PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419219
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Byłam na Hobbicie w Heliosie (3d napisy), przez cały film miałam wrażenie, że patrzę przez
okulary przeciwsłoneczne. Chodziłam wcześniej na filmy w 3d i nigdy wcześniej czegoś takiego
nie odczułam. Czy ekran był zbyt ciemny? Pytałam osoby, które razem ze mną poszły na film i
mówiły, że również było jakoś ciemno... Poszłam na film w 3d, bo w 2d nie pasowały mi godziny
seansów (raptem 2 razy w ciągu dnia). No i teraz się zastanawiam czy to wina kina, czy film został
tak po prostu nakręcony?

ocenił(a) film na 9
zaphee

Myślę, że to raczej wina kina. Ja byłam w Cinema City na 3D HFR48 i wszystko było ok. Nic za ciemno nie było.

ocenił(a) film na 7
zaphee

Wina wersji, w 3d IMAX ten sam problem, w 2d obraz idealny.

zaphee

Moja koleżanka była na 3d w multikinie i tez narzekała ze za ciemno. To raczej wina projektora albo kopii. Bo ja byłam w innej sali niż ona i u mnie było ok.

zaphee

To wina heliosowych okularów. Mają ciemne szkła. Coś jakby okulary przeciwsłoneczne.

ocenił(a) film na 9
zaphee

Czyli jednak wina kopii :( No nic dzięki za odpowiedzi, przynajmniej mam już pewność, że coś jednak było na rzeczy... Szkoda, że tak mało seansów w 2D jest teraz.

zaphee

Nie kopii. Helios ma przyciemniane okulary. Nie próbowałaś patrzeć bez okularów? Od razu byś to zauważyła.

ocenił(a) film na 9
redpinkbunny

Próbowałam i właśnie obraz dalej wydawał mi się za ciemny. A nie wydaje mi się żeby to była okularów bo na filmy 3d w Heliosie chodziłam już wcześniej. A okulary ciągle te same...

zaphee

No to nie wiem ;) U mnie mają przeciemniane okulary. Może u Ciebie są jakieś inne.

ocenił(a) film na 7
zaphee

Ja miałem podobnie - zwyczajne, miejskie kino, 3d + napisy

ocenił(a) film na 8
zaphee

ale oprócz, ciemniejszego obrazu efekty 3d w porządku czy przeciętnie, bo za kilka dni sie wybieram i nie wiem na jaką wersje?

darkservis2

Nie warto iść na 3D. Nie dość, ze cale okulary były obtluszczone od poprzednich użytkowników co jedli popcorn/nachosy to w dodatku pojawił się ten sam problem - niewyraźny i przyciemniony obraz.

ocenił(a) film na 8
Mr.sebastian

obtłuszczone okulary, to już standard, kwestia samych efektów 3d, ja będę film oglądał w heliosie ale czytam tu, że i w multikinie pojawił sie problem z przyciemnionym obrazem.

darkservis2

Bylem w Multikinie i potwierdzam ten problem.

ocenił(a) film na 10
Mr.sebastian

w cinemacity teraz są jednorazowe okulary (dopłata 3zł) i potem można swoje nosić na inne seanse 3D. I nie ma problemu z brudnymi szkłami :) Byłam w CC na 3D 48 HFR i moim zdaniem było warto. Idę jeszcze raz :)

użytkownik usunięty
Agness_92

Byłam w cc, dopłacałam 3 złote i nie dostałam tych jednorazowych. Masz na myśli papierowe? Bo my dostaliśmy plastikowe i trzeba było oddać przy wyjściu.

ocenił(a) film na 10

plastikowe w foliowym woreczku. Nikt nie zbierał.

użytkownik usunięty
Agness_92

Zastanawiam się, czy powinnam się czuć oszukana ;p

ocenił(a) film na 9
darkservis2

Było trochę naprawdę fajnych efektów 3d, ale na kolejną część wybiorę się już w 2d. W niektórych scenach (np przy niektórych walkach) ten efekt 3d sprawiał, że wszystko mi się rozmazywało i nie wiedziałam co się dzieje - za szybkie obroty kamery itd. Poza tym podobnie jak we Władcy było dużo ładnych widoczków i ujęć, które wolałabym obejrzeć normalnie. Jak dla mnie 3d wtedy tylko przeszkadza. No i kwestia ostatnia: to jest za długi film na 3d. Po dłuższym czasie to zaczyna męczyć.

ocenił(a) film na 8
zaphee

dla mnie przeciwnie, 3D było soczyste, dzięki 48fps obraz nie pocinał jak przy 24 klatach, ale to świadczy tylko o jednym, są fani 3D i są fani tradycyjnego wyświetlania obrazu, najważniejsze to mieć wybór - tak samo jak dostaliśmy wybór między dubbingiem a napisamy -- to sie ceni.

ocenił(a) film na 10
erroid

Jakby nie było wersji z napisami, to chybabym kogoś zabiła...

użytkownik usunięty
zaphee

Też byłem w Helios (Bałtyk Łódź) i miałem to samo wrażenie od początku. Zbyt ciemny obraz, w dodatku okulary brudne. Sam efekt 3D nie był zbyt udany, ale film spoko.

