż Ty ;p
No dobra, jeszcze z tym pierwszym fragmentem książki o posturze się zgodzę. Chociaż ktoś kto jest niski nie znaczy, że od razu jest nieskuteczny, powtarzam, siłę do rzucania toporami musiała skądś wziąć . :P Nie widziałam natomiast ani jednego słowa w stylu ciemne włosy w scenie o odrastającym meszku na głowie. Oczywiście, że nie były wtedy najeżone jak kolce, najeżone były podczas prezentacji na rydwanach, jest to wyraźnie napisane w drugim tomie. A i książki czytam uważnie, może zwracam uwagę na inne rzeczy po prostu. Dobranoc i zostańcie w pokoju. :P
Kurcze, serio myślisz, że drobni ludzie nie mogą być silni? Powiedz to mojej siostrze, która ma niecałe 160 cm, a siłą mogłabym dorównać nie jednemu babochłopowi.
No cóż, wzmianka o kolorze jej włosów pojawia się PRZYNAJMNIEJ dwukronie, przecież tego nie wymyśliłam. Ba, stwierdziłam nawet w którymś momencie, w czasie czytania, że mogłaby być blondynką, bo prawie wszystkie ważne żeńskie postacie są ciemnowłose.
Nie wiem na co zwracasz uwagę podczas czytania, ale na pewno nie na opis wygladu postaci, co oczywiście nie przeszkadza Ci w wymądrzaniu się.
Pozdrawiam.
Specjalnie dla Ciebie z wiki: Johanna is described as having wide-set brown eyes and spiky brown/black hair.
Zatem z tymi ''włosami jak kolce'' miałaś racje, jednak nie trzeba mieć do tego krótkich włosów (każdy kto w dzieciństwie robił sobie irokeza w czasie kąpieli, wie o co mi chodzi :) )
kolor włosów co to za problem jak Katniss zagrała blond Lawrence - mówimy o tym kto się nadaje jako aktor
Ale mówiłam o kolorze włosów postaci, nie ewentualnej aktorki. Jennifer przefarbowała włosy -,- Zresztą, przeczytałabyś mój post w którym napisałam kogo widzę w jakich rolach, i dowiedziałbyś się, że własnie aktorstwo jest dla mnie priorytetem.
nie ma dla mnie znaczenia czy Johanna w filmie będzie blondynką czy też nie - jej charakter musi być widoczny na ekranie - nasze typy i oczekiwania to jedno ale ważne jest kto będzie dostępny w tym terminie (tak jak było z reżyserem) sierpień - grudzień 2012 ?
Wiadomo, Johanna miała tak zajebisty charakter, że jej wygląd schodzi na drugi plan, właśnie dlatego tak trudno będzie znaleźć godną odtwórczynie tej postaci.
Ja niestety nie znam aktorkę, która pasowałaby do tej roli ; <
"Chociaż ktoś kto jest niski nie znaczy, że od razu jest nieskuteczny, powtarzam, siłę do rzucania toporami musiała skądś wziąć ."
W powyższym momencie mojej wypowiedzi , kurczę, serio, myślę, że TAK, drobni ludzie mogą być silni :D więc kto tu się wymądrza, ja się pytam grzecznie!
W takim razie niech sobie ma ciemne włosy :D ja sobie ją wyobraziłam tak, jak opisałam wyżej, od tego jest forum, żeby się wypowiadać! :) Peace, wracam do łóżka.
No, ale w innych postach napisałaś, że powinna być choć trochę ''napakowana'', aby mieć siłę do rzucania siekierami ;p Swoją drogą, te siekiery nie muszą być nawet ciężkie. Na pewno nie są to typowe siekiery do rąbania drewna, bo takie byłyby zwyczajnie niepraktyczne, zatem najważniejsze w rzucaniu tych siekier jest zręczność.
Jak już mówiłam, ja nawet wolałabym, aby miała blond włosy, tylko w opisie ksiażki jest jak jest, dlatego nie rozumiem jak można sobie wyobrażać postaci inaczej niż została opisana w książce... To tak jakby wyobrazić sobie Harry'ego Potter'a jako długowłosego blondyna z niebieskimi oczami ;p
No że niska to mogłaby mieć trochę mięśni :P A oczywiście, że zręczność się liczy, jak najbardziej.
Nie wiem, może jakieś inne wersje książki są, dla mnie to jest blondyna i już :D
ostatnio przeczytalam ponownie 3. czesc. jest tam opis joanny jak lezy obok Katniss po tym jak ja postrzelono w dystrykcie 2. No i ten opis wlasnie mowi o tym, ze joanna jest drobnej postury i pod wplywem morfiny sprawia wrazenie latwej do zranienia.
