PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546529}

Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 117714
7,4 69 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Pomijam techniczny aspekt fatalnego, niestety typowego dla polskiego kina, udźwiękowienia tego obrazu.
Jest to przede wszystkim następny film wymierzony przeciwko Polsce i Polakom, obok takich „dzieł” ostatnich lat jak Joanna czy Pokłosie, w których nasz naród jest przedstawiony jako krwiożercza tłuszcza mordująca Żydów (tu: siekierą!), żeby zawłaszczyć ich dorobek. Nie wiem, czy takie zdarzenia miały miejsce w ogóle. Oprócz nierzetelnej, a wręcz kłamliwej relacji Grossa na temat Jedwabnego nie spotkałam się z inną historycznie potwierdzona okolicznością. Przyjmijmy jednak teoretycznie, że fakt zamordowania Żydów przez Polaków, gdzieś miał miejsce, ludzie są różni. Ale gdzie proporcja? Polacy są najliczniejszą grupą wśród odznaczonych medalem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”, bo w znakomitej większości Żydów ratowali, a nie mordowali. To był bodaj jedyny kraj, gdzie za jakąkolwiek pomoc okazaną Żydom, groziła kara śmierci, niekiedy całej rodzinie. Jak zatem wytłumaczyć fakt, że nie powstał ANI JEDEN obraz filmowy mówiący o tym, że Polacy ratowali swoich żydowskich sąsiadów?
Dlaczego zabrakło funduszy na zrobienie fabularnego filmu o rodzinie Kowalskich z Ciepielowa, którą wymordowano za ukrywanie Żydów? (Powstał jedynie fabularyzowany dokument – świetny zresztą obraz). Dlaczego nie doczekał się ekranizacji wstrząsający reportaż H. Krall o Apolonii Machczyńskiej i jej rodzinie?
Dlaczego nie powstał film o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim, który na ochotnika udał się do Auschwitz, by zdobyć dowody na hitlerowskie zbrodnie i przekazać je na Zachód?
Na tej ziemi tysiące ludzi zdało egzamin z człowieczeństwa, niosąc pomoc z narażeniem życie swojego, i najbliższych. A jaki przekaz niosą o Polakach w świat wymienione wyżej dzieła? Kto nas ma szanować, jeżeli my sami nie potrafimy odnajdywać w swoich dziejach tego, co piękne i dominujące.
Pytam, czy nas można porównać np. z Francuzami, którzy rękami swoich żandarmów ręka w rękę z Niemcami wywlekali swoich obywateli żydowskiego pochodzenia z domów i pędzili na stadion, by tam ich przetrzymywać w nieludzkich warunkach przed deportacją do obozów?
Straszne jest także to, że Pawlikowski zdaje się także usprawiedliwiać rolę i postawę Żydów po wojnie, gdy w znacznej liczbie zasilili szeregi UB i znęcali się nad takimi Polakami, jak wspomniany Rotmistrz Pilecki.
Czy to naprawdę jest uczciwe?

ocenił(a) film na 1

Twoja nowomowa wyklucza niestety jakąkolwiek polemikę. Odwoływanie się do myślozbrodni moich przodków dyskredytuje Cię. Ignorujesz fakty, które przytaczam. Na onet nie wchodzę od dawna, bo uważam to za szkodliwe. Oburza mnie natomiast kłamstwo i niesprawiedliwość, a także wykorzystywanie moich (podatnika) pieniędzy do finansowania takich ahistorycznych bredni. Profesor W. Chrostowski przytacza w książce "Kościół, Żydzi, Polska" słowa swojego przyjaciela Żyda, który stwierdza " Kiedyś antysemitą nazywano tego, kto nie lubił Żydów, dziś antysemitą nazywa się tego, kogo nie lubią Żydzi". Są tacy, którzy najbardziej nienawidzą tych, od których doznali miłosierdzia. Zresztą to ich problem, moim są ludzie nazywający się Polakami opluwający podle moich przodków.

fiolet11

Prof. Chrostowski to polski duchowny katolicki, teolog i biblista. Pan Prof. Chrostowski reprezentuje pewne stronnictwo i jego wypowiedzi są stronnicze.

