PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 215873
5,7 52 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Wieje sandałem

ocenił(a) film na 5

Może i nieprofesjonalnie podsumowane, ale jest to fakt. Zdecydowanie najgorsza część z
wszystkich trzech. Produkcja ewidentnie wypuszczona pod kasę. Sceny z kręceniem Katniss i tymi
całymi propagandowymi filmikami, no żenada! Nie potrafię odpowiedzieć na proste pytanie: o czym
był ten film? Dlaczego nie potrafię? Bo był o niczym! Odgrzewane kotlety, nuda, a producent pojechał
tylko na marce wyrobionej na poprzednich częściach cyklu. Bez problemu można było nie rozdzielać
filmu na cztery części. W trzech można się spokojnie zmieścić i przynajmniej stworzyć coś z
sensem i polotem. Ale, nie bo $ musi się zgadzać, jak inni dzielą filmy na części to my też! Tylko, że
innym to wychodzi...

Myślałem, że Cressida i cały jej zespół będą mieli jakieś większe zadanie (może później nie wiem), a
nie że caluśki film tylko łażą i kręcą jakieś pocieracze. Ile razy w produkcjach leci w tle jakiś utwór,
główny bohater trenuje i w przeciągu dwóch minut z ucznia staje się mistrzem swojego fachu. No nie
można by tego sposobu zastosować w Igrzyskach? Ale nie niech widzowie cierpią katusze
oglądając ten cyrk.

Pięć procent filmu to akcja, a finałowa scena w budynku gdzie lecą uwolnić Peete była już tak
przedłużona, że już myślałem, że nigdy nie dotrą. Ile razy ci żołnierze ustawiali się po kolei przy
drzwiach i monotonnie wrzucali to granaty dymne? No przecież pokazali ten fragment chyba z sześć
razy! Mogli całą tą akcje zmieścić w dwie minuty. Kłują w oczy takie wymuszone sceny.

Scena z śpiewem Katniss? No... cóż, piosenkarką to ona nie jest, ja również nie, ale nie trzeba być
wielkim koneserem żeby stwierdzić czy coś smakuje czy nie. Mam mieszane uczucia, no ładnie
śpiewała, ale no ja bym nie umieścił tego fragmentu w filmie.

Podsumowując, byłem dzisiaj w kinie i naprawdę jestem rozczarowany. Nie czytałem książki i
osobom, które również zamierzają również pójść w ciemno odradzam. Zmarnowany czas. Jak na
razie Igrzyska dostawały ode mnie 8, ale tym razem zawyżone 7. Dałbym niższą ocenę, ale jakoś
coś mnie powstrzymuję, z pewnością to dobre wspomnienia co do poprzednich części. Na ostatnią i
tak pewnie pójdę no bo jak to tak. Ostatnia cześć musi być dobra, mam nadzieję! Gdybym oglądam
film w domu to bym po prostu przerwał i odpalił coś innego. No nudny ten film strasznie. Posiada
przerywniki z akcją, ale to stanowczo za mało. Jest nieco nieścisłości, mało sensownych rzeczy,
szczerze powiem, że nie lubię kiedy twórcy biorą wiedzą za idiotę. Być może bez przeczytania
książki mam takie chłodne spojrzenie na produkcje. A no i jeszcze prośba do ludzi zakłamujących
rzeczywistość: odpuście. Nie ma sensu takie wprowadzanie w błąd. Współczucie mnie bierze, jak
widzę gdy ktoś tu wystawia 9, a co lepsze 10. Litości!

Zapraszam do dyskusji, tylko z argumentami z prawdziwego zdarzenia ;)

PS. Proszę mi nie spojlerować w stylu "w ostatniej części wszystko będzie wyjaśnione i nabierze
części i xxx umrze, a xxx zabije tego i tego". Jeśli coś takiego będzie to wystarczy zdanie, że
później to wytłumaczą :)

PrologPL

W pełni się zgadzam. Bylem w całym maratonie 3 części liczyłem na coś dużo lepszego. Trochę zrobili z filmu akcji/sci-fi jakaś tragedie miłosna.
Może dlatego 3/4 osób w kinie to były dziewczyny w wieki gimnazjum- i może 1-2 liceum co mnie zdziwiło, i większość pozytywnych komentarzy tez jest od Pań, no widać ze my chłopy mamy inny gust. Trochę akcji widok z bombardowania i film jeszcze by uszedł a to pokazali jak siedzi w schronie i się patrzy w sufit to litości ludzie. Przez cały film tylko propagandę kręcili rozumiem ze film jest na podstawie książki ale w kinie było można zasnąć.
To teraz pytanie do Was chłopaków i naszych Pań jeżeli w jakimś filmie fabuła by tak wyglądała i to by była pierwsza cześć czy ktoś by poszedł na kolejne?
Moje zdanie raczej nie.
Ten film trzymał się na dobrej pierwszej części i świetnej drugiej w mojej opinii w trzecim do gustu przypadła mi tylko muzyka The Hanging Tree
Jakbym miał oceniać tylko 3 cześć to bym dal max 3 ale ogólnie pierwsze części podtrzymują ocenę filmu i pewnie po na 3 części by było z 7.Każdemu kto się wybiera radze zaczekać i liczyć ze będzie maraton wraz z ostatnia częścią bo na tą strata kasy i czasu.

ocenił(a) film na 5
Bubber

wróciłem własnie z kina, faktycznie widownia, 90 % młodych dziewczyn, no to wam współczuje tej części, po wyjściu z kina jedno co pomyślałem,ze to był political fiction , większość przegadana, scenografia na tle tapet ;) ja mam taka stara zasadę,ze jak mi się film spodoba to chce go obejrzeć jeszcze raz... uchowaj mnie bóg przed ta częścią ponownie...