ocenił(a) film na 9

Osobiscie mi sie wydaje ze to tylko jest problem zlych okularow pod 3D.Wiem ze duzo kin oszczedza i wsadzaja widzom byle co !.Dobre nowoczesne i lekkie okulary to podstawa !.Wtedy nikt nie bedzie zalowac ;]

zaphee

ja takiego problemu na Hobbicie w Heliosie nie miałem... za to na Avengersach w CinemaCity obraz rzeczywiście był trochę przyciemniony ;/ stwierdziłem po seansie w Heliosie, że to też może być kwestia oświetlenia sali, bo na Hobbicie było ciemno i tylko ekran był widoczny (plus te wkurzające tabliczki "wyjście ewakuacyjne" parę centymetrów pod ekranem -.- ), a obraz był bardzo dobry. Natomiast na Avengersach ciągle mi po oczach dawało oświetlenie schodów, bo szły przez środek sali, a ja siedziałem na krawędzi. Dodatkowe światło padające na okulary może zmieniać nieco to, co widzimy, więc radzę wybierać miejsca tak, żeby było jak najmniej światła. ;p Na reklamach przed Hobbitem było zapalone jeszcze światło i obraz też był lekko ściemniony. Ale być może zależy to też od oczu. Skoro niektórzy nie mogą widzieć 3D, to też możliwe, że przez okulary i obraz 3D też mogą robić się jakieś "anomalie". U mnie przy braku innych źródeł światła wszystko gra.

ocenił(a) film na 9
zaphee

Byłam w Multikinie i też miałam takie wrażenie. Ale myślałam, że to może tylko mnie się tak zdaje :D

ocenił(a) film na 7
zaphee

Helios już tak ma, że technologia używana jest dość słaba. Jak na 3D to nigdy to Heliosa.

ocenił(a) film na 8
zaphee

Dla mnie każdy film w 3d jest za ciemny przez okulary, a nosiłam różne i byle jakie i dobre :/ zawsze jak zdejmuje okulary w czasie filmu żeby oczy odetchnęły to się dziwie że film ma takie piękne kolory

ocenił(a) film na 3
zaphee

to efekt uboczny konwersji filmu do 3D

ocenił(a) film na 8
MistrzSeller

filmy takie jak ten nie są konwertowane do 3D, one są nagrywane w tej technologii

ocenił(a) film na 3
erroid

Ale i tak są ciemne co jest efektem ubocznym tej technologii

ocenił(a) film na 10
MistrzSeller

ten na którym byłam nie był ciemniejszy niż normalny film. Moim zdaniem to kwestia kina/kopii

ocenił(a) film na 3
Agness_92

A byłeś w imaxie czy normalnym kinie?

ocenił(a) film na 10
MistrzSeller

w Cinema City (nie IMAX)
ps jestem dziewczyną

ocenił(a) film na 8
zaphee

Ja miałem podobnie w Multikinie.Takie widoczki a oczy męczyły się łapiąc ostrość na poszczególnych planach. Od czasów Avatara bez zmian, albo po prostu moje oczy już wysiadają. Do czasu zmiany technologii nie wybieram się więcej na 3D - szkoda kasy i straconych wrażeń :)

ocenił(a) film na 7
zaphee

Miałem tak samo na starciu tytanów. I to wina okularów, bo jak je zdejmowałem to obraz był normalny.

ocenił(a) film na 10
zaphee

byłam w Cinema City na 3D 48 HFR i nie miałam takiego wrażenia. Kolory były wręcz zapierające dech w piersiach :)

ocenił(a) film na 8
zaphee

z tego co czytałem w innych komentarzach, wynika że część kin poprostu dało dupy w zetknięciu z technologią HFR, niepodwracane soczewki w niektórych CinemaCity za ciemne obraz w niektórych Multikinach i Heliosach... generalnie część kin popisało się amatorką... może się zorientują w porę i poprawią co trzeba jak klienci będą się upominać o odpowiednią jakość. ja dziś oglądałem w Multikinie (3D HFR) i było elegancko, obraz bardzo płynny, jasność odpowiednia, 3D na całego...

ocenił(a) film na 7
zaphee

wczoraj, multukino, 3D, 48 klatek I MIALEM IDENTYCZNE WRAZENIE. obraz byc przyciemniony w okularach.

ocenił(a) film na 10
zaphee

Byłem w Mulitikinie na 3D i było idealnie. Nie lubię filmów 3 D bo oczy mnie od nich bolą ale nie było o odpowiedniej godzinie 2D, co powiem to to, że zupełnie nie zgadzam się z przedmówcami. Obraz idealny ładnie zrobione efekty godny polecenia w 3D. A tak w ogóle na 3d nie siada się z tyłu tylko pośrodku są najlepsze efekty, może te przyciemnianie było z tylu :) Dla mnie idealnie.

ocenił(a) film na 10
zaphee

bylem w rzeszowie w 3d na avatar tez mi sie nie podobal hu owe okulary maja w imax jest o niebo lepiej