PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419219
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

W końcu doczekaliśmy się utowru, który będzie promował pierwszą część 'Hobbita'.
http://www1.rollingstone.com/hearitnow/player/neilfinn.html

Morduch

Nie wiem jak pozostałym, ale mnie ta piosenka nie przypadła do gusty. Brakuje jej swoistego baśniowego klimatu, który zdawało się wyczuwać na kartach powieści Tolkiena.

ocenił(a) film na 9
Morduch

Mam mieszane uczucia. Pierwsza minuta jest spoko moim zdaniem. Potem zaczyna się jakieś walenie w metal (może to odwołanie do jakiejś krasnoludzkiej kuźni). To już mi się mnie widzi. Ale od 2:30 jest już spoko do końca właściwie. Ogólnie to nie Enya ale może być :)

Marvolo666

To jest nawiazanie do krasnoludzkich kuzni Ereboru. A spiew w tle to spiew pracujacych krasnoludow zapewne.

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Przesłuchałem kolejny raz i też to zauważyłem już :) W sumie ciekawy pomysł. Ale sam śpiew przypomina mi bardziej indiańskie piosenki niż górskie hymny :D Mimo wszystko całkiem fajna piosenka :)

Morduch

Utwór jest bardzo dobry, szkoda tylko że te głosy podczas uderzania młotów brzmią bardziej indiańsko niż np. szkocko.

Matt_888

Indiansko??? :D no co Ty? :D to "Yayayaya" to takie westchnienia ciezko pracujacych krasnoudow. Motyw mlotow uderzajacyh w kowadla... boski. Nawiazanie do soundtracku z gry BOŚ II gdy w kampanii dobra bronimy Ereboru jak sadze. Slucham juz ktorys raz z kolei tej piosenki... boski utwor. Zgola inny niz utwory do LOTRa ale bardzo interesuajcy i swiezy.

MrBaggins

Młoty jak najbardziej, jednak to yayayaya brzmi właśnie jak indiańskie śpiewy :D Nie mogę się pozbyć tego wrażenia ale ogółem na plus utwór i katuje go już od ponad godziny :D

ocenił(a) film na 7
Matt_888

Bardzo fajny utwór, również katuje go już od ponad godziny : P

Matt_888

Ja tak samo :D a ostatni wers refrenu konczacy piosenke az mrozi krew w zylach... ciagle moge sluchac tej koncowki. Powiem Wam ze Finn i ta piosenka to dla mnie bomba... podobal mi sie jego glos i w kilku tematach wrzucalem probki jego wokalu ale nie myslalem ze bedzie az tak dobrze. Bomba z olbrzymim zapalnikiem. Wiecej zycia jest w tej piosence niz w piosenkach finalowych do LOTRa - takie mam wrazenie.

Matt_888

Ej wiecie jakim programem mozna ja sciaganac? :D ciekawe czy powstal klip do tej piosneki... fajnie byloby...

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

Właśnie. Z tego co pamiętam do "May it Be" i "Gollum's song" powstały, do "Into the West" niestety nie.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Do " Into the West" wystarczą końcowe napisy Powrotu Króla, z resztą według mnie to najlepsza piosenka z WP

Matt_888

Dokładnie tak, też mi się Indianie mocno skojarzyli :D.Utwór niezły.

Matt_888

Do głowy by mi nie wpadli Indianie. Pierwsza moja myśl to chóry pijanych Rosjan :P

ocenił(a) film na 9
Morduch

Specyficzny utwór ale zajebiście mi się podoba:)

ocenił(a) film na 8
Morduch

zajebisty utwór mi się strasznie podoba normalnie wypas :D

ocenił(a) film na 9
Morduch

Jest inna, specyficzna, ale absolutnie cudowna. Jak cały soundtrack zresztą. 2-3 przesłuchania i każdy się zakocha

ocenił(a) film na 9
Morduch

Film będzie miał inny klimat, nie tak dramatyczny, będzie poruszana sprawa (jakby się wydawało) niedotycząca losów Śródziemia dlatego utwór jak dla mnie jest niezły... ale to co się zaczyna w tle około 3:20 min... ta elektryka... bo inaczej nie można tego nazwac.

ocenił(a) film na 10
Morduch

Ale zajebiste kocham to jak i cały soundtrack.

ocenił(a) film na 8
Morduch

Nie powiem, ma klimat

użytkownik usunięty
Morduch

Jaram się!

