PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 215869
5,7 52 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Witam, coś nie daje mi spokoju. Chcę dowiedzieć jak zakończy się ten film, tzn. jak zakończyła się książka. Co się stało z Katniss i Peetą? Co z Galem ? Chciałam przeczytać ostatnią część książki, ale niestety nie jest dostępna w żadnej bibliotece:(

ocenił(a) film na 8
patryszia_fw

Przede wszystkim: Kosogłosa ekranizują w dwóch częściach, więc w tym filmie jeszcze się nie skończy.
Po drugie - mogę Ci napisać, ale nie wiem, czy na pewno chcesz taki spoiler.

ocenił(a) film na 8
Irma100

UWAGA SPOILER

-------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------

Prim umiera. Staje się ofiarą intrygi politycznej i zbrodniczych dążeń do władzy.
Gale nieumyślnie przyczynił się do jej śmierci. Po wojnie (powstaniu przeciw Snowowi) znajduje sobie jakąś prestiżową pracę, układa sobie życie bez Kat.
Katniss po śmierci siostry jest wrakiem siebie. Przeżywa załamanie, psychika jej się wali. Po zabiciu mordercy swojej siostrzyczki zostaje wysłana do zbombardowanej 12. Prawdopodobnie umarłaby tam z żalu, ponieważ nie widzi już sensu życia. Zostaje jednak w pewien sposób uratowana prze Peetę.
Peeta rezygnuje z możliwości bycia gwiazdą albo politykiem, porzuca wygodne życie, aby opiekować się Katniss. Zajmuje się nią do końca ich dni, mimo, że Kat nie jest już tą samą dziewczyną, w której się zakochał - jest wrakiem człowieka, który praktycznie nie potrafi już czerpać radości z czegokolwiek.
Mają dwójkę dzieci.

Coś chcesz jeszcze wiedzieć?

ocenił(a) film na 7
Irma100

Czyli Katniss i Peeta będą razem tak?
A co stanie się z Gaelem?

użytkownik usunięty
patryszia_fw

Gale zostawi Katniss, kiedy go najbardziej będzie potrzebowała (może to i dobrze, bo obwiniałaby go trochę za śmierć Prim). Będzie coś miał do roboty w innym dystrykcie. Ogólnie książka jest strasznie brutalna - polecam przeczytać. Najlepiej zabrać się od pierwszej części bo książki są poprostu świetne - szczególnie fajny jest opis przeżyć Katniss.

ocenił(a) film na 7

Pierwszą przeczytałam, drugą niedługo skończę, a trzeciej nigdzie nie ma dostępnej, a to jak się skończy nie daje mi spokoju

użytkownik usunięty
patryszia_fw

Cóż.. Szkoda, bo zakończenie miażdży - zdawałoby się, że zakończy happy-endem a tak nie jest ;D

ocenił(a) film na 7

Nie wiem czemu, ale mnie powalało jak sobie wizualizowałam scenę z końca książki gdy Jaskier nawołuje Prim a Katniss zaczyna do niego krzyczeć "Ona nie wróci, już nigdy nie wróci! Nie żyje!". Aż mnie ciarki przeszły jak sobie wyobraziłam tą scenę z Lawrence i jej zachrypniętym od płaczu głosem. Mam nadzieję, że tej sceny nie zepsują...

użytkownik usunięty
khitra_li

Myślę że scena będzie ukazana. Jaskier podobno jest obecny w Kosogłosie :P

ocenił(a) film na 7

Tak, Jaskier był w obu poprzednich częściach tylko, że nie ten sam :P
Tylko chodzi o emocjonalne oczekiwania co do tej sceny. Czy odda to co się w głowie narysowało przy czytaniu książki :]

użytkownik usunięty
khitra_li

Również myślę, że tak. Ale dowiemy się tego dopiero za... rok ;/

patryszia_fw

Polecam wersję pdf, bez problemu znajdziesz w sieci. Oczy trochę bolą od czytania na komputerze, ale naprawdę warto.

Irma100

Gale stworzył tylko to co zabiło Prim - czyli bombę.

ocenił(a) film na 8
Irma100

Nie wiem czemu, ale twój avatar sprawia że wydajesz mi sie być miła jak Eowina ;D

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

Nie wiem, czy się cieszyć. Eowynka nie była jakoś specjalnie miłą osobą, jeśli czytałeś, to wiesz, że nie była zbyt uprzejma nawet dla własnego męża :D Mimo wszystko - dziękuję :)

Irma100

Nie czytałem i jakoś mnie nie zachęca, choć filmom wystawiłem po 10 :)

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

Serdecznie polecam - książki są GENIALNE.

patryszia_fw

Wszyscy skupili się na końcu książki, a to środek jest ważny. Peeta trafia do Kapitolu, udziela wywiadów na temat rewolucji w Panem, w ostatnim wywiadzie ostrzega Katniss przed bombardowaniem 13, w ten oto sposób funduje sobie utratę pamięci, osaczenie przez jad os gończych i gdy zostaje uratowany, dociera do 13 uważa Katniss za zmiecha.

Po egzekucji Coin, Peeta ratuje Katniss przed samobójstwem, później trafia do Kapitolu na ponowne leczenie i wraca, ponieważ lekarz martwił się o dziewczynę, która nie odbierała telefonów. Przychodzi do niej z kwiatami , Katniss myśli na początku, że to róże i ma ochotę go zwyzywać, ale nagle uświadamia sobie, że to prymulki, te same, od których pochodziło imię jej siostry.

użytkownik usunięty
KJB_2010

Tak dokładniej to Peeta nie ratuje jej przed samobójstwem. Po egzekucji Coin, trafiła do swojego dawnego pokoju w Kapitolu, gdzie przebywała przed swoimi pierwszymi igrzyskami i Ćwierćwieczem Poskromienia. Myślała o samobójstwie, lecz ostatecznie go nie popełniła. Po kilkunastu tygodniach w zamknięciu przychodzi po nią Haymitch, który zabiera ją do 12 dystryktu i dowiaduje się czemu nie zginęła, bowiem jej lekarz stawił się za nią, że była wtedy niepoczytalna. Ostatecznie trafia do swojego domu w Dzielnicy Zwycięzców, w zbombardowanym już 12 dystrykcie. I dopiero potem Peeta przychodzi z kwiatami, i po jakimś czasie Katniss zaczyna sobie jakoś radzić. Założyła rodzinę z Peetą (mieli dwójkę dzieci) i na tym książka się kończy. Można powiedzieć że Peeta "uratował jej psychikę", przez co się całkowicie nie załamała :)

Mam na myśli sytuację z rozdziału 27, gdzie Katniss chce połknąć tabletkę z łykołakiem, a Peeta zasłania ja dłonią..

użytkownik usunięty
KJB_2010

Aha, ok :) Myślałem że chodzi o końcówkę