Witam wszystkich fanów powiesci Profesora.
Temat ten odbiega od tematyki filmu ale jest to dobre miejsce aby podzielic sie z innymi swoja
refleksja. Otoz natknalem sie kilka minut temu na zdjecie nagrobka Profesora i jego zony,
Edith...
i moim oczom ukazal sie dosc smutny obrazek...
http://encyklopediafantastyki.pl/images/8/89/Tolkien_nagrobek.jpeg
Mam pytanie do osob, ktorzy mieli mozliwosc znalezc sie na cmentarzu w Oksfordzie i ujrzec
grob Mistrza prozy fantastycznej. Czy jego grob wyglada naprawde tak skromnie? Czy
naprawde nie ma na nim zywych kwiatow? Ciesze sie ze nie jest to jeden z wielu "palacow"
jakie mozemy spotkac na naszych polskich cmentarzach ale z drugiej strony tak wybitnej i
zasluzonej postaci w dziedzinie literatury nalezy sie pomnik upamietnjajacy jego postac. Byc
moze zatrzegl on w swoim testamencie ze nie zyczy sobie okazlego grobu... ale jak dla mnie
Anglicy nie maja szacunku w tej kwestii. To moje zdanie i nie musicie sie zgadzac ale patrzac
na to zdjecie naprawde jest mi troche smutno...
Wiem jedno: jesli kiedys bede mial mozliwosc przebywac na Wyspach pojade do Oksfordu,
pomodle sie za dusze Profesora i zapale znicz ku jego pamieci.
Raz jeszcze prosze o info od osob ktore mialy ta piekna mozliwosc znalezc sie w Oksfordzie
czy jego grob nadal wyglada tak jak na zdjeciu.
A co w nim takiego przygnębiającego? Nagrobek skromny, bo i człowiek do skromnych należał.
1 kwiat położony tam szczerze znaczy więcej niż cały ogród różany :-) Nie rozklejaj się, moim zdaniem o grobie pamiętają i jak widzę jest on zadbany :-)
Pozdrawiam.
Tak, nagrobek jest bardzo skromny. Przyozdabia go wiele zgromadzonych tam rzeczy. Ludzie przynoszą kartki z podziękowaniami, złote pierścienie czy nawet książki i po prostu kładą przy grobie. Jeśli byłbyś zainteresowany mogę wrzucić Ci kilka zdjęć :)
Jak będę kiedyś w UK, to z pewnością grób Tolkiena odwiedzę. A zdjęcia wrzuć, zapewne zainteresują MrBagginsa.
Jesli moge Cie prosic to przeslij mi na maila zdjecia grobu Tolkienów. Bardzo mnie to interesuje. Pozdrawiam :)
Moj mail p.w.1986@wp.pl
Przygnebjajcego moze nie ale patrzac na grob to dziwne po prostu ze tak wybitnej postaci zrobiono tak skromny grob. Jak napisalem cieszy mnie to ze nie jest to jeden z palacow jakie mozna znalezc na naszych polskich cmentarzach ale duzo zywych kwiatow ktore porastalyby grob Tolkienow powinna rodzina zasadzic. Wiadomo ze Tolkien kochal przyrode i rosliny.
Jestem podobnego zdania co Ty ze jeden kwiat polozony szczerze znaczy wiecej nic np caly bukiet ale to zdjecie ktore zamiescilem (dosc stare jesli chodzi o date zrobienia) pokazuje jakby nie wiele osob sie nim interesowalo... mam nadzieje ze to sie zmienilo.
wysłałem ci na -email kilka zdjęć. Gdybyś chciał więcej wal śmiało :) Zrobiłem je w marcu tego roku :)
Na e-mail? Hmm...ciekawe, bo nie wiedziałem, że mój e-mail jest do wiadomości publicznej tym bardziej dziwi mnie fakt, że coś mi na niego wysłałeś.
P.S. Niczego mimo wszystko nie otrzymałem :-)
Ok. Zdziwiło mnie to, bo napisałeś to zdanie w odpowiedzi na mój post. No ale nieważne :-)
Pozdrawiam.
Hej :) nie wiem czemu ale nie dostalem zadnych zdjec :( sprawdz dobrze moj adres mailowy bo moze nie postawiles kropki po literach "p" i "w". W kazdym badz razie wciaz czekam na zdjecia :)
byłam 2 lata temu i nic się nie zmieniło. ale wiesz grób Tolkiena jeszcze tak źle nie wygląda. w porównaniu do innych nagrobków na tamtym cmentarzu jest całkiem przyzwoity.
Zazdroszcze Ci... kiedys - mam nadzieje - bede mogl znalezc sie w Oksfordzie i pomodlic sie za jego dusze nad jego grobem. Moze to wyda sie niektorym glupie ale mam taka potrzebe. Chce oddac hold Tolkienowi i podziekowac w taki sposob bo jego ksiazka wiele dla mnie znaczy. Czytalem ja po raz pierwszy w ciezkim dla mnie okresie zycia... naprawde mi pomogla oderwac sie od trudu dnia codziennego, dala pewnego rodzaju nadzieje i pozwolila zapomniec o realnym swiecie choc na chwile... a poza tym w ksiazce jest wiele wartosciowych postaci i opisow ich pozytywnych postaw. Czlowiek inteligenty i wrazliwy znalezc moze w swiecie Tolkiena wiele odosnikow i wskazowek jak zyc... trzeba tylko chciec i umiec je odnalezc... to taka moja kolejna refleksja. Chyba sie starzeje... :)
Pozdrawiam :)
ja byłam tylko kilka godzin w oxfordzie, głownie dlatego bo na uniwerku był dzień otwarty i praktycznie można było wszędzie się dostać. ale stwierdziłam że byłoby niewybaczalne gdybym nie pojechała na ten grób, zwłaszcza ze jestem też mega fanką, a Tolkien jest moim ulubionym pisarzem. naprawdę podziwiam gościa, że potrafił tak doskonale opisać zupełnie wymyślony świat, włącznie z stworzeniem języków... :) dla mnie książki Tolkiena zawsze były książkami o lepszym świecie (pomimo istnienia zła) niż nasz i dlatego tak chętnie do nich wracam. bo np. w przypadku gry o tron sam autor twierdzi że w pewnym sensie westeros jest odzwierciedleniem rzeczywistości i chociaż historia jest fajna to jednak nie ma tego czegoś co władca. władca to zupełnie inna i fajniejsza bajka :)
Powiem szczerze, żę kiedy stanąłem nad jego grobem nie wierzyłem w to. Kurcze jestem tutaj, stoją przed człowiekiem, który tak wiele zrobił. Stworzył ten piękny i bogaty świat. Chyba jedna z najlepszych chwil w moim życiu. Chwila cieszy, chwila modlitwy, to wspaniałe uczucie :)
ja miałam dosłownie takie samo odczucie :) zdecydowanie jak będę jeszcze kiedyś w oxfordzie to pójdę jeszcze raz