użytkownik usunięty
fiolet11

Za Chrostowskiego dziękuję. Nawet nie podaję mu ręki,

ocenił(a) film na 8

Lecz uporanie się z rasizmem własnych przodków jest b. trudne - wymaga wielkiej odwagi i pokory - przecież przodkowie byli nieskazitelni! Wystarczy zajrzeć do książki o historii - inne narody dopuszczały się rozmaitych zbrodni, moi przodkowie nigdy. Moi przodkowie byli najbardziej prześladowanym narodem w świecie!! Świństw dopuszczali się wszyscy tylko nie Polacy. I tu jest źródło tego problemu. Naród nieskazitelny! Chrystus narodów świata. Nie ma takiego narodu - każdy naród ma swoje "świństwa" i swoje rzeczy chwalebne w przeszłości. Trudno się pogodzić ze świństwami....

użytkownik usunięty
kkutz

Bo Polacy stworzyli swoją słowiańską mitologię, w myśl której mordowali Niemcy, gwałcili ruscy, a Polacy ściskali kurczowo różaniec. Tylko te karabiny okupantów powstrzymywały ich od pokazania pełni człowieczeństwa.

Niestety, nie byliśmy na tyle cwani, aby każdą krytykę nazywać antypolonizmem. Żydzi są w tym mistrzami, dlatego wszystko co im nie pasuje nazywają antysemityzmem.

użytkownik usunięty
BartSmith

Polacy radzą sobie nie gorzej. W USA wystarczy opowiedzieć polish joke w telewizji, a już biura senatorów pękają w szwach od protestów Polonii. W wielu sytuacjach dochodzi do przesady. Polacy i Żydzi nie nauczyli się dystansu do samych siebie. Wdaje mnie się, że Polacy są jednak bardziej przewrażliwieni. To wynika z zaniżonego poczucia własnej wartości.

ocenił(a) film na 6

ktore sie w kolko podkopuje. a i historii ( i sasiadow tym samym) sobie nie wybieralismy.

Akurat wyjątkowo się z tobą zgodzę, choć nie do końca. Problem właśnie polega na tym, że sami Polacy jak i wrogo nastawione osoby do naszego państwa dodatkowo nakręcają i powielają to myślenie. Sytuacja gospodarcza i dług publiczny także mają w tym duży udział. Zresztą ostatnio dość rzadko spotykam ludzi z unormowanymi poglądami (zresztą nie tylko w Polsce). Za to widzę wielu radykałów, którzy są albo maniakalnymi wręcz patriotami, którzy by chcieli od razu przejść do zabijania wrogów lub tacy hedoniści, którzy żyją tylko dla siebie mając głęboko w tyłku przyszłość Polski i Polaków. Brakuje tego poglądu po środku, stabilizacji światopoglądowej.

Natomiast nie zgodzę się z tym, że Polacy są bardziej przewrażliwieni. Najbardziej przewrażliwieni są właśnie żydzi, muzułmanie oraz czarnoskórzy. Spróbuj zrobić skecz w telewizji naśmiewający się z jednej z tych grup, a będziesz musiał się liczyć z poważnymi konsekwencjami.

użytkownik usunięty
BartSmith

W niemieckiej telewizji była kiedyś reklama jednego z marketów. Ochroniarze mijają Chińczyków (stereotypowy wygląd), murzynów (stereotypowo czarni), a na końcu idą Polaki. Mijają Niemców, kłaniają się, a Niemcy zdziwieni do siebie "ty, jacy uprzejmi Polacy". Ty - mówi drugi - mnie jeden uścisnął, a nadal mam zegarek. Kamera odjeżdża, a wszyscy Niemcy idą... bez spodni.

Ktoś w Polsce się oburzył i sieć MM czy co tam musiała przepraszać. To był szczyt kretynizmów. Reklama jest świetna, bo lepszej opinii naszemu sprytowi Niemcy nie mogli wystawić.

https://www.youtube.com/watch?v=J4AcnEs7EVE

Z jednej strony pokazuje nasz spryt, z drugiej to, że jesteśmy takimi chytrymi złodziejami, że nawet na spodnie się połaszczymy. Teraz niech ktoś zrobi spot w podobnym stylu z udziałem tych, których wymieniłem w poprzednim poście. Gwarantuję ci, że na oburzeniu się nie skończy.

