PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419219
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

MORIA 

ocenił(a) film na 8

Skoro krasnoludy wygrały z orkami pod morią to czemu nie weszły i nie osiedliły sie w niej??? :)

ocenił(a) film na 8
rotanimod

Bo siedział tam Barlog, ten z Władcy Perścieni

ocenił(a) film na 10
qwertyqaz

Balrog.

ocenił(a) film na 8
EineHexe

Sory, późno było :)

użytkownik usunięty
qwertyqaz

Balroga odkryli dużo dużo później. Samą Morię odbili dopiero po wydarzeniach z Hobbita.

Wszystko o Morii i Ereborze:

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Historia+Morii+i+Ereboru,2102446

użytkownik usunięty
Belzebubich

Wiem, że Balrog sam w sobie miał styczność z krasnoludami już wcześniej (skąd inaczej wzięłoby się jego miano, Zguba Durina?) ale krasnoludy Balina odkryły go dopiero po odbiciu Morii, wcześniej o nim nie wiedziały. Gimli dopiero w morii zrozumiał czym była owa Zguba Durina.

Balin idąc na wyprawę z Ereboru w celu odbicia Morii był ostrzegany o nim ale większość nie chciała wierzyć. czas pomiędzy zbudzeniem Balroga, a wyprawą Balina to ponad 1000 lat. Wszystko jest opisane w temacie, który zamieściłem powyżej :)

użytkownik usunięty
Belzebubich

Balin nie wiedział, że to Balrog. Owszem, słyszał o Zgubie Durina, ale krasnoludy nie miały pojęcia, co to może być.

Zgadza się, przez 1000 lat zatarła się ta informacja co tam dokładnie siedzi w szczelinach Kazad-dum ;)

użytkownik usunięty
Belzebubich

Dlatego też Balin postanowił go odbić. Swoją drogą Tolkien mógł się jednak bardziej zdecydować, którą wersję swojego świata uznaje za prawdziwą, bo mamy ich co najmniej kilka i z tego wynikają najróżniejsze kłótnie i spory:)

Może to i dobrze bo przynajmniej jest wiele tematów do polemiki i własnych przemyśleń na dany temat a tak jakby było wszystko dokładnie podane na tacy to myślę, że nie byłoby takiej magii. Zresztą Tolkien chciał przed śmiercią zredagować niektóre swoje dzieła ale niestety nie zdążył, może gdyby my się udało wiele sporów byłoby rozwiązanych przez niego samego :)

użytkownik usunięty
Belzebubich

Swoją drogą dziwnie pomyśleć, że jego pierwsi, wierni fani nie mieli szansy poznać wielu znaczących informacji na temat jego dzieł - m.in Silmarillionu.

Też sobie swego czasu o tym pomyślałem :) Silmarillion można stwierdzić, że jest kwintesencją twórczości Tolkiena o Śródziemiu i od tego tak na prawdę przecież wszystko się zaczęło. Dobre, że my mamy taką możliwość :)

ocenił(a) film na 8
rotanimod

Wydaje mi się, że udało im się uciec z Morii a nie wygrać. Poza tym w Morii z tego co pamiętam były gobliny a nie orki.

ocenił(a) film na 6
szewczyk92

Orkowie, orki to pływają w oceanie.

ocenił(a) film na 8
rufi92

Obie formy są poprawne. Z przekładu książki wzięło się słowo "orkowie" ale w słowniku poprawną formą jest "orki'. Pozdrawiam

szewczyk92

W uniwersum Tolkiena Orkowie i Gobliny to jest to samo :)

Skolysz

Niestety nie. Stosuje się rozróżnienie na orków i na gobliny. Przynajmniej w Hobbicie zastosowano takie rozróżnienie, natomiast we Władcy już chyba go nie ma. Aby mieć pewność musiałabym spojrzeć jeszcze raz przewertować wszystkie historie napisane przez Tolkiena.