7 ???? na bogato ;) pozdr

PrologPL

Nie byłam jeszcze na filmie i chce się na niego wybrać, bo czytałam książki i są genialne. a ostatnia cześć KOsogłos daje najwięcej do myślenia.
Jestem zła, że dzielą ksiażkę na pół. Właśnie o to chodzi, że musi być ciągłość. Więcej walk o wolność jest w dalszej części, jak mniemam.

Polecam Wam przeczytać. Trzyma w napięciu i rozwala psychikę. Przynajmniej ja miałam wiele przemyśleń.

PrologPL

Zwróciłam uwagę na to, że napisałeś, że nie czytałeś książki. I w tym pewnie tkwi problem, bo znając ją nie rozczarowałbyś się tak bardzo. Kosogłos to najbardziej emocjonalna część. Pierwsza połowa to praktycznie wewnętrzne rozbicie Katniss, otępienie, smutek i chwilowe zrywy do walki. Sceny z odbiciem Peety w ogóle czytelnik nie obserwował. Czytelnik został z Katniss w 13 i nie miał żadnych informacji na temat akcji. Więc film i tak został uatrakcyjniony o ten element. Jak dowiedziałam się, że chcą podzielić Kosogłosa na dwie części to uwierz mi naprawdę nie wiedziałam jak skonstruują ten film mając do dyspozycji jedynie pierwszą jego część i miło się zaskoczyłam, bo było więcej informacji, scen niż w książce. Stąd moja ocena.

ocenił(a) film na 9
PrologPL

Chciałbym polemizować... ale nie ma z czym, bo w 100% się zgadzam. Z każdym słowem.

Byłem z synem - wcześniejsze części oglądaliśmy po kilka razy, bo za każdym razem było napięcie. W tej, tylko gadanie, miłosne uniesienia, dialogi rozciągnięte do granic absurdu. Dosłownie kilka akcji...

Dałem 7, choć lepsza ocena była by gdzieś pomiędzy 6, a 7.

użytkownik usunięty
PrologPL

Film jest na podstawie książki. Książka jest taka sama dopiero od momentu uwolnienia Peety będzie dużo akcji! Tak naprawde to w drugiej części książki jest upchana akcja do maksimum. Pierwsza część świetnie odwzorowuje tą troszkę nudniejsza część książki, dlatego nie zniechęcaj się do drugiej!

ocenił(a) film na 5

Nie powinni jej byli dzielić to ich błąd książka nie jest o wiele obszerniejsza od poprzedniczek i tak naprawdę gdyby zrobić z tego jeden film byłby fenomenalny a. Tak wiele osób odczuwa niesmak nawet ja a jestem fanka igrzysk pomyślmy to samo odczulibysmy gdyby np w pierścieniu ognia podzielono na dwie części gdzie w pierwszej mielibyśmy turnee i mniej więcej film zakończył by się w momencie ogłoszenia cwiercwiecza poskromienia ludzie Ameryka chce porostu na nas zarobić sszczególnie na fanach którzy i tak pójdą za rok do kina bo wiedzą co ich czeka natomiast sprawa osób które trylogii nie czytały stawia film w bardzo złym świetle czują się oszukani książka nie ma 600str aby ją dzielić to kasa Zaginiona dziewczyna ma te 600str a Fincher jej nie podzielił i dobrze bo wiadomo ze pierwsza połowa filmu nas tak jakby wprowadza tak samo jak książki żeby było zabawnie Nie obszernego Hobbita również podzielono na 3 części a. Władcę Pierścieni której trylogia jest obszerna potrafili zrobić w 3filmach moi drodzy kasa nic więcej niedługo wszystkie adaptacje będą dzielone na części i będą nam wmawiaćze to dla dobra ppierwowzoru niech nasza szkole podziela na 5czesci i wpuszcza do kin dramat

ocenił(a) film na 5
torebka87

W. Ostatnim zdaniu miało być nasza szkape

użytkownik usunięty
torebka87

Ja jako fan jestem zadowolony, że podzielili książkę, która nie jest obszerna na dwie części. Wiem ze to skok na kasę, ale dla mnie jako fana to gratka, smutno byłoby mi gdyby to już był koniec. Wole mieć więcej uciechy. Druga część powinna być dużo lepsza, sądząc po książce.

Odstępujemy juz od dzielenia na 2 filmy, nadchodzą teraz trylogie tj Hobbit. Za kilka lat będziemy otrzymywać tratrylogie itd itd.

użytkownik usunięty

Tetrylogie *

ocenił(a) film na 5

@ch0d0r: Książka może być nie wiadomo jak dobra, ale ja tu oceniam film nie rękodzieło autorki. Ta część wyszła nader mizernie w porównaniu do poprzednich i tyle chciałem przekazać.

ocenił(a) film na 5
PrologPL

Z masłeeeeeem....

ocenił(a) film na 5
PrologPL

Mimo iż jestem fanką książek niestety muszę się z tobą zgodzić, że ta część filmu wypadła słabo. Zabrakło pewnych ważnych scen i zdecydowanie za dużo było rozterek miłosnych bohaterki. Miałam wrażenie, że trójkąt miłosny wyszedł na pierwszy plan filmu (co w książce wygląda zupełnie inaczej),a walka z reżimem i propaganda miały jakby mniejsze znaczenie. Twórcy chyba się pogubili i zapomnieli za co tak naprawdę ludzie uwielbiają tą serie.
Pozatym moim zdaniem nie potrzebnie dzielili ten film na dwie części. No ale w końcu kasa jest najważniejsza :|