Ostatnio, coś mi się otarło o uszy, że Niemcy byli oburzeni ze względu na tekst Roty, który został niedawno przy jakiejś okazji wykonany, a chodziło konkretnie o słowa "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz. Ni dzieci nam germanił".

Pewne jest jedno - każde państwo garnie do siebie i dba, by myślano o nim jak najlepiej.

Nie łącz słowiańskości z krzyżem!! Slowiańskość umarła jak przyszło tu chrześcijaństwo

asafek

A ty nie myl grupy etnicznej z religią. Dla ciebie pewnie jedyny prawdziwy Słowianin to tylko taki, który uznaje religię pogańską.

ocenił(a) film na 1

"Bo Polacy stworzyli swoją mitologię"... Żydzi też stworzyli swoją mitologię... którą przekazują sobie w Talmudzie (żyd jest nadczłowiekiem, jego ciało jest czymś świętym, goj jest od tego, by służyć żydowi...).

ocenił(a) film na 1

no tak, ale napisz coś też o policji żydowskiej...

kkutz

kkutz - oczywisice ze Polacy zrobil swinstwo ! Przyjeli pod swoj Polski dach chazarskich zydow, ktorych to w calej Europie i Rosji wypedzano ! Wypedzano ich 47 razy w ciagu 1000 lat, jak "nierzadnice z Babilonu"
I tak masz racje, Polska jest winna wobec swiata rozchodowania Zydow, bez Polski zydostwo wogole by nie przetrwalo, lub potrzebowaloby do 300 lat wiecej na rozmnozenie sie !

Byla szansa po Potopie Szwedzkim expilsji Zydow z Polski, za ich masowa kolaboracje ze Szwedami, lecz niestety pomysl nie przeszedl i Zydzi pozostali w Polsce.

Za to ze amerykanie w czasie II W.S. zatrzasneli drzwi przed nosem Zydowskim uciekinierom plynacym na statku "St Louis" nawet zasiedziali w USA pobratymcy nie ujeli sie za nimi. Zas Kanada pod pretekstem iz rasa zydowska nie potrafi pracowac na roli, odmowila uciekajacym zydom wstepu!
Teraz te narody sa przez was wspierane !

Suma sumarum, wnioski ! Z Zydami trzeba postepywac tak, jak inne panstwa to uczynily, a Zydzi zaczna wtedy okazywac szacunek !
Zapomieli juz niemieckich rycerzy Arma i Leder zwanymi Armlederami, ktorzy w calej Europie palili stosy z Zydami !
Zyd nie szanuje ludzi prawych, pomocnych, Zyd szanuje ludzi gorszych od siebie !

Co do zydowskiego antysemityzmu, to jest totalna bzdura i wymysl, tylko po to aby czynic zlo nie odtrzymujac od nikoga zadnej krytyki.

Zydowskich semitow w swiecie jest tylko 7%, gdyz 93% semitow to narody arabskie w tym takze Palestynczycy. Wynika z tego ze jezeli antysemita jest wrog wiekszosci Semitow, to wnioski sa tylko jedne- wrogowie Zydow nie moga byc antysemitami, bo sa wrogami tylko 7% Zydowskich Semitow, a zatem najwiekszymi antysemitami sa sami Zydzi- odwieczni i smiertelni wrogowie Arabow !
( Slowo semityzm wymyslil niemiecki dziennikarz Wilhelm Marr w 1879 r. )

"Zapamiętajmy raz na zawsze ogromną naukę płynącą z naszej historii, że ANTYSEMITYZM nie jest naszym żydowskim problemem, ale .........problemem GOIM." - dr. Josef Kastein jeden z najsławniejszych żydowskich historyków, "History and destiny of Jews"

"Utajony rasizm praktykowany przez Żydów w stosunku do obcoplemiennych, wśród których przyszło im żyć, prędzej czy później powoduje otwartą i oczywistą reakcję dotkniętych tym "gojów". Reakcja takowa natychmiast zostaje skarcona jako ? Antysemityzm !" - pisarz żydowski Louis Golding, "The Jewish Problem"

Jest takie powiedzenie, "kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie " na wszystko przychodzi odpowiedni czas i pora,za wszystkie zlo ktore wyrzadziliscie z waszej pazernosci i niesprawiedliwosci, przyjdzie wam zaplacic !
Bog nie rychliwy, ale sprawiedliwy ! Nie bez powodu, macie sie po swiecie tulac, bez prawa do wlasnego panstwa.
Zas panstwo Izrael jest waszym zlamaniem, Bozego nakazu.