Finnick Odair: Garrett Hedlund - Ludzie, przecież ten chłopak jest jak z książki wyjęty. Brązowe włosy, opalona skóra i zielone oczy https://lh6.googleusercontent.com/-qstJRMG_qa4/TYuCrmRgpsI/AAAAAAAAA4M/XPqJqR3Lb 2w/eyes10.JPG Finnick jak nic! :D
Johanna Mason: Tu jest wielki problem, bo to moja ulubiona postać z całej trylogii, dlatego uważam, że żadna aktorka nie jest na tyle dobra, aby móc ją zagrać. Johanna była bardzo wyrazista, stanowcza, przebiegła i złośliwa, zatem aktorka, która ją zagra nie może być jakąś mdłą panienką. I jeżeli chodzi o wygląd, jest to dla mnie sprawa drugorzędna, byleby trzymali się z grubsza opisowi jej postaci (włosy, postura).
Beetee: Hugh Laurie w okularach ; )
Wiress: pojęcia nie mam kto mógłby zagrać tę postać, może dlatego, że wg mnie było jej tak naprawdę mało, dlatego raczej nie zagra ją jakaś znana aktorka ;p
Plutarch Heavensbee: David Strathairn - aczkolwiek on równie dobrze mógłby zagrać Beetee : )
Mags: Betty White
to pierwsza propozycja Finnicka, ktora nie wywoluje u mnie mdlosci:):) well done:)
A tak w ogóle nie było już Plutarcha w poprzednim filmie podczas tej prezentacji Katniss? Chyba aktor pozostanie ten sam...
Nie, Plutarch wchodzi dopiero po tym, jak umiera Seneca Crane, poprzedni organizator igrzysk, Katniss poznaje go na imprezie w Kapitolu w czasie tournee w drugiej części.
Plutarch był tym który po strzale Katniss w jabłko wpadł do ... ponczu (niestety nie było tego w filmie) !
w ksiazkach Plutarch byl juz w 1. czesci, nie pokazali tego jednak w filmie ( w sumie logiczne, musieliby juz teraz wybierac aktora, ktory bedzie gral w kolejnych 2. czesciach, wiec to nie moze byc byle kto). To byl ten, ktory 1. wpadl do ponczu, bo sie przestraszyl strzaly Katniss i 2. podczas wywiadu z Katniss przed igrzyskami wstaje i krzyczy, ze ma nie mowic o tym, co sie wydarzylo podczas prywatnych treningow.
no ja mam swój chyba niepowtarzalny dream cast. ^^
1. Johanna- MILA KUNIS! No popatrzcie tylko na ten obłęd i nienawiść w oczach
http://29.media.tumblr.com/tumblr_m35o7zXy291qj1pspo5_r2_250.gif
http://28.media.tumblr.com/tumblr_m2wcvllhik1qeoihro1_250.gif magia miecza jak dla mnie
2. Finnick- nie mam pojęcia jak się ten chłopaczek nazywa, ale na tumblrze został znaleziony już jako O'dair. Jest nawet z dziewczyną, która wg mnie mogła by zagrać idealnie Annie.
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m31v97ToyD1r8cfbdo3_250.png
http://28.media.tumblr.com/tumblr_m2queds6qh1rqr6ajo2_500.gif
http://hippiehour.tumblr.com/post/21991330871
http://27.media.tumblr.com/tumblr_lyi8itBoxL1qbdqu0o1_500.gif
i na pewno jako Johanny nie wybrałabym Kayi, bo to za młode... A co do Garreta jako Finnicka, to zupełnie inaczej go sobie wyobrażałam, tak.. delikatniej?
i na pewno inny Gale!!!
Ten chłopak to James Gaisford,razem z MainstayPro nakręcili miniserial o Finnicku i Annie i kilka innych projektów, np Drugie Ćwierćwiecze Poskromienia
Rzeczywiście, pasuje do roli Finnicka, ale mi sie zawsze będzie kojarzył z młodym Haymitchem (oczywiście tym książkowym, ten w filmie to blondyn -,-)
http://www.youtube.com/watch?v=7mUjssn86h4 <--- tutaj jest adaptacja igrzysk w których wygrał Haymitch, seria o F i A też gdzieś tam znajdziesz ; )
Czy wam tez filmowy Caesar przypomna Karla Lagerfelda?? Tzn przynajmniej jego stroj:) Co do Joanny- please tylko nie Kunis....moze nas zaskocza i wezma jakas malo znana aktorke, ktora bedzie tak idealna, ze wszyscy krzykniemy WOW:):)Fajnie by bylo jakby Boggsa zagral Bruce Willis:)
Jako Annie Cresta anjbardziej bym widziała Carey Mulligan, ale w długich blond włosach, jak w Never let me go.
a na Finnicka by mi pasował Josh Duhamel, tylko trzeba by mu soczewki założyć :)