Interesują mnie filmy, które dotykają problemów społecznych. Jak american histroy x, w którym był przedstawiony problem rasizmu, w Green street hooligans kiboli, któzy mieli pewne zasady i sumiennie ich przestrzegali. Chciałabym oglądnąc coś jeszcze gdzie dowiem się czegoś interesującego o naszej cywilizacji jak i również poleci mi łza....
Jeżeli chodzi o temat kiboli i ich tak zwanych 'zasad', to polecam Football Factory, 10 razy lepszy i prawdziwszy film, niż gsh.
Potwierdzam Football Factory z Tommym Dyerem :) wydano takze odcinkowy serial Football Factory International ktory sam Tommy prowadzi i miedzy innymi odwiedza Polske. Polecam
Rise of the Footsoldier -o gosciu, ktory najpierw byl kibolem, potem karkiem, aż w koncu został jednym z najgroźniejszych gangsterow w Anglii, osnuty na faktach!Jeden z najbrutalniejszych i najlepszych filmow o mafii!!!The Business o podobnej tematyce, pokazuje mecghanizmy jak zwykły chłopak staje się gangsterem!!Fanatyk -problem rasizmu!!
Polecam ci w takim razie Fanatyka, film traktuje ogólnie o antysemityzmie, ale jednak w troche niespotykany zadziwiajacy sposób-bo z perspektywy żyda-zagorzałego antysemity, który przeżył kryzys wiary na jednej z lekcji religi. Mam na myśli próbe Abrachama, a raczej próbe pyche Boga, który kaze zabijać blizniego. Trudno jest mu się utożsamić z grupką huliganów podejmujących akcje dywersyjne przeciwko żydom 'tak po prostu dal ideii, dla zasady', być moze z nudy, z braku autorytetów, własnych poglądów. Jednak nie majacych pojecia o tradycji religijnej żydów, historiii ich dziejów, powstaniu współczesnego Izraela, czy nawet przeznaczeniu Tory czy miszny. Warto ten film naprawde polecic szczególine końcowy motyw, który stał się dla głównego bohatera swoistym katharsis i powrotem do wiary, tylko za jaka cene??- za cene poświecenia zycia dla ideii...