Dlatego teraz od XVIII wieku Polska odbiera swoja kare za pomoc zydom, a inne kraje ktore pokazaly zydom srodkowy palec, mordowali was w milionach, dostaja teraz zydowskie uznanie !

Pomimo kary jaka Polska od was dostaje, to wlasnie was czeka Boza kara, za grzech ktore popelniacie wbrew nakazom Boga!

Tak wam przypomne, boscie zapewne zapomieli.

Proroctwo Ezechiela :

- „Synu człowieczy, prorokuj o pasterzach Izraela, prorokuj i powiedz im, pasterzom:
Tak mówi Pan Bóg:
Biada pasterzom Izraela, którzy sami siebie pasą!
....”.

arline

Chochlik literowy, oczywiscie ma byc - ekspulsji Żydów z Polski, po Potopie Szwedzkim -

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
neknominator

WY- ŻYDZI nie macie przede wszystkim poczucia przyzwoitości, żeby okazać odrobinę wdzięczności za przygarnięcie Was na tej gościnnej i tolerancyjnej ziemi, gdy przeganiali Was wszyscy. Znam historię i proszę o fakty, a nie o inwektywy. Podałam nazwiska konkretnych Polaków ratujących Żydów. Podaj nazwiska tych, którzy mordowali. Mówisz, że nie podajesz ręki prof. Chrostowskiemu, za mały jesteś moim zdaniem, żeby go spotykać i za podły, żeby docenić jego wysiłki na rzecz pojednania. Stać Cię tylko na inwektywy. Poczytaj o historii WARNER BROTHERS

użytkownik usunięty
fiolet11

Mam swoją tradycję i dwa języki. Mieszkam w Polsce i mam polskie obywatelstwo. Mówię o sobie, że jestem Polakiem. Kim w takim razie jestem?

ocenił(a) film na 1

Masz swoją tradycję i dwa języki? Mieszkasz w Polsce i masz polskie obywatelstwo? A jest ktoś taki jak ty w waszym bezcennym Izraelu? Tam też jest miejsce na mniejszości narodowe? Jakie? Jakie prawa mają u was mniejszości narodowe? Czy są takimi samymi świętymi krowami jak wy tutaj?

ocenił(a) film na 9
fiolet11

Ręce i wszystko inne, co może opaść, opada jak się czyta takie komentarze. Byli Polacy, którzy Żydów ratowali, ale byli też tacy, którzy mordowali. Nie można uogólniać, każdy jest inny, ma inną moralność i różne motywy kierują poszczególnymi ludźmi. Mówić, że wszyscy Polacy ratowali Żydów to tak jakby przyjmować, że wszyscy Polacy to złodzieje, czujesz się złodziejem? Ja nie, ale jednak musiały zaistnieć jakieś okoliczności, że taki stereotyp powstał. Nie wiem jak można mieć tak niskie poczucie własnej wartości jako Polaka, żeby wszędzie doszukiwać się jakiś antypolskich podtekstów. A co do faktów, polecam poczytać sobie o pogromie kieleckim z 1946, o tym do czego doprowadziły nienawiść i uprzedzenia. Znajdują się tam konkretne informacje, jak adresy i nazwiska.

A Ty będziesz ludziom robił wyrzutu z powodu ich zainteresowań i pasji?? Co za człowiek!! To że Ty nie lubisz antysemityzmu, to nie znaczy, że masz ludziom mówić, jak mają postępować. Antysemityzm taki sam pogląd jak wiele innych. Żydzi np. preferują herrenvolk.

wojteczek

czy to oznacza, że moge swobodnie być antypolski, skoro to taki sam pogląd jak wiele innych? jak tak to Dzięki za wyjaśnienia, polaczku. mam zapchane rur, możę przyjdziesz pracować? Tylko nic nie kradnij przy tym.

berliner314

A mów sobie jak Ci się podoba. Może być nawet "Polaczek". Nie obrażam się o coś takiego.

ocenił(a) film na 8
berliner314

Pamiętaj, że swoimi wypowiedziami pokazujesz szacunek do samego siebie i jakich byś podłych słów nie użył to zawsze i ty tak cierpisz na tym bardziej. Kiedyś było mi szkoda ludzi takich jak ty, nieszanujacych siebie, niewychowanych, teraz już nie, bo nastały takie czasy, że obrażanie to jeden z pseudo argumentów.

