PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419350
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

WIELKI mały HOBBIT!

użytkownik usunięty

Już pierwsze minuty rozpuściły moje głodne przygód serce w świecie Tolkiena. To już nie kino, to czysta magia. Zapomnijcie o histerii 3 części i domniemanej nudy pierwszych 40 minut. Bzdura. Jackson to geniusz, stopniuje emocje, pobudza ciekawość, pięknie muska o Władcę Pierścieni. Już wiemy jak będzie, ale jakże cudownie jest wiedzieć, co poprzedzało wielką przygodę. I tym jest ten film - "głębokim wdechem przed...". Obok oczywiście snuje się nowa przygoda, już nie tak epicka, ale wciąż ciekawa. Plusem jest o wiele lepszy humor, film śmieje się razem z widzem. Zachwycił mnie Martin Freeman - jego lekkość i elastyczność, od obiboka po bohatera. Ian McKellen - czy on wie jak wielki jest w tej roli? Muzyka żyje obok - wierci w sercu wielką nutę nostalgii. Peter Jackson to geniusz, nie popełnił błędu twórcy Gwiezdnych Wojen, jest perfekcyjnym geniuszem, kradnie umysł widza - chwała mu za to. Minus: znów muszę czekać rok!

ocenił(a) film na 7

Otóż to. Które sceny Ci się najbardziej podobały ?

użytkownik usunięty
Joecrou

zgadywanki z Gollumem to majstersztyk!

ocenił(a) film na 7

Oj tak ; )

ocenił(a) film na 9

dokladnie dokladnie !.100 % dokladnie !.Film wgniata.A ogolna krytyka to od ludzi ktorzy chca zniszczyc takich jak my i im zal ze niemaja takiego PJ rezysera filmow fantasy jak my ;).

Podoba mi się określenie "film sie śmieje razem z widzem", coś w tym jest.
Martin Freeman faktycznie bardzo dobry, scena z Gollumem rewelacyjna. Sir McKellen - no, to już w zasadzie standard ;)

ocenił(a) film na 7
latelamb

Najbardziej z tej sceny z Gollumem podobał mi się chyba moment w ktorym spływa po Gollumie łza, a Bilbo stoi nad nim z mieczem. Piekna scena, i ta muzyka w tle.

Joecrou

Oj tak. Scena w której Bilbo się zastanawia nad zabiciem Golluma jest piękna. Jeden z najważniejszych momentów dla całego LOTRa, i w głowie przypomina sie ten tekst Gandalfa, kiedy mówił do Bilba o mieczu (że od zabicia mieczem ważniejsze jest wiedzieć kogo oszczędzić, no coś w tym stylu). I widzisz kurde jak Bilba ogarnai współczucie na widok tego żałosnego stworzenia. Ech, wzruszyłam się.
Swoją drogą fajnie, że pokazali, że po zabiciu Golluma miecz Bilba przestał się świecić, dzięki czemu Bilbo zorientował się, że to "coś" nie jest jednak orkiem ani goblinem.

ocenił(a) film na 10
latelamb

Odwaga to nie wiedzieć kiedy zabić, ale kiedy oszczędzić.

W8inG4DeaD

Dokładnie. Dzięki :)

Dla mnie najlepszy był Thorin. Richard Armitrage spisał się w tej roli świetnie :D

ocenił(a) film na 10
katie_17

Och ! On taki przystojny i taki męski !
A tak na serio, grał dużo gorzej od Aragorna. No i ta akcja z biegiem przez ogień, gdzie dostał kuku. Stracił wtedy dużo na autorytecie. Jak jest cienki to niech się nie rzuca :D