ocenił(a) film na 8
eweczka_spoko

We wszystkich książkach Tolkiena istnieje rozróżnienie na orków i gobliny, po prostu we Władcy Pierścieni gobliny się nie pojawiają. Orkowie i gobliny w sumie wiele się nie różniły, wyglądem chyba nieznacznie, najważniejsza różnica była taka, że gobliny nie mogły przebywać w świetle dnia, a orkowie po prostu go nie lubili, ale mogli w nim funkcjonować. Tak przynajmniej mi się kojarzy, czytałem wszystkie Tolkieny ładnych parę lat temu... Pozdrawiam!

shoplifter

O ile mnie pamięć nie myli, to ze słońcem było tak, że absolutnie chodzić w słońcu nie mogą trolle, orkowie zaś i gobliny słabną (dlatego przemieszczają się głównie w nocy), natomiast za dnia, nic ze słońca sobie nie robiąc chodzą uruk-hai i półorkowie. Co do różnicy między goblinem i orkiem jest ona niewielka, chodzi raczej o wielkość i siłę, aniżeli jakieś konkrety.

shoplifter

Te brednie aż wołają o pomstę do nieba. Orkowie i Gobliny u Tolkiena zawsze byli tą samą rasą!

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Żadne brednie. Ale nawet nie chce mi się kłócić, każdy kto czytał Tolkiena uważa się za znawcę...

ocenił(a) film na 9
shoplifter

Z tego co wiem nie są to ani brednie ani 100% prawda. Tolkien po prostu nie rozróżnił wyraźnie orków i goblinów. Wiemy np. że orkowie nie lubili słońca i nie podróżowali za dnia, podczas gdy gobliny miały gdzieś czy dzień czy noc przybywając z Gór Mglistych na bitwę pięciu armii. Wyraźnie też można zauważyć że Tolkien używał określenia goblin dla stworzeń z gór ( Góry mgliste, moria itp) a ork dla sługusów saurona. Gobliny nie były sługami saurona. Co więcej w Hobbicie Tolkien stwierdza że gobliny potrafiły się bratać i mieć sojusze z niektórymi plemionami krasnoludów! Z kolei orkowie nienawidzili wszystkiego co należało do Eru czyli także jego przybranych dzieci. Jest masę takich przykładów więc można na ich podstawie stwierdzić że gobliny i orkowie to nie to samo. Ale trzeba przyznać że nie mamy jasnego stwierdzenia- goblin to jest taki a ork to taki

Parmek

http://www.lodz.tpsa.pl/bez/Tolkien/faq.html#n1
Sa to rozne nazwy dla tej samej rasy stworzen. Z tych dwoch, prawidlowa jest "ork".

http://tolkiengateway.net/wiki/Orcs#Orcs_and_Goblins
"Goblin" is an English word, whereas "Orcs" is Old English
Thus, there is no difference between Orcs and Goblins.

http://lotr.wikia.com/wiki/Goblins
Goblins are what Tolkien called the Orcs that Thorin and Company encountered in the book The Hobbit.
A clear illustration that Tolkien considered goblins and orcs to be the same thing, the former word merely the English translation of the latter, is that in The Hobbit (the only one of Tolkien's works in which he usually refers to orcs as goblins) Gandalf asks Thorin if he remembers "Azog the Goblin" who killed his grandfather Thror, while in all his other writings Tolkien describes Azog as a "great Orc."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Goblin
W książkach J. R. R. Tolkiena Hobbit, czyli tam i z powrotem i Władca Pierścieni słowo goblin używane jest jako synonim słowa ork.

I najważniejsze, Słowa samego Tolkiena
"J.R.R. Tolkien - Listy" tłum. A.Sylwanowicz - Zy$k i spółka 2000 r.
List #144 Tolkien napisał:
Orkowie (według mnie, słowo to wywodzi się ze staroangielskiego orc - "demon", ale zostało użyte ze względu na stosowność fonetyczną) nigdzie nie mają wyraźnie określonego pochodzenia. Ponieważ jednak są sługami Ciemnej Mocy, a później Saurona - istot, które nie potrafiły czy też nie chciały tworzyć życia - muszą być "fałszerstwami". Nie mają związku z żadnymi moimi bezpośrednimi doświadczeniami; sądzę jednak, że wiele zawdzięczają tradycji goblinów (słowo "goblin" jest tłumaczeniem użytym w "Hobbicie", gdzie "ork" pojawia się chyba tylko raz), szczególnie tej opisanej przez George'a MacDonalda; oprócz miękkich stóp, w które nigdy nie wierzyłem. W sindarińskim nazwa ta ma formę orch (l.mn. yrch), a w Czarnej Mowie uruk