Vermes, czy nie czas żebyś zaczął radzić sobie jakoś ze swoim antypolonizmem? Tyle jadu, tyle nienawiści, nie niszczy ci to życia?

użytkownik usunięty
fearuthgil

Czy nazywasz jadem pokazywanie największych wad narodowych, takich jak warcholstwo, roszczeniowość, awanturnictwo o małe rzeczy?

Może teraz dla odmiany przedstawisz największe wady narodowe państwa położonego w Palestynie?

użytkownik usunięty
BartSmith

Zgorzkniałość, wisielcze poczucie humoru, przekonanie o własnej nieomylności, megalomania. Tego nie wyplenił nawet holokaust. Straszne, bo młodsze pokolenia bywają coraz gorsze.

ocenił(a) film na 1

A co wyplenił w Żydach Holocaust?

ocenił(a) film na 6
BartSmith

to akurat nietrudne hehe

ocenił(a) film na 6
BartSmith

albo tzw 'europejskie' ale to tez niemodne, wszystko co 'nowe' i teczowe jest przeciez super

jak już musiałeś odpisać to nie mogło to mieć trochę logiki w sobie? podejrzewam że już gubisz się w tych odpowiedziach. idź wyrzuć śmieci, albo wyprowadź psa, zajmij się czymś pożytecznym w życiu

ocenił(a) film na 1

A ty się "uporaj" z tym, że nie będzie tak, że na zaklęcie "antysemita" każdy będzie przed wami padał na ryj i bił wam pokłony, zapewniał bezkarność i bulił do następnego zlodowacenia...

ocenił(a) film na 1

O phoszę! Jakha nofhmofha... "Sphothnie phophełnione w sehtsu i myślach"... A khtho mnie zaheczy, sze thakhi szyth jethen z thugim nie phopełnili sphtoni "w sehtsu i myślach"? Fhy macie thosthęp tho naszych "sehts i myśli, ale tho fhaszych nikhth jusz nie ma i thlatekho fhy nie phophełniacie sphothnia w "sehtsu i myślah"?

ocenił(a) film na 6
fiolet11

Musze znaleźć wersję z napisami lub lektorem, nic nie rozumiem co oni mamroczą.

fiolet11

Straszne bzdury wypisujesz

"Jak zatem wytłumaczyć fakt, że nie powstał ANI JEDEN obraz filmowy mówiący o tym, że Polacy ratowali swoich żydowskich sąsiadów?"

"Dzieci Ireny Sendlerowej", "Boże skrawki" czy chociażby "W ciemności" A. Holland to niby o czym opowiadają.

Sam innym zarzucasz nieprawdę podczas, gdy sam robisz to samo.

ocenił(a) film na 1
patrykrechul

Sorry, skrót myślowy. Kto te postacie "odgrzebał"? Polacy? Ja nie mam aż takich pretensji do Żydów, są dla mnie zdefiniowani ze swoją "wdzięcznością". Mam żal, że to, co reprezentatywne, jest nieobecne i to za sprawą tzw. "polskich" twórców. W każdym z przywołanych przez Ciebie obrazów są niestety żenujące przekłamania, a są także konkretne, udokumentowane, autentyczne szlachetne postacie i ich historie. Nie chodzi o to, że "Polska Chrystusem Narodów", co wyciąga jeden z dyskutantów, chodzi także o "polskie obozy zagłady", trwa niestety żenująca gra przeciwko faktom i to mnie boli.
Tu masz materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=maL7QSiis4E

ocenił(a) film na 8
fiolet11

jak można być tak ograniczonym intelektualnie głupcem, by pisać, że film jest antypolski i przez to oceniać go na 1.

użytkownik usunięty
mmajk86

widzisz, to jest tak. Polacy lubią o sobie miłą i romantyczną prawdę, czyli te tysiąc drzewek w Jerozolimie. Natomiast o tym, że jakaś rodzina chroniła Żydów za pieniądze, a gdy pieniądze się skończyły, wydawała ich Niemcom. Takie rzeczy ogląda się zdecydowanie gorzej. To jest już "antypolska propaganda".

