,,Mało kto wie, że "Hobbit" mógł powstać w Polsce. Jak przyznała w jednym z wywiadów Philippa Boyens, producentka współpracująca z Peterem Jacksonem, nasz kraj był na
liście państw, w których mogłyby być realizowane zdjęcia.
Niestety, ostatecznie film powstawał, podobnie jak "Władca Pierścieni", w Nowej Zelandii. Na Polskę zdecydowano by się, gdyby producenci musieli przeznaczyć na produkcję
znacznie mniejsze pieniądze. "
Tak pisze strona internetowa :
mmwroclaw
Fajnie, fajnie. Polska nie jest tak piękna jak Nowa Zelandia, ale też mamy ładne krajobrazy i fajną reklamę zrobiliby nam na świecie.
przecież Nowa Zelandia jest piękniejsza od brudnej szarej polski . Dobrze że padło na Ojczyznę Jacksona
Bez przesady z tym brudem. Są miejsca w Polsce, np góry, gdzie jest naprawdę pięknie i niektóre sceny mogłyby być kręcone. Jednak na taką skalę, faktycznie Polska aż takich krajobrazów jak w Nowej Zelandii nie posiada i dobrze zrobili, że tam kręcili ten film.
Tak, a tego to akurat ie wiedziałam! Ja mieszkam pod górami i jest tutaj naprawdę pięknie. Nie ma takich ogromnych przestrzeni i różnorodności jak w Nowej Zelandnii, ale i tak mi się podoba;D Spokojnie mogliby coś nakręcić.
W miastach może i jest szaro, ale krajobrazy gór, jezior czy morza mamy bardzo ładne.
gdyby powstał w Polsce to goluma zagrałby bez charakteryzacji kamilxxx, a pozostali fanboje LOTR wcieliliby się w rolę trolli (równiez bez efektów specjalnych)!