PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419306
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Tu podane jest, że film trwa 169min., przy opisach płyt w sklepach internetowych czasy trwania wyglądają tak: 175min.,163min.,182min.

ocenił(a) film na 10
karol.szp

169 minut to czas trwania edycji kinowej Hobbit Niezwykła Podróż

163 to czas trwania filmu na dvd Hobbit Niezwykła Podróż
(edycja kinowa)

175 minut to czas trwania film Hobbit Niezwykła edycji kinowej Podróż blu ray

182 minuty to czas trwania Hobbit Niezwykła Podróż edycji rozszerzonej

karol.szp

O ile się nie mylę, to

163 min - edycja zwykła (kinowa) na DVD (zwana edycją specjalną, bo ma jeszcze drugą płytę z dodatkami)
169 min - edycja zwykła (kinowa) na Blu ray

175 min - edycja rozszerzona na DVD
182 min - edycja rozszerzona na Blu ray

Różnice biorą się stąd, że DVD jest wyświetlane z prędkością 25 klatek na sekundę, a Blu ray ma 24 klatki na sekundę i o daje przy takiej długości filmu kilka "dodatkowych" minut, chociaż treść filmu jest taka sama.

Możesz sprawdzić na tych stronach sklepów, czy te wersje DVD / Blu ray się zgadzają z czasem przeze mnie podanym
Ta sama zasada będzie przy Pustkowiu Smauga - wiem, że tam też zadałeś to pytanie :)

Aha, film w kinie to 24 klatki, więc ma ten sam czas, co blu ray

ocenił(a) film na 9
Nerwen_AG

To samo jest przy Władcy Pierścieni, na płytach bluray czas trwania filmu jest nieco dłuższy niż na wersjach dvd. Kiedyś ludzie na forum zapewniali, że muszą być jakieś nowe ujęcia. Oglądając filmy wszystko porównałam i nie było ani jednej dodatkowej, nawet sekundowej sceny. To prawda, po prostu filmy bluray ogląda się nieznacznie wolniej niż te dvd, choć tej różnicy praktycznie nie zauważasz.

karol.szp

Pełna wersja, której nie ujrzysz w tv trwa 182 minuty z napisami.