Skoro jesteś taki sprawiedliwy to może napiszesz coś o zabijaniu Palestyńczyków (cywilów) przez twój naród?

użytkownik usunięty
BartSmith

Nie zawstydzaj mnie! Akurat w tej kwestii nie potrafię nic powiedzieć na swoje usprawiedliwienie. Nie udało mi się trafić ani jednego. Za to wśród starszych są tacy, którzy służyli w wojsku. Opowiadają, jak to kiedyś podczas jakiejś akcji udało się kogoś ustrzelić.

Zapewne szczycil sie dziad, zabiciem bezbronnych Palestynskich dzieci i kobiet !
Jak jedni powielaja czyny Bandery, tak wy zydzi powielacie holokaust hitlerowski na Palestynczykach !
Wlasnie o tym ludobojstwie na potomkach Szema powinno sie zrobic film, bo zdjeci i dokumentow na ten temat sa tony !

użytkownik usunięty
arline

Powstało dużo filmów dokumentalnych o "zbrodniach żydowskich na uciemiężonym narodzie palestyńskim". Robiła to nawet telewizja polska. Amerykańska też. Pełno tego "obiektywnego" chłamu. Po prostu zawsze znajdzie się palestyńska rodzina, która została pobita przez izraelskich żołnierzy, rozebrana do naga i przeszukana. Wystarczy przyjechać z kamerą i już świat się wzrusza tak bardzo, jak nie potrafi się wzruszać z powodu zamachów palestyńskich.

Czyzby !!!???
No to prosze o tytuly, chetnie sprawdze, czy aby pokrywaja z prawdziwym przebiegiem akcji, czy aby przy nakrecaniu filmow nie maczaliscie tam swoich palcow ! Chetnie prownam i spradze autentycznosc z orginalem.
OD +18
http://ruch-obywatelski.com/wp-content/uploads/2014/07/a160.jpg
http://palestyna.files.wordpress.com/2014/07/saher.jpg?w=720&h=480
http://2.bp.blogspot.com/-R2dtLG9HHBk/U79RZVwP1AI/AAAAAAAAC70/sqw2FmXR7m8/s640/H ORROR+3.jpg

Oraz mam nadzieje ze filmy z masakr terrorystow, zaczynaja sie od Gangu Irgu jako cz.1 - Hotel King David 22 lipca 1946 ?!
Wiesz hitlerowcy lubili uwieczniac swoje "dziela" dla potomnych aryjczykow, wiec mniemam ze zydzi tak samo maja swoje trofea aby potem chwalic sie dokumentalnymi filmami swoim potomnym.?!
Tak dla poronania, bo efekty sa zadziwiajaco w 100% podobne !

http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-40.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-38.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-36.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-35.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-34.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-17.jpg
http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//holokaust-wojna-strefa-gazy-15.jpg

A moze jest juz tez film o członkini Izraelskiego Knessetu - Ayelet Shaked - B’shava, ktora jawnie i glosno nawoluje do ludobojstwa na Paletynczykach ? Chetnie tez ogladne !

No tak, ale tak samo postępowali Żydzi, też denuncjowali. Ale tego Żydzi już nie lubię, jak się im prawdę rzuca prawdę prosto w twarz. Każdy garnie do siebie, tak już jest. Rzecz polega na tym, że Żydzi potrafią dbać o swoje interesy, a Polacy nie.

ocenił(a) film na 8

no tak, w końcu "Polska Chrystusem Narodów". Nie rozumiem, jak można film interpretować w ten sposób. Trzeba mieć straszną sieczkę w głowie, żeby nie dostrzec innych aspektów tego filmu a jedynie jego "antypolskość". Co w ogóle ta historia ma wspólnego z antypolskością? Czy każdy zły czyn polaka pokazany w filmie jest równoznaczny z antypolskością? Chyba ktoś nie ma pojęcia o czym pisze/mówi.

użytkownik usunięty
mmajk86

A Polacy to wąsaci robole z małych miasteczek.