PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419267
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Obejrzałem trailer, generalnie wszystko super, ale czy tylko ja mam takie odczucie czy krasnoludy są zbyt mało "krasnoludzkie" :D? Nie wiem czy to tylko moje subiektywne odczucie, czy zbytnio opieram się na postaci Gimliego, który cholernie wysoko narzucił poprzeczkę, z całej paczki nieźle wygląda Gloin. Słabo jak dla mnie prezentuje się Kili, Bofur, Dori, Ori, Nori a i Thorin jakiś taki zbyt "ludzki". Wiem, że opis z książki narzucił pewną ramę, ale mimo wszystko czegoś mi tu brakuje. Jak wy to widzicie?

magiczny7

10x prostsze byłoby dla Jacksona zrobić 13-tu Gimlich, więc o zawieszaniu poprzeczki nie ma mowy. Zauważ, że Gloin wygląda identycznie.
Uwierz jednak, że nie chciałbyś oglądać filmu z 13-oma Gimlimi i naprawdę poza fanatykami nikt by z tego zadowolony nie był.
To był jeden z głównych powodów czemu Jackson od razu zaczął z Władcą Pierśceni. Hobbit z założenia NIE jest dobrym materiałem na film! Zmiany są konieczne - każdy krasnolud musi się czymś wyróżniać, by drużyna była dla widza interesująca, co paradoksalnie niestety psuje wizerunek tej rasy w formie, jaką opisał Tolkien.

ocenił(a) film na 5
Kazioo

Gloin wygląda prawie identycznie jak Gimli, bo jest jego ojcem : ) Podoba mi się że Jackson zadbał o ten szczegół

ocenił(a) film na 9
zonk_2

Dla mnie w zasadzie takie urozmaicenie jest ciekawe. Ale najbardziej jestem zawiedziony Thorinem. Totalnie nie pasuje do opisu w książce. W książce wyglądał jak dostojny stary król a tutaj.... jak Korsarz... dosłownie, jak Korsarz.
Reszta jest OK, fajne są pomysły na urozmaicenie, ale tak ważną i wyraźną postać jak Thorin powinni zrobić dokładnie tak, jak opisuje go książka.

ocenił(a) film na 5
khazad7_2

tu się akurat zgodzę, Thorin wygląda zdecydowanie za młodo

ocenił(a) film na 10
magiczny7

Ciekawe jak Jackson zaprezentuje krasnoludów z Gór Stalowych - tych które przyszły by chronić skarb thorina

ocenił(a) film na 9
Misior_pl

Ja jestem ciekaw jak pokażą krasnoludzką Armię :-)
Ale czuję, że to będzie tradycyjny wygląd krasnoludów by pokazać siłę tej rasy. Różnorodność przypadła drużynie, ale armia będzie od razu wygladała jak masa rozwścieczonych i cieszących się z nadchodzącej walki Gimlich ;)