Oczywiście Orkowie różnią się między sobą, i tak np. ci których spotkali na swojej drodze Thorin i jego kompania byli mniejsi i nieco inaczej wyglądający, przez to że w Hobbicie nazywano ich Goblinami toteż się utarła błędna opinia, że Gobliny to słabsi Orkowie co prawdą oczywiście nie jest bo można powiedzieć Goblin na każdego Orka.

ocenił(a) film na 9
Matt_888

Ah ta wiedza z wikipedii i innych stronek... Zgadzam się że Tolkien używał tych słów zamiennie i powtarzam - nigdzie nie rozgraniczył tych dwóch ras. Po raz kolejny muszę nawoływać do WŁASNEJ analizy tekstów J.R.R. Trzeba się z tym pogodzić że mistrzowi się wiele razy zmieniało. Miał wiele koncepcji i nie poukładał tego świata tak jak byśmy chcieli go odczytywać. Wracając do orków i goblinów- nie chce mi się przywoływać kolejnych cytatów wskazujących na niejednoznaczność opisów jednej i drugiej rasy (lub jak kto woli tej samej)
W każdym bądź razie opisy goblinów i orków się różnią. Czytałem już wiele dywagacji na temat tego czy to to samo czy nie. Np. Twórcy figurek do wp i gry bitewnej wotr w trakcie projektowania figurek na podstawie filmu (w którym w morii mamy orków) przyjęli po analizie że trzeba rozdzielić orków od goblinów ( i tak mamy gobliny z morii). Dla mnie kanonem jest Hobbit i WP a dodatkami silmarilion, niedokończone opowieści, historia śródziemia i dzieci hurina. Niestety na ich podstawie nie da się stwierdzić czy goblin to to samo co ork, co więcej można wskazać różnice... Jeszcze raz powtarzam- dla mnie ork i goblin to nie to samo ale nie wolno stwierdzać w 100% czy jest tak czy tak ponieważ autor tego nie stwierdził i zostawił tym samym nam pole do własnej interpretacji

Parmek

Byłbyś łaskaw przeczytać wszystko co napisałem. Na końcu zamieszczam list Tolkiena, na podstawie którego "ta wiedza z wikipedii i innych stronek" się opiera. Tolkien wyraźnie zaznacza, że Goblin to tłumaczenie słowa Ork, które użył w Hobbicie. Co do różniących się opisów, rozumiem, że gdyby ktoś opisał Ci Azjatę i rdzennego mieszkańca Afryki Subsaharyjskiej to uznałbyś, że to odmienne rasy i Azjaci to nie ludzie, lub Murzyni to nie ludzie? Orkowie różnią się między sobą w obrębie gatunku, tak jak każdy gatunek jakichkolwiek stworzeń.

Matt_888

I jeszcze pewien cytat: "A bit low for goblins, at least for the big ones," thought Bilbo, not knowing that even the big ones, the orcs of the mountains, go along at a great speed stooping low with their hands almost on the ground.

Po Polsku: "Trochę za niski tunel dla goblinów, zwłaszcza dla tych większych" - pomyślał Bilbo, nie wiedząc, że nawet najwięksi, orkowie górscy, umieją bardzo szybko posuwać się w postawie przygarbionej, prawie wlokąc rękami po ziemi.

Matt_888

I cytat dot. orków z "Guide to the Names in The Lord of the Rings", który to poradnik Tolkien napisał dla tłumaczy:

"[...] It was translated 'goblin' in The Hobbit, except in one place; but this word, and other words of similar sense in other European languages (as far as I know), are not really suitable. [...] In any case orc seemed to me, and seems, in sound a good name for these creatures. It should be retained."

ocenił(a) film na 9
Matt_888

Przeczytałem wszystko dokładnie i proszę o to samo:) Powtórzę- Trzeba się pogodzić że Tolkienowi wiele razy się zmieniało. W Listach wiele razy zmieniał koncepcje swoich słów i użytych opisów. W przytoczonym przez Ciebie liście stwierdza: " nigdzie nie mają wyraźnie określonego pochodzenia. Ponieważ jednak są sługami Ciemnej Mocy, a później Saurona - istot, które nie potrafiły czy też nie chciały tworzyć życia - muszą być "fałszerstwami" "- w trakcie pisanie tego listu koncepcja wyglądała tak, później jednak trochę się zmieniała ponieważ opisał historie orków jako skatowanych i umęczonych elfów których Morgoth stworzył na karykaturę dzieci Eru (pochodzenie już określone). Muszę się zgodzić (chociaż od początku wcale tego nie negowałem) że gobliny i orkowie używane są przez Tolkiena jako synonimy. Z czasem zmieniał się jednak ich opis i charakter. Nie da się zaprzeczyć że są różnice między nimi. Ja dla swoich potrzeb rozróżniam gobliny i orków właśnie z powodu różnić w ich przedstawieniu. To czy są innymi rasami czy tylko różnymi odmianami tej samej rasy, nie ma większego znaczenia bo różnią się. To że te różnice biorą się z niezdecydowania autora nie może zmienić tego że są. Dla mnie ta niejednoznaczność i niedopracowanie są u Tolkiena piękne bo pozwalają na bardzo dużą interpretacje. Zresztą sam interpretował swój własny świat na różne sposoby co pokazuje jak wielkie dzieło stworzył.
Ja będę bronił swojej opinii na temat dowolności interpretacji tekstów Tolkiena. Nie lubię szufladkować czegoś co jest nieposzufladkowane. Wolę iść od ogółu do szczegółu. Jeżeli jednak ktoś chce mieć wszystko uszczegółowione i w ten sposób rozpatrywać całość, to mu tego nie bronie. Zawsze jednak w takiej koncepcji zawsze znajdziesz jakiś zgrzyt ponieważ nie tak został stworzony ten świat

ocenił(a) film na 9
Parmek

Tak żeby zamknąć temat goblinów, dodam że od samego początku pisałem że nie jest ani tak ani tak. To że ja wybieram wersję taką a nie inną nie oznacza że jest ona prawidłowa i jestem tego świadom co od początku zaznaczam. Stwierdzam jednak że nie można jednoznacznie wybrać jednej z form i mówić że ta jest jedna właściwa i nie ważne są kontrargumenty i inne przykłady. Dokładne wyjaśnienie jest powyżej

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Dla mnie gobliny to taka jaskiniowa, górska (np.moria) odmiana orków, które spędziły większość swego życia w ciemnościach i stąd ich wrażliwość na światło. Natomiast orkowie nie lubią światła, ale przemieszczają się za dnia dość sprawnie, a uruk-hai wiadomo. :)

LordWieslaw55

Z tym, że to Orkowie z Gór Mglistych, którzy powiadasz, że byli wrażliwi na światło walczyli w Bitwie Pięciu Armii za dnia.

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Gobliny wyróżniała także doskonała widoczność w ciemnościach(czyli urodzeni zwiadowcy, tropiciele) tu też może kryć się ich późniejsza wygrana i jednocześnie przegrana Balina.

ocenił(a) film na 8
Matt_888

Jeśli chodzi o Bitwę 5 Armii to prawda, ale Hobbit to była pierwsza książka, więc Tolkien nie uwzględnił w niej chyba słowa ork jak dobrze pamiętam.

ocenił(a) film na 9
Matt_888

Hobbita czytałem dość dawno, ale nie było tam napisane, że w celu ochrony przed słońcem nad goblinami latały ptaki albo nietoperze? A we Władcy Sauron wysyłał te swoje mroczne opary w tym celu ;]

ocenił(a) film na 9
rotanimod

Przecież oni zwiewali stamtąd aż się kurzyło... Przy okazji- za Hobbita Moria była zamieszkana przez goblinów, a wcześniej przez krasnoludów? Czy później?

ocenił(a) film na 10
Ingenue

Dawno temu była zamieszkana przez krasnoludy będąc ich największym królestwem. Khazad-Dum upadło zajęte przez orków/goblinów. Po wydarzeniach z Władcy Pierścieni, Durin VII ostatni znany przywódca krasnoludów przeniósł królestwo z Ereboru do Morii.
Między czasami Hobbita i WP, Balin próbował zająć Khazad-Dum mimo przestrogi Daina II (króla Ereboru po śmierci Thorina), ale poległ. Nad jego grobem rozpacza Gimli we Władcy Pierścieni ;)

Pavvlak

Gdzie to jest opisane ?? W Silmarillionie ?? :)

ocenił(a) film na 10
Belzebubich

Choćby na Wikipedii ;p jak poskładasz informacje odnośnie królów krasnoludzkich i ich historii to wszystko bedziesz wiedział. Te informacjie pochodzą z wielu pomniejszych opowiadań Tolkiena.

Belzebubich

Na pewno wiele jest o krasnoludach, zwłaszcza z plemienia Durina w dodatku do Władcy Pierścieni. Tam też jest o uciecze krasnoldów z Morii (po tym, jak za Durina VI przebudzono przypadkiem Balroga), o tułaczce, założeniu królestwa w Ereborze, potem o wygnaniu z Ereboru, próbie odebrania Morii, odbiciu Ereboru i chyba jeszcze o Balinowej wyprawie do Morii. A także o bitwie w dolinie Dali i śmierci Daina Żelaznej Stopy.

ocenił(a) film na 7
Pavvlak

dzięki człowieku, właśnie przez cały czas się nad tym zastanawiałam!! :D

ocenił(a) film na 10
soluszynek

Polecam się na przyszłość ;)

ocenił(a) film na 9
Pavvlak

Spoiler alert. Jak ktoś nie czytał Hobbita lepiej niech nie czyta tego posta ;p

Po wojnie o pierścień Morię już odzyskano.

kordrum

w zasadzie tego nie wiadomo czy się tam osiedlili na nowo, można tylko przypuszczać ale nie ma pewnych informacji. Zapraszam do założonego przeze mnie tematu o Morii i Ereborze:

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Historia+Morii+i+Ereboru,2102446

rotanimod

Osiedliły się, Władcą Morii swego czasu był Balin (chyba po zdobyciu Ereboru). Tak głęboko drążyli, że obudzili Balroga, który razem z Goblinami przejął kontrolę nad Morią. Przynajmniej ja tak to widzę choć jest jedna nieścisłość dotycząca mojej teorii -->Balin mówi w domu Bilba, że mieszkają w górach Błękitnych...

ocenił(a) film na 8
Belzebubich

Szkoda że w filmie nie pokazali że Thorin zdobył jeden z siedmiu pierścieni w marszu na Morię

ocenił(a) film na 9
Belzebubich

No bo chyba jeszcze wtedy mieszkali w tych górach błękitnych a do Morii przenieśli się gdzieś w czasach między Hobbitem a WP. Mało precyzyjne te ramy czasowe ale nie mam niestety innych punktów odniesienia.

Ingenue

Pawlak kilka postów wyżej do bardzo dobre opisał :) Historia Morii jest dość skomplikowana. Może PJ pokaże co nie w 3 części Hobbita będącej pomostem między Hobbitem, a WP :)

ocenił(a) film na 10
rotanimod

W dodatkach do władcy jest opisana ta bitwa i było tam napisane że ponieśli gigantyczne straty w tej bitwie i nie daliby rady jej utrzymać. Thrain chciał tam zostać ale ostatecznie krasnoludy z ereboru postanowiły osiedlić się w górach błękitnych. Thrain wtedy oddzielił się od nich i wyruszył z powrotem do ereboru ale po drodze złapali go orkowie albo Nazgule i zabrały go do dol guldur gdzie przybył do niego Gandalf chcąc go uwolnić ale było już za późno. Ostatkiem sił thrain oddał mu klucz i mapę z zadaniem dostarczenia ich do thorina.
Wszystko jest w dodatkach do Władcy.

Dybsom

Zainteresowani poczytajcie sobie historię Balina, Daina i innych "ważnych" krasnoludów:

http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Balin
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/D%C3%A1in_II_%C5%BBelazna_Stopa
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Durin_VI