Ile lat ma Gollum? Akcja Hobbita rozgrywa się dużo wcześniej niż trylogia więc kiedy dokładnie Sméagol stał się Gollumem?
Smeagol znalazł pierścień ok. 500 lat przed wydarzeniami z Trylogii. Akcja "Hobbita" rozgrywa się ok. 50 lat przed "Władziem", zatem Smeagol był już wtedy od dawna zdeformowany do postaci Golluma.
Kiedy zaś Smeagol stał się Gollumem? Myślę, że była to powolna metamorfoza, trwająca kilka stuleci. Bilbo miał pierścień 50 lat, lecz się nie zmienił (pewnie dla tego, że bardzo rzadko do zakładał).
Bilbo zakładał go głównie po to by się chować przed nieproszonymi gośćmi (zwykle innymi Bagginsami :) ), a Gollum zawsze, gdy polował na gobliny, więc robił to znacznie częściej niż Bilbo.
Smeagol urodził się około 2400 roku trzeciej Ery Śródziemia, w roku 2941 Bilbo odebrał mu pierścień, mając 51 lat, We Władcy Pierścieni Bilbo obchodzi swoje 111 urodziny czyli mamy rok 3001 T.E.
Hobbit jest ponad 500 lat po narodzinach Smeagola, a Władca Pierścieni 60 lat po śmierci Thorina.
Źle prawicie, źle ;p
Ale mamy tu fachowców .p. a Frodo się jeszcze nie urodził, jak Bilbo dostał ringa w posiadanie?
Napisałem pracę maturalną z Tolkiena, więc coś wiem o nim i jego dziełach ;)
Bilbo Baggins odnalazł pierścień w 2941 T.E.
Frodo Baggins urodził się w 2968 T.E.