Morduch

jest super, nie narzekać. Jest klimat, jest melodia no i słowa... Katuję od godziny i czuję, że Hobbit będzie "klimatycznie" 'inny' niż WP. Chyba jednak obawa przed ekranizacją był na wyrost. Bałem się, że będziemy mieli powtórkę z rozrywki, ale tu jest...

ocenił(a) film na 10
Morduch

Dziękóweczka...chyba ostatni z możliwych spoilerów z których się cieszę!!! Utwór orginalny i myślę,że pasuje klimatem do "Hobbita"...ciekaw jestem czy dokładnie ta wersja zabrzmi w napisach końcowych w kinie ;>

ocenił(a) film na 9
Morduch

W mojej ocenie utwór jest po prostu BARDZO oryginalny, ambitny. Nie jest to prosta piosenka i w zasadzie mam wrażenie, że same słowa w utworze to tło, na pierwszym planie mamy muzykę, odgłosy pracujących krasnoludów.
Na początku miałem mieszane uczucia, jedynie ze względu właśnie na te "okrzyki" krasnoludzkie w tle. Nie mniej jednak po wysłuchaniu utworu raz jeszcze dochodzę do wniosku, że tworzą one niesamowity klimat.
Sama nacja krasnoludów była swego rodzaju (na obecne, współczesne spojrzenie na rzeczywistość) pewną alternatywą, wyjątkowo oryginalną kulturą... tak więc sam utwór tę oryginalność moim zdaniem DOSKONALE odzwierciedla :-)

P.S. Kompozycje muzyczne z 3 części Hobbita zapewne wpiszą się w kanon ambitnych dzieł, zatem pozostałe 2 produkcje są przeze mnie odbierane z ogromną nadzieją i niejako pewnością co do ich ogólnie rozumianego WYSOKIEGO poziomu.

Morduch

A ode mnie mały przedsmak utworu Misty Mountains - http://matthew8888.wrzuta.pl/audio/9oj4pSJxr5n/richard_armitage_str8voices_-_mis ty_mountains
Połączyłem fragmenty wykonania Armitagea z zapowiedzi soundtracku i z zwiastuna z wykonaniem zespołu Str8voices.
Idealnie to oczywiście nie wyszło ale można sobie wyobrazić jak świetny będzie pełen utwór :)

Morduch

Fajny kawałek. Niesztampowy.

ocenił(a) film na 5
Morduch

przyznam, że po pierwszym razie utwór nie zachwycił mnie, ale im częściej go słucham tym bardziej mi się podoba. Fajnie byłoby go usłyszeć w wykonaniu Christophera Lee . Tutaj próbka jego możliwości http://www.youtube.com/watch?v=z16_mx1edG0

ocenił(a) film na 8
Morduch

Ehhh, tylko ten głos trochę zbyt miękko, powinno być grubo, dumnie i doniośle.

ocenił(a) film na 7
Morduch

nie podoba mi się to

Morduch

DLA NIECIERPLIWYCH - mozna pobrac piosenke z youtube'a za pomoca np VDownloadera w jakosci HD :)
http://www.youtube.com/watch?v=idYL4MN0sM0

P.S swietnie brzmi jako np dzwiek budzika w telefonie ;)

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

Nie, jako budzik stanowczo odpada. Po kilku dniach by zbrzydła : P

Joecrou

E tam :D fajnie brzmi i dodaje powera jak trzeba wstawac przed 6.00 :D

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Popieram :) Utwory "budzikowe" są zdecydowanie najbardziej znienawidzonymi, bo kojarzą się z najprzykrzym momentem dnia.

Więc jako budzik odpada ;)

raivenn

Wszystko zalezy od nastawienia :) ja gdy slysze swoja ulubiona piosenke na dzien dobry to mam lepszy humor. Akurat ta z Hobbita nie jest moja ulubiona ale nie przeszkadza mi jako budzik :)

MrBaggins

Dla mnie i tak idealną opcją byłoby po prostu nagranie pełnej wersji Misty Mountains przez Thorina i spółkę :D

elensil20

Calkowicie popieram... w wersji krasnoludow brzmi lepiej. Mi piosenka w wykonaniu Finna odpowiada coprawda ale pomimo, ze jest w niej wiecej zycia niz w piosenkach do LOTRa to Enyi i "May it be" nic nie pobije :) ta piosenka jest moja ulubiona z calej trylogii :)

elensil20

podkład mi coś nie pasuje, głos tez nie przekonuje, piosenka ogólnie byłaby ok, gdybyśmy nie dostali jej w zwiastunie w wykonaniu krasnoludów, które było fantastyczne

ocenił(a) film na 10
Morduch

A ja zgadzam się totalnie z pewnym komentarzem dotyczącym tego utworu, który znalazłem w internecie:

"That´s a Original song! Romantic or melancholic songs were good to LOTR. The Hobbit is an Adventure and this song reflects a journey!"

:)

ocenił(a) film na 10
Morduch

Rzeczywiście wersja krasnoludów jest rewelacyjna i kiedy jej słucham, zawsze mnie ciarki przechodzą :p ale ta wersja też daje radę. Na początku nie byłam do niej przekonana, ale przesłuchałam kilka razy i spodobało mi się! Już poczułam ten klimat, przeniosłam się do Śródziemia i teraz tym bardziej nie mam pojęcia jak wytrzymam jeszcze ponad miesiąc